2009. november 9., hétfő

Magok a spenótban



Tudom, hogy nem olyan izgi, de vettem mirelit spenótot, és fekete magocskák tömege található benne. No de honnan a mag? Megvilágította gyarló elmém az internet, ezúton is köszönet érte :) a spenótnak fekete magja van, és 37 évemre szembe találtam magam negyed kilónyival a mai ebéd elkészítése során. Nem finom, idegesítő, de az olvasottak alapján kiderült, a spenótot nem puskával lövik, a fekete bogyó egészen biztosan nem sörét. Hála istennek :)

Ha tévednék, remélem lesz lehetőségem informálni mindenkit, hogy mi is volt valójában ma a terítéken.



A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Angliában a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé.[1] Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

A parajszövőmoly fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban – annál inkább a levéltetvek és a spenótperenoszpóra (Peronospora spinaciae).

Egyrekeszű magházában a magkezdemények kezdettől fogva bazális helyzetűek, azaz a magház alapján fejlődnek. A magvak az érett termés közepén helyezkednek el. A termések sejtnedvében oldott állapotban vörös színű anyagok (beta-ciánok, betaxantinok stb.) találhatók. A mag gömbölyű, fekete, rajta alig kiemelkedő bordák láthatók.

3 megjegyzés:

  1. Nem mind1 h mi van benne !
    Nekem izlik azt kész jó kis főt tojcival meg ha telikrá főt hussal :)


    MIRR MURR

    VálaszTörlés