2009. november 13., péntek

Migrén Aura


Elmentem az ideggyógyászhoz, mert éjszaka arra ébredek pár hónapja, hogy zsibbad a karom. Elbeszélgetés, vizsgálat, semmi gond gyógytorna, és elmúlik a dolog.
Szóba került, hogy 12 éves korom óta van migrénem, amiről tudjuk, hogy nem tudjuk mitől van, de viseljük békességgel, és kilónyi fájdalomcsillapítóval. Kb 2 éve kezdődött, hogy látom a fényt :) jó nekem igaz? Időnként amolyan fényes alagút jelenik meg a szemem előtt, vagy inkább mondhatni mellette, mert szemellenzős leszek tőle, és eltűnik a periférikus látótér. Nagy ügy gondoltam, elmúlik pár perc alatt, és bár addig sem vicces, viszont roppant érdekes látvány a nem látvány.
Elmeséltem az orvosnak, hogy tavasszal tovább fejlődött a csillogás, és bizony legalább 20 percig a jobb szemem nem a való világra pislogott, hanem egy 20 forintos nagyságú ragyogó foltra. Gondoltam ez még nem az alagút vége, mert más bajom nem volt, de azért ez már ijesztőbb volt nekem is. Arra azonban nem számítottam ami ez után történt, mert az orvos közölte, hogy ez egy migrén aura, amit nagyon nem szeretnek ha 20 perci ragyog. Sürgősséggel utaltak be az idegklinika diagnosztikai központjába MR vizsgálatra, azzal, hogy meg kéne nézni mi folyik a fejemben, (vagy mi nem ) Elmondta, hogy nem lenne klassz ha kiderülne, hogy az erek gyengék, vagy kuszák, vagy nem tom milyenek, és ezért nincs várakozási idő, most hamar 2 nap múlva este 20.20. Remek, maradj nyugodt ha így zargatnak gondoltam, de megyek ha menni kell, és majd lesz valami. Ott is voltam, idő előtt, és vártam 22 óráig, de bejutottam a vizsgálatra. Az MR nem ügy, majd szétverte a fejem a kopácsolás, és a vizsgálatok alatt sikerült megmozgatnom az agyam összes funkcióját, mert azt még nem említettem, hogy van némi klausztrofóbiám, és kiakadok ha "lekötöznek". Elő került a kiskarácsony , a hull a pelyhes, az egy két hár négy öt hat hét nyolc, és sorolhatnám milyen eszement gondolatokkal próbáltam elviselhetővé tenni, hogy egy lyukban fekszem . SIKERÜLT, kijutottam. Azt mondják másfél óra, és megvan az eredmény. SZUPI!
Nem kellett annyit várni, hamarabb megvolt. Már csak a felfedezés izgalma vezérelt, hogy megtudjam amiről mindig azt hittem tudom, hogy mi van a fejemben.
Semmi.
Na ez tudom, hogy most félreérthető, és bár néha abszolút egyet is értek, de ez esetben ez azt jelentette, hogy bár néha pszichésen nem stimmel valami,(ezt eddig is tudtam nem ők mondták!) de szerkezetileg minden olyan ahogy meg van írva.
Migrén aura.
Nem derült ki mit kezdjek vele, marad ami volt, és tovább nézegetem ha jön.
Gondoltam elmesélem, mert bevallom nagy örömet szerzett, hogy a fejem belül azért jól funkciónál, és ha néha ragyogó foltokat látok is, sőt előfordul, hogy kissé zavarosan értékelem az életet, de a lelet negatív, és már cd- n is kukkolhatom mi jár a fejemben :) Üdvözlet mindenkinek 2017 - ben :) Nagyon sokan írtatok a bejegyzésem alá, sajnos ebből is látszik, hogy sokan vagyunk aki nem talál válaszokat még esetleg orvosi segítségekkel sem. Mind tudni szeretnénk mi zajlik bennünk, és azt is, hogy lehetne segíteni ezen, de van olyan, hogy nincsenek válaszok. Amit itt egymásért tesztek már az is hatalmas dolog, hiszen mindenki aki elmeséli vele mi történt , hogy kezeli, az segítséget nyújthat annak, aki először éli ezt meg, vagy eddig nem talált jó megoldást a fájdalom csillapítására. Sok kérdés merül itt fel, és most szeretnék egy nagyon kedves hölgy nevében én is feltenni egy kérdést. Ha még vissza tértek hozzám olvasni, és van olyan aki tudja a választ kérem feltétlen írja meg. A kérdés: VOLT-E OLYAN AKINÉL TÖBB AURÁS MIGRÉN VOLT EGYMÁS UTÁN? Nyilván lényeges, hogy élte meg, hogy kezeli. Orvos látta-e, és mit mondott erre. Köszönöm előre is a segítségeteket, és azt is, hogy olvassátok a blogomat. Szép fájdalommentes napot kívánok mindenkinek! Lilla

176 megjegyzés:

  1. Milyen színe van? :)

    VálaszTörlés
  2. Őszintén csodállak, vagy inkább nem értelek, hogyan tudod ezt ilyen lazán kezelni. Szerintem ez a világ egyik legborzasztóbb és legijesztőbb dolga, a legutolsó ellenségemnek sem kívánnám.
    Nekem 10 évesen kezdődtek a fények, amelyek egészen 17 éves koromig gyakorta megjelentek. Középen 1 pontban kezdődött, majd patkó alakú vonallá alakult, és lassan haladt a periféria felé, majd eltűnt (kb 30-45 percesek). Ó, és én mindkét szememen láttam, mintha a szemtől függetlenek lennének, ezért is hittem azt sokáig, hogy agydaganatom van tuti. Persze utána rögtön jött az iszonyat fejfájás, gyógyszer be, ágyba be, nyüszíteni. Engem mindíg halálos rettegés fogott el, amikor kezdődtek, és a mai napig, ha vissza kell gondolnom ezekre, a gyomrom felfordul. Megkeserítette 7 évemet és lelkileg nagyon megviselt, de nagyon. Reggelente rettegve keltem, vajon ma lesz-e. Bár, ha belegondolok felnőtt fejjel biztos könnyebb lehet neked elviselni, tudomásul venni. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy én csak 19 évesen az interneten kutatva bukkantam rá/tudtam meg, hogy mi is történt velem, mi ez a "betegség". Ugyanis engem totál idiótának nézett az összes szemorvos, háziorvos, mikor hozzájuk fordultam a patkó alakú fényvibrálásommal. Ráadásul miután megtudtam mi ez, orvostól kértem tanácsot, hogy ki kellene-e vizsgáltatni. Á dehogy, mondták. Pedig én is örültem volna egy MRI-nek! Jajj, esküszöm hányingerem lett, hogy felidéztem.

    De!! hál Isten már 4 éve, nincsenek fények, se fejfájás, köszönöm, köszönöm, köszönöm. Talán én kinőttem, vagy talán a sok intenzív mozgás segített. Bár, most hogy olvasom, hogy neked ennyi idősen jelentek csak meg a fények, lehet, hogy nekem is visszatérnek? Mert akkor én felkötöm magam, de legalábbis beleőrülök. Bocs, hogy fárasztalak, csak annyi évig cipeltem ezt a terhet és mindíg kikívánkozik belőlem.:S

    VálaszTörlés
  3. Még mindíg én. Ha nem haragszol lenne kérdésem is, mással még nem tudtam erről a migrén dologról konzultálni. Neked azonkívül, amikor épp lezajlik a dolog, tiszta a látásod? Mert nekem, nem teljesen. Ha valami nagyon fehér, vakító (pl. napsütésben az égre) felületre nézek, vagy ha épp vak sötét van, akkor kis csóvácskák úszkálnak a szememben. Ezzel együtt tudok élni, mert csak jelentéktelen mértékben zavaró, de ez sajnos megmaradt, nem múlt el, mint a migrén. Arra tisztán emlékszem, hogy a legelső vibrálás után jelentek meg. Banális, de épp a Dragon Ball-t néztem 10 évesen(egy rajzfim, talán hallottál róla), mikor jött a legelső. Egy ideig utána, nem mertem nézni azt a mesét :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is bocsáss meg a nem kevéssé késői válaszért! Nekem tiszta a látásom, semmi baj nincs vele. Épp a migrén előtt kezdődnek a foltok, vagy pont mintha amiatt mármint túl fényes felületek miatt pl (napfény ha sokáig vagyok napon, vagy számítógép előtt) kezdődik el a ragyogás. Nagyon szomorú , és ijesztő ha egy ekkora kisgyerek él át ehhez hasonlókat. Nagyon sajnálom. Megértem ha rettenetes élmény volt, hiszen ebben a korban még akkor is félelmetes ha esetleg anya tudja mi történik, sőt akkor is ha tud segíteni. Nemhogy úgy, ha nem. sajnálom! Jó egészséget, és ragyogás mentes életet neked!

      Törlés
  4. ilyennel én is találkoztam már, az úszó kis csóvácskákkal, ilyen homályos fonalak.
    Teljesen normálisak, beszéltem szemorvossal.


    Ma meg átéltem életem első lyen kör alakkal kezdődő majd oldalra kúszós patkós aurarohamát, fejfájással követve... Igy kerültem ide. Hátha megnyugtattalak. Neked mi segített? Milyen gyógyszer?

    VálaszTörlés
  5. Nem kaptam gyógyszert, marad a fájdalomcsillapító ami rendesen tönkre tette a gyomromat. Egyenlőre folyamatban van még a további vizsgálat, nem szemészeti, hanem ideggyógyászati. De pillanatnyilag úgy néz ki a fejemben minden oké, talán mégis cukor, vagy vérnyomás a bűnös.Amúgy ez nálam hál Istennek nem állandó, évi 2-3 alkalom. Remélem nem is lesz sűrűbben.

    VálaszTörlés
  6. Szia!en tegnap jottem ki a korhazbol,mert mint kiderult migrenem van fejfajas nelkul auraval:) viszont en nem fenyeket lattam,hanem lezsibbadt a jobb oldalam,a nyelvem es a szam.hat nem volt tul kellemes,inkabb neznek fenyeket:)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Nagyon sajnálom, remélem jobban vagy. Nem megijeszteni szeretnélek, tudom, hogy a migrén képes ilyenféle negatív tünetekre, de ez utalhat másra is. Kivizsgáltak? A nyaki gerinc meszesedése és hasonló nyalánkságok is okozhatnak migrénhez hasonló fejfájásos tüneteket, az általad leírt zsibbadással kísérve. Szurkolok neked, hogy minden rendben legyen, és kilábalj ezekből a nem kissé riasztó problémákból. Nekem mostanában 1x volt migrénem, azóta a jobb fülemben dobog a szívem. Ez is viccesen hangzik, de az érzés nagyon nem az. Voltam fülészeten, de ott semmi gond. Cukor? Vérnyomás? kiderül egyszer, jó lenne egy - két hónapot új tünetek nélkül leélni igaz? Jó egészséget neked így ismeretlenül is!

    VálaszTörlés
  8. Jelenleg 55 éves férfi vagyok. Az első cikkcakkos világító akármi tán 15 éve volt, utána évekig nem. Azután kb 6-7 éve jött a második, ez nagyon ijesztő volt, elmentem a szemészeti ügyeletre, ott minden rendben volt, mondták, ha ismétlődik menjek neurológiára. Tán 4 éve elszabadult a pokol. Jött a harmadik, negyedik, sokadik. Volt, hogy egy évig egyszer sem, majd tavaly nyáron ujrakezdődtek, azóta tíz alkalommal volt tiz hónap alatt...A neurológus csak hümmögött, felírt egy migrén ellenes szert, amíg szedtem valóban egyszer sem jelentkezett. Két hónap után mondta, hogy abbahagyhatom, egy hét múlva jött az első, azóta négyszer volt. Ja, fejfájás nem társul hozzá. Régebben voltak migrénes rohamaim, de soha nem volt aura. Az aurához meg sosem társul fejfájás...Nem függ fizikai aktivitástól, vagy pihenéstől, nyugitól vagy izgalomtól. Bármikor jöhet. Egyedül a hosszas monitornézés, ami gyanús számomra. Furcsa egy dolog. Akinek sosem volt, el sem tudja képzelni, az a kis világító cikkcakk a látáskimaradással mennyire ijesztő tud lenni, nagyon nehéz elhitetni magammal, hogy nem egy közelgő stroke előjeleit vélem tapasztalni. Sajnos nálam az aurától való félelem olyan erős, hogy szinte azonnal szorongásos és magasvérnyomásos rosszullét társul hozzá. Bár ki tudja, tán maga az aura okozza a magasvérnyomást. És hogy miért pont ma írom? Ma n6-kor jött az aura minden előjel vagy ok nélkül, h6 fele múlt el, olyan rossz közérzetet okozott, hogy megmértem a vérnyomásom, 2oo/12o volt, mondtam na jön a stroke. Rögtön le az orvoshoz, adott valami gyors vérnyomáscsökkentőt, bevettem fél Rivotrilt, most n9 van, jobb. Amúgy kétfajta vérnyomáscsökkentőt és Ginko bilobát szedek, megelőzésképpen, a vérnyomásom ezekkel a gyógyszerekkel nagyjából normálisnak nevezhető. Úgy látszik nem sokat érnek. Hát ennyit az én esetemről.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon sajnálom, hogy ezzel a problémával kell küzdenie, és megértem a pánikot is. Talán említettem, hogy mikor utoljára fordult elő velem, bizony nekem sem volt egyszerű elfogadnom, hogy majd 20 percig nem látok rendesen a bal szememre. Érthető a félelem, hiszen nem tudni mitől jön, ezért azt is nehéz kitalálni mi következik utána. Mégis azt javaslom ha elfogadja tőlem ne essen pánikba, mert többnyire ezeket az ideggyógyászati problémákat a pánik csak fokozza. Én azt tapasztaltam, hogy a sötétség, konkrétan a fény kerülése segít átvészelni ezt az állapotot. Utolsó ilyen rohamomnál napszemüveget tettem viseltem, hogy ne érzékeljem olyan nagyon ezt a fényes foltot, nehezen birkóztam meg vele, hogy csak részben látok. Azt, hogy amúgy is elmúlt volna , vagy valóban a szemüveg segített nem tudom, de hamarosan megszűnt. Talán segíthet ha megpróbál aludni egyet, vagy egy kellemes fürdő. Ki kell próbálni dolgokat mert a gyógyszerek , és az idegesség csak fokozzák a problémákat. Nekem a sok fájdalomcsillapító tönkre tette a gyomrom, a nyugtató amit én is szedtem tulajdonképpen elvett az életemből 6 évet. Szeretném javasolni ha tehetem, hogy amennyiben Rivotrilt, vagy más nyugtatót szed ellenőriztesse a vérképét legalább két évente, mert nálam ez a gyógyszer komoly gondokat okozott. Jobbulást kívánok, és jó egészséget!

    VálaszTörlés
  10. Én írtam az utolsó bejegyzést május 10-én. Azóta túl vagyok a következő cikkcakkos aurán, május folyamán már a harmadikon. Régebben évente volt három...Fejfájás most sem társult hozzá. Az utolsó este történt, leoltottam a lámpát, így valóban könnyebb volt elviselni, a sötétben nem láttam, hogy mit nem látok...Ma viszont egy újabb, eddig még nem tapasztalt jelenségen estem túl. Egy fénylő hullócsillag vándorolt át a látómezőn, azt még három követte, majd egy pénzérményi helyen ezüstös villódzássá állt össze, azon a helyen gyakorlatilag nem láttam.Kb 5 perc alatt múlt el, annyit megállapítottam, hogy az eddigiekkel ellentétben csak a jobb szememben volt, utána szédülés, homályos látás, rossz közérzet jelentkezett. Mindez vezetés közben, országúton. Vizsgálatok már voltak, szemészet, labor, neurológia, nyaki UH gyakorlatilag semmit sem mutatott ki, a nyaki röntgen és az MRI viszont enyhe vérkeringési zavarokat valószínűsített az agyban. Az eddigi gyógyszerek, értágító, vérnyomáscsökkentő nem igazán használt. A fenti tünetekről nagyon kevés infót lehet találni az Interneten, leírásával talán valamit segíthetek a hasonló problémákkal küzdők számára.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm, hogy elmondtad mi történt veled ! Nagyon sajnálom, hogy nem megoldódni látszanak a gondjaid, hanem inkább fokozódnak de hiszem, hogy minden rendben lesz. Remélem hamarosan rájönnek nálad konkrétan mi okozza a tüneteket, jobbulást kívánok, és nagyon vigyázz magadra kérlek. Vezetés közben ez elég veszélyes , és ijesztő lehetett. Érdekel mi okozza a tüneteidet, kérlek ha megtudod írd meg nekem!

    Köszönöm, és jobbulást kívánok! Lilla

    VálaszTörlés
  12. Kedves Lilla és olvasói,

    Véletlenül jutottam ide, a migrén auráról kerestem véleményeket. Neurológus vagyok, sok ilyen beteget láttam már.
    Amit mondani szeretnék: A migrén aura igen kellemetlen lehet, de nem veszélyes. Ha nem mindig ugyanott, ugyanúgy zajlik (pl. nem a látótér egy adott pontjáról indul ki a látászavar), akkor valószínűleg nincs szükség MRI vizsgálatra, mert (ahogy fentebb valaki írta) nem szokott az MRI ilyen esetben kóros eltérést mutatni. De az MRI megcsináltatásának eldöntését érdemes az orvosra hagyni.
    Ami inkább figyelmet kelt, az olyan 'aura', amit nem követ fejfájás, különösen akkor, ha ez rendszeres. Ui. ez a szabály alóli kivétel kéne legyen. Rendszeresen fejfájás nélkül jelentkező látászavar vagy más neurológiai panasz/tünet esetén agyi vérkeringési zavarra, epilepsziára stb. is gondolni kell, tehát ezek az esetek részletesebb kivizsgálást igényelhetnek.
    Azt javaslom, akinek migrénje van, és vagy a kezeléssel, vagy a felvilágosítással kérdése van, forduljon valamelyik fejfájás-ambulanciához.

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen a megjegyzést !

    VálaszTörlés
  14. Szia Lilla és olvasók!A mai nap folyamán leültem,hogy a migrén tüneteiről megtudjak pár dolgot!Igazából nekem 17-éves koromban jelentkezett először.A szemem mindkét oldalán jelentek meg a fények,és ezután erős fejfájás jelentkezett.Ez évente legalább 3-szor ismétlődött meg egészen 2006 évig.2006-óta most jelentkezett először ami nagyon félelmetes volt számomra,mert a tünetek egész mást jeleztek mint amit ismertem már!Most úgy kezdődött,hogy a bal fülemben iszonyatos nagy berregő hangot hallottam,és tized másodpercen belül úgy láttam mint amikor az ember be kancsalít és megfeszül a szemgolyója,ezt követte mindkét szememen a fények látása!ez körübelül 20 másodperec volt az egész.Fejfájás nagyon gyenge volt és 1h-rán belül el is múlt!Kórházba kerültem mert nagyon megijedtem,hogy agyvérzést kapok!Csináltak CT és nyaki ultra hangot,amin semmi féle elváltozást nem találtak!Azt mondták az orvosok,hogy aura migrénem volt.Ez számomra megnyugtató volt,de nagyon félek hogy újra ilyet kell átélnem!"Sajnos" a neten nem találtam senkit akinek volt már ilyen tünete,és elmondhatná,hogy nyugalom ez nem agyvérzés vagy agyér görcs hanem sajnos a migrén okozza!Ha olvastok hasonló esetről kérlek szóljatok.Jobbulást kívánok és köszönöm,hogy elolvastad.Üdvözletm Ági

    VálaszTörlés
  15. Kedves Ági!

    Nagyon sajnálom ami veled történt, remélem azóta kicsit meg tudtál nyugodni. Nem vagyok szakértő a kérdésben, de el tudom képzelni, hogy az idegrendszerrel kapcsolatos dolgokba elég sok minden belefér. Sajnos sok kellemetlen dolog is. Már az sem teljesen világos , hogy magát a migrént mi okozza, ezért érthető, hogy a migrén aura is épp ennyire felderítetlen terület. Remélem valóban csak erről van szó nálad, és nem fordul elő többet. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy valóban ilyesztő, és mivel teljesen irányíthatatlan még rosszabbá teszi a dolgot a tehetetlenség. Jobbulást kívánok neked,és nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem is a problémádat. Remélem hamarosan megnyugtató válaszokat kaphatsz ezzel kapcsolatban.
    Minden jót! Lilla

    VálaszTörlés
  16. Kedves Lilla!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Több, mint 7 éve pánikbeteg vagyok, amúgy 29 éves nő. Elég jól karbantartották nálam a gyógyszert is: született egy egészséges kisfiam is már :)
    De az utóbbi 1 évben nagyon ideges vagyok, építkezünk, most munkát keresek és a szüleimhez költöztünk. Nyáron lecseréltük a gyógyszereimet, mert már nem voltam vele elégedett. És azóta is sok minden előjött, szerintem vissza kell majd állni a Zoloftra, amit előtte szedtem. A legújabb fejlemény, hogy 2 hete fájt a fejem, de FOLYAMATOSAN! Már egyfolytában émelyegtem, szédültem, zsibbadtam, hiába szedtem gyógyszert. Míg a múlt szombaton egy bev.központban tetőtől-talpig lezsibbadtam, hánytam, és nem tudtam beszélni, elvitt a mentő. Csináltak CT-t, az jó lett, és estefelé jött vissza a beszédképességem. Szörnyű volt!!! Azóta eltelt egy hét, 3-szor oltott már be az orvos, remélem mostmár nem kell. Az ideggyógyszászom még előjegyzett EEG-re. Az a baj is, hogy elkezdek pánikolni, hogy ne legyen rosszul és pont akkor leszek egyre rosszabbul. Tudsz valami tanácsot adni?

    Köszi szépen: Mónika

    VálaszTörlés
  17. Kedves Mónika!

    Köszönöm, hogy megosztottad velem a problémáidat, és teljesen megértem amit érezhetsz hidd el. Nem egyszerű megharcolni másokkal, és a betegségekkel ha valóban vannak, de önmagunk legyőzése az egyik legnehezebb feladat amit kaphatunk hidd el. A stressz amit mostanában átélsz nem könnyíti meg az életed, és ha jól értem nem olyan rég lettél édesanya is. Nem tudom a várandósságod előtt is voltak- e hasonló gondjaid, de sajnos még az is közre játszhat ilyenkor. Nem egyszerű a nő szervezetének feldolgozni ezt az állapotot, és még évekig elhúzódhat míg újra valójában önmagad leszel. Átéltem amiről beszélsz, és nehéz ilyenkor olyat mondani ami hihető, és segít is neked. Kell, hogy találj egy kapaszkodót ami kirángat ebből a félelemmel teli időszakból. Ne nyugodj bele abba, hogy te pánikbeteg vagy, hisz ezt csak a tudatalattid műveli veled, hidd el az erősebb te vagy, még magaddal szemben is. Valószínű félted a gyermeked, és aggódsz a jövő miatt, ami teljesen normális lenne, ha közben a szervezeted ezt nem reagálná túl. Az remek, hogy kivizsgáltatod magad, így kizárható minden szervi baj, DE!( és ez csak jó tanács), ne bízd magad kizárólag tablettákra. Menjetek el kirándulni ha csak lehet . Néha ha tudod bízd rá valakire a kisfiad, és menj, menjetek moziba. Attól, hogy vannak gondok igenis élni kell! Emberből vagy, és szükséged van arra, hogy kikapcsolhass. A fejed is fájhat a pániktól, a stressztől. Néha egy kád finom meleg víz levendula olajjal csodákra képes, főleg ha van egy gyengéd férj aki közben megmasszírozza a hátadat :)
    Abban a világban ahol most élünk elég nehéz megtalálni az egyensúlyt, és te nem kevesebb, csak érzékenyebb vagy a többi embernél. Ez pedig nem baj. Fokozatosan kezdj újra élni, egy korty borral, egy jó filmmel, és sok mosollyal. Ha megtalálod újra önmagad nem fogsz többet félni.

    Remélem segíthettem, és ha úgy érzed van kedved beszélgetni, vagy szeretnél elmondani valamit nagyon szívesen "hallgatlak".
    Ne aggódj kedves Móni, semmi rossz nem tart örökké, és akinek olyan csodában van része, hogy anya lehet ki fog lábalni ebből, én biztosan tudom!
    Szeretettel : Lilla

    VálaszTörlés
  18. Kedves Lilla és azok akik ebben fénylátásban
    szenvednek. Nekem évtizedek óta jönnek ezek a
    vibráló körök,amelyek egyre nagyobbak lesznek
    míg el nem tűnnek a látómezőből. Hála Istennek
    nálam a rohamot nem követi fejfájás, ezért elég
    jól együtt tudok élni vele. Már nem állok meg
    vezetés közben, sőt a teniszt sem kell abbahagyni.
    Azt azért megfigyeltem, hogy a roham
    akkor jön amikor a barométer elindul lefelé, vagyis a hidegfront kb. Franciaországnál jár és két nap múlva megérkezik Budapestre.
    Kívánok mindenkinek fájdalom mentes rohamot
    Üdvözlettel
    Péter

    VálaszTörlés
  19. Kedves Lilla!
    Először is nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.
    26 éves nő vagyok, én is hasonló tüneteket tapasztalok kb. 6-7 éve. Egyszer csak a semmiből megjelenik előttem egy vibráló folt, majd egyre nagyobb lesz, patkó formájú. Nagyjából 10-15 percig tart, majd a jobb szemem felső sarkában hirtelen eltűnik. Utána enyhe fejfájás következik kb. 5-10 percig, majd minden normális, mint azelőtt.
    Eleinte azt hittem én vagyok az egyetlen, akinek ilyen tünetei vannak, de most látom, hogy sokan mások is átélték már ezt az ijesztő vibrálást.
    Számomra igazából ez nem jelentett soha nagyobb gondot, nem váltott ki belőlem különösebb félelmet, mert általában évente egyszer jelentkezett, majd 20 perc alatt elmúlt. Mindig is úgy gondoltam, hogy az idegesség, a vérnyomás vagy a stressz a kiváltó ok.
    Én ilyenkor lefekszem az ágyra, becsukom a szemem. Így a legelviselhetőbb.
    Most viszont azért néztem utána ennek a "betegségnek", mert ebben az évben háromszor is előfordult velem és nagyon megijedtem. Remélem, hogy tényleg idegi alapon történik és nem valami komolyabb betegség jelei.
    Megfigyelésem szerint az utóbbi időben akkor jött elő a vibrálás, mikor vagy nagyon kimerült, vagy nagyon ideges lettem.
    Ha valaki tud esetleg segíteni vagy tanácsot adni, hogy mit tegyek azért, hogy javuljon a helyzetem - kérem segítsen!
    Előre is köszönöm a segítséget és kívánok mindenkinek jobbulást valamint soha vissza nem térő vibrálást!!!

    VálaszTörlés
  20. Kedves ismeretlen!
    Magam is meglepődtem mikor láttam milyen sokan vagyunk hasonló cipőben, és, hogy a világ nem csak nekem homályos néha. Vannak furcsa dolgok amik az emberrel történnek, én azt gondolom nem is biztos, hogy mind magyarázatra szorul. Nyilván ijesztő ha nem tudjuk mi történik velünk, és a dolgok nem a megszokott medrükben mennek, de van amire nem kapunk válaszokat, és azt hiszem ebbe ha nehezen is de bele kell törődni. Viszont van olyan is, hogy megvannak a válaszok, csak jól kell kérdezni. Ha nagyon ideges vagy az aura miatt, és még nem voltál kivizsgáláson, azt javasolnám, azzal kezd. A háziorvos ír beutalót az ideggyógyászatra, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatokat, ami kizárja azokat a betegségeket ami miatt valószínű most a leginkább aggódsz. Szerintem ne várj sokat, hiszen csak idegesebb leszel, és már olyat is oda képzelsz majd ami nincs is. ( ez saját tapasztalat) Ha valamit nem tudunk megmagyarázni attól félünk. A vizsgálatok veszélytelenek, és szerintem az MR még kimondottan izgalmas is. Ne aggódj, nem vagy egyedül! Ha nem találtak semmi majd szépen megnyugszol, és esetleg időnként visszatérő ragyogásnál majd ki kell találni neked mi a jó. Hisz ha nincsenek válaszok, csak a fény marad, onnantól mienk a döntés. Amúgy a fekvés , és a sötét nekem is bevált, meg a fekete napszemüveg. Amit a mai napig sem értek de nem is érdekel a lényeg, hogy eltűnnek a fények . Remélem hamarosan neked is, és jobbulást kívánok. Kellemes Húsvétot!
    Üdvözöllek: Lilla

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok,

    Rögtön azzal kezdeném, hogy először nem terveztem semmit sem írni, habár ezek a tünetek nálam már közel 25 éve fennállnak, most 32 éves vagyok, szóval nem ma kezdtem :), ám azt gondolom, hogy jó lenne valahogyan kideríteni, mi is okozza ezt, és mivel tudna bármi vagy bárki is segíteni ezen.

    Az első látászavarom kb. 6-7 évesen lehetett sport közben, de utána sokáig nem jött folytatás, és arra sem emlékszem már, akkor mit éreztem.

    Aztán később újra és újra előjött a látászavar (10-15 perc), majd annak elmúlása után a fokozódó fejfájás (ez vagy addig tartott míg nem tudtam kialudni, vagy sajnos sok esetben hányással végződött, aztán utána jobb lett).
    Itt rögtön megjegyezném, hogy sportoltam folyamatosan, és sokszor sport közben jött elő. Az tény, hogy nagyon elszánt voltam sport közben, így könnyen lehet ideig alapon történt mindez, hiszen később is akkor jött elő, amikor hasonlóan nehéz mérkőzés után vagy közben voltam.

    Aztán emiatt a sportot befejeztem, mivel senki nem tudott rajta segíteni és nekem ez már csak nyűg volt, így elmúltak a tünetek is.

    Ám mint korábban, ez is csak egy ideig volt így, hiszen az alkalmi sportok közben és után ismét előjött (szerencsére itt már sosem volt a hányás a végkifejlet), majd tavaly előfordult az is, ami eddig nem, mégpedig az, hogy nem sporttal volt kapcsolatban, hanem munka közben jött elő.

    Sajnos semmit nem tudok tenni vele ill. ellene, ami csak azért rossz különösen, mert teljesen véletlenszerű ... Próbáltam összefüggéseket keresni, először a kevés folyadék, esetleg olyan ételek, amelyek ezt kiválthatnák, de ez sem vezetett eredményre.

    Most ott tartok, a kb. 2 héttel ezelőtti eset után, hogy B vitamin komplex-szel próbálom az idegrendszert tesztelni (lehet ez sem vezet eredményre), és remélem, hogy egyszer csak rájövök, mi miért van.

    Jut eszembe, én is voltam kivizsgáláson, de semmi extra nem volt, talán annyit azonban érdemes megemlítenem, hogy szívritmus zavarok fellépnek néha, illetve az egyik szívbillentyűm le van tapadva, de mint azt egy igen jó orvos mondta, ez elvileg nem okozhat problémát, csak sportolnom kell(ene) ... Szóval remélem ha már az orvostudomány nem vezet eredményre, talán valaki beírja ide azt a megoldást, ami olyan egyszerű, mint egy faék :).

    VálaszTörlés
  22. Kedves András!
    Amit leírtál, pontosan azokat a tüneteket várta tőlem produkálni az ideggyógyász, azzal a magyarázattal, hogy a migrén aura tipikus tünete lenne. Mivel nekem a migrén szokott tünet, ez az aura hozzávetőlegesen 3-4 éves csak, ezért nem tudtuk összekötni a kettőt, és jött a vizsgálat. Ami teljesen negatív lett, és a vége mégis az, hogy migrén. Azt, hogy a migrént mi okozza, tulajdonképp nem tudta nekem még egy orvos sem megmondani, persze lehet idegi, lehet kevés folyadék ahogy írtad, meleg, ételallergia, kialvatlanság, túl erőltetés stb. Ezzel így kezdeni valamit nem lehet, és élni is elég nehéz vele. Köszönöm, hogy megosztottad a történeted, úgy látom elég sokan vagyunk ezzel a problémával. Mikor először leírtam a saját sztorimat, egy percig sem gondoltam volna, hogy ennyi embernek okoz szenvedést. Mindenkivel maximális módon együtt érzek, és én is azt remélem ha valaki már tudja a válaszokat megosztja velünk.
    Jobbulást, és jó egészséget kívánok! Lilla

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok!
    Április 24-én írtam! Azóta annyit tudtam meg, hogy ez a "betegség" inkább nőknél fordul elő!
    Nekem az utóbbi pár évben 2-3 ilyen esetem volt, az elmúlt fél évben pedig már 4x fordult velem elő. Elkezdtem utána olvasni és gondolkodni, hogy mitől lehet, mit is csináltam máshogy. Az elmúlt fél évben dohányoztam plusz elkezdtem fogamzásgátlót szedni. Valamelyik nap olvastam a neten ( egy amerikai orvos írta), hogy a dohányzás és a fogamzásgátlók nagy súlyosbítják a tüneteket. Lehetséges, hogy ezek okozták a mostani rohamokat!
    Olvastam, hogy neked is az egyik szemedben jelentek meg cikcakkok. Azt is olvastam a neten, hogy az egyik szemre kiterjedő látászavar mögött nem is migrén, hanem valami komolyabb dolog áll! Hát nem tudom! A Stroke-ot írták még, bár nem hiszem, hogy 26 évesen ettől kellene tartanom. Vagyis remélem!
    Neked mit mondott az orvos arra, hogy a jobb szemedben láttad a " fényeket"?
    Én jövő héten elutazok az USÁba és csak októberben jövök haza, akkor tudom magam kivizsgáltatni! Remélem nem lesz baj addig.
    Előre is köszönöm a segítséged!
    Györgyi

    VálaszTörlés
  24. Szia kedves Györgyi!
    Először is nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem, velünk a te problémádat, ez is lehet segítség ha valakinek új, más tapasztalatai vannak. Ahogy említettem engem kivizsgáltak , és teljes negatív eredmények születtek. A vizsgálat előtt volt utoljára aurám, azóta hála istennek nem történt velem hasonló sem. Én migrénes vagyok gyermekkorom óta, nálam ez lett a diagnózis is.
    Tudom, hogy meg vagy ijedve, látod nem vagy egyedül a problémáddal, de kérlek ne hidd el elsőre amit a interneten találsz. Nyilván az a bizonyos amerikai orvos tudta miről beszél, de a tünetek összessége, és a komplett kivizsgálás nélkül nem lehet senkiről megmondani , hogy mi áll a panaszai mögött. Egy betegségnek rengeteg tünete lehet, akár olyan is ami egy másik betegségre is határozottan passzol. A dohányzással egyetértek, az valóban bármely betegségben súlyosbíthatja a tüneteket, hisz beszűkíti az ereket, és a vérkeringés sem működik optimálisan, de a fogamzásgátlónak efféle hatásáról (aura) nem tudok. Nem tudom azóta jártál-e orvosnál, és kivizsgáltak- e ezzel a problémával, de ha javasolhatom inkább ezzel kezd. Az internet jó sok mindenre, nem baj ha olvasol róla, de úgy tűnik téged inkább megijesztett amit olvastál. Egy ideggyógyász többet segíthet, hogy megnyugtasson téged. A háziorvosod írhat beutalót a kivizsgálásra. Ez teljesen fájdalommentes. Jó utat kívánok, és jobbulást neked!

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok!

    Nekem is kb. 10-12 éve van ilyen migrén aurám, és kb 1 hónapja tudtam meg a netről, hogy ennek ez a neve. Eddig nem igazán idegesített, de mikor elolvastam, hogy mivel állhat összefüggésben, elmentem orvoshoz. Elküldött neurológiára, onnan meg MR-re, de egyelőre még művészet oda bejutni, szóval csak várok. Kaptam Cinie gyógyszert, ha jönne a roham, illetve magamtól elkezdtem szedni Bilobilt. Hát remélem hatni fog! Bár, olvasom itt h semmi nem hat, vagy MR-rel sem találnak semmit. Remek!... Amúgy apumnak is volt ilyen aurája, de neki elmúlt. Remélem hamarosan nekem is el fog, nagyon idegesítő ezeket a fényeket látni, és főleg néhány embernek elmagyarázni, hogy mi is ez, és hogy addig nem látok, amíg tart a roham.

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok sajnos nekem is van. de már régóta
    évente jött elő 1-1 alkalommal. de pl a héten a jobb szemem elött volt egy kis fekete folt és az kezd egyre nagyobb leni majd nem folt hanem vibráló kőr alakú valami. , ami szépen lassan húzódik le a szem egyik szélébe és eltünik. . ez kb fél óra leforgása. onnan jöttem rá hogy nem szemészeti probléma mivel kedden a balszemen szerdán meg a jobb szememen jött elő. . én is elmegyek orvoshoz bár előre tudom nem találnak semmit mak egészséges vagyok.

    VálaszTörlés
  27. A bilolbil jo szer értágitó. ebból is az erősebb a forte.

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok,
    Nekem 3 héttel ezelőttig évente 1-2 alkalommal jött elő, viszont most 3 hete mindennap, roppant kellemetlen számítógéppel dolgozom, és pont a monitort nem látom, ha úgy jön a patkó, hogy pont középen vibrál :( és kb 15-20 percől 2 órán át tart, most én ezt a sok front miatt tartom "normálisnak". De biztos nem normális, hogy ilyen sűrűn forduljon elő...
    Kriszta

    VálaszTörlés
  29. Most 52 éves vagyok, nekem pontosan a leírtak 34 éve kezdődtek, fejfájás nélkül.
    Volt, hogy évekig szünetelt, moostanában pl. tegnap és ma is volt. Kb. 15 percig.

    VálaszTörlés
  30. Kedves Lilla és mindenki,

    43 éves nő vagyok. Nekem legelőször 15 éves koromban (amikor "ivarérett" lettem), 1-2 alkalommal jött elő az aura látás ami 20 perc után szűnt meg. Fejem nem fájt utána. Aztán évekig semmi. Amikor terhes lettem akkor támadott újbó, majd szülés után gyakorlatilag minden hónap végén láttam a fényt, fejem továbbra se fájt, de néha előfordult, hogy az aura múltával zsibbadt a kézfejem illetve a szám széle. Aztán elmúlt. Jött a második terhességem 10 évvel később és hopp, megint előjött.
    Én szoros párhuzamot vontam a hormonális állapotom és a fejfájás nélküli migrénem között. Az is kiderült, hogy a nagymamának is volt/van ilyen aurája, neki is a terhessége alatt kezdődött. Szóval van benne egy kis örökölhetőség is.
    Három évvel ezelőtt is volt egy "köröm", illetve egy héttel ezelőtt is. Lehet, hogy ez már a pre-limax áldásos hatása? vagy csak szimplán kimerült vagyok?
    Egyébként engem is dugta MR-be, többször is, meg néztek CT-n, persze semmi.
    Én már évek óta tudom (a netről), hogy ez migrén,valszinűleg az un. retinális migrén, de mégis minden alkalommal bepánikolok tőle, remeg kezem-lábam és nagyon nehezen nyugszom meg.
    Én is látok kis, fényes kukacokat ha az égre nézek,vagy más világos felületet. Olyanom is volt, hogy elszáguldott a hullócsillag a látómezőmben (ahogy valaki írta fenntebb).Sőt néha olyan zavarodottnak érzem magam (bár ezt nem tudom pontosan megfogalmazni), néha meg az az érzésem, hogy elugrál a szemem a betükről.
    Engem nagyon érdekelne, hogy másnál is vannak-e maradványtünetek a rohammenetes időszakban?
    Mindenkinek jobbulást kívánok és nem szép tőlem de egy kicsit örülök, hogy nem vagyok egyedül ...
    Csilla

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok!

    nekem tegnap volt életem 2. aurás migrénje. Az első pár hónapja. (32 éves vagyok) Akkor halálra rémültem, mert még sosem hallottam ilyesmiről, hogy az embernek eltűnik a fél látótere körben, hiába nézek tükörbe elveszett a fókusz, nem a szokásos arcom látom és persze a fények körbe villódznak 2 órán keresztül.
    Így másodszorra már tudtam, hogy ja biztos megint az lesz minta múltkor és nem volt vészes. Utána fejfájás.
    Nem dohányzom, nem szedek fogigátlót, sőőt migrénem sem volt soha, nem vagyok egy fejfájós típus. De úgy látom egyszer elkezdi az ember :(

    VálaszTörlés
  32. Hello. Eddig nem is sejtettem hogy másoknak is van aurás migrénje. Azt hittem egyedül vagyok :P. 19 éves vagyok és 10 éve sajnos minden nap van 1 vagy 2 ilyen kis vibráló félkör, zsibbadás, hányás, fejfájás. De ami biztató az az , hogy 10 év mindennapos fejfájást követően felesleges gyógyszert bevenni és megszoktam a fájdalmat is. Ha nem lenne kis rohadt fényecske, észre sem venném hogy fáj a fejem. De hát így sajnos észre veszem. Sebaj nem tudok olvasni tanulni dolgozni jogsit csinálni.. :D minek az

    VálaszTörlés
  33. Sziasztok!

    Én már 2 éve szenvedek aurás migrénbe. Főiskola elött kezdődött az egész.. Nagyon megrémültem, még soha nem jött elő azelött, nemtudom, hogy most miért. Voltam szemorvosnál azt mondták minden rendben van, ideggyógyászatnál is voltam azt mondták hogy idegesség miatt van. Aztán ez év februárjában elmentem MR-re és a papíron semmit érdekes nem volt írva, semmi elváltozás nem volt. De egyszerűen az ember nem tudja rendesen élni az életét. Néha megijedek, amikor filmet nézek, vagy a szabadban vagyok kint, hogy már megint megjelent.. Néha el kap a kétség, hogy tényleg van valami bajom, vagy csak az orvosok nem vették észre?! Nemtudom... De mindennap felkészülök arra, hogy mikor tűnik el a térlátásom, amikor nemtudok rendesen fókuszálni. Nagyon rossz:S És persze utána a migrén sosem marad el..:S

    VálaszTörlés
  34. Kedves sorstársaim.Én több évtizede szenvedek aurás migrénben,a fentiek szinte minden tünetét produkálom.Magát az aurát igen rosszul viselem,a fejfájás szinte megváltás.Arról kérdeznélek Titeket,hogy a mindennapi életben,hogy vészelitek át az aurát?Pl:munkahelyen,vezetés közben ,vásárlásnál,stb,mert ugyebár nem lehet mindig sötétítet szobában ledőlni?Igen rossz mikor az ember nem lát,vagy zsibbad a keze,esetleg nem tud beszélni stb.Ezeket más ember nem is tudja elképzelni.Mit tesztek ilyenkor? mert a lehető legrosszabb helyzetekben váratlanul támad ránk,
    és hát,elég félelmetes tud lenni.Várom a hozzászólásokat.

    VálaszTörlés
  35. Kedves Sorstársak, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! 56 éves vagyok, és tizenéves korom óta ismerem ezeket a tüneteket. Az első 10-20 évben:-) még el-elmentem orvoshoz utána, néhányszor sikerült pont közben is, de soha semmit nem állapítottak meg, a vérnyomásom normális volt közben is. Nálam szinte mindig fejfájás követi a látászavart, de már megtanultam együtt élni vele, a jelenlévők még tárgyalás közben sem veszik észre rajtam. Sőt, azt tapasztaltam, hogy akkor múlik el gyorsabban, ha nem veszek róla tudomást, ha csak annyit is foglalkozok vele, hogy hátradőlök, becsukom a szemem, tovább tart. Egyébként néha működik rá az agykontroll, volt rá példa, hogy 5 perc alatt a metrón "elmulasztottam" arra koncentrálva, hogy ellazulnak az ereim, szépen kisimulnak és újra egyenletesen áramlik bennük a vér.

    Ami az érdekes, hogy az internetes korba lépve én is a hálón tudtam beazonosítani, hogy ennek a migrénhez van köze (ami engem nagyon ritkán lep csak meg, életemben ha 5-6 alkalommal volt annyira erős fejfájásom). Az aura kifejezéssel most találkoztam először - biztosan az én hibám:-) -, de legalább most tudom a nevét a jelenségnek. Orvosnak viszont számtalanszor elmondtam már, de soha senki nem vette komolyan. Mondjuk nem is szívesen szednék rá gyógyszert, de az mindenképpen jó lenne, ha a hasonló bajban szenvedőket megnyugtatóan tájékoztatnák, hogy miről van szó, mert akkor elkerülhető lenne az itt is többször leírt, és szerintem sokkal nagyobb szenvedést okozó ijedtség, pánik, halálfélelem.

    Mindenkinek szép hévégét kívánok, "tünetmentesen": Judit

    VálaszTörlés
  36. Kedves Sorstársak!
    Sajnos én is ezzel küszködöm,de nekem szerencsére még csak 2 alkalommal volt.Az első aura szülés után 4 nappal a kórházban volt,a következő pedig nemrég.Most 5 és fél hónapos a babám,és nagyon félek a következőtől,főleg attól,h akkor jön rám,mikor egyedül vagyunk,vagy sétálunk.
    Csilla!Tőled szeretném kérdezni,h mikor picik voltak a babáid,h oldottad meg a "nemlátós" időt???Egyébként a fejem nekem sem fáj igazán,de ezek a fények nagyon ijesztőek.Én is azt gondolom,h lehet köze a hormonokhoz,és a génekhez,nekem előtte sosem volt ilyen,a fejem is csak ritkán fájt,anyutól megkérdeztem,mondta,h neki is voltak vibrálásai.
    Azért nagyon jó,h van internet,mert így legalább tudom,h valószínűleg mi lehet a bajom,mert egyébként elviselhetetlenül rettegnék a következőtől.
    Nekem is vannak maradványtünetek,az első után hónapokig zavart a fény,és mindig láttam az úszkáló szöszmöszöket is.Most a 2. után mintha hamarabb múlnának ezek.
    Bízom benne,h nem lesz sokszor ilyenben részem,mert szörnyű!
    Kati

    VálaszTörlés
  37. Üdv a sorstársaknak, JsM vagyok, 55 éves férfi. Az első ilyen "tizedik típusú találkozásom" /törv. véd. :-) / kb. 20 évvel ezelőtt volt, egy dunántúli kisvárosban sétáltam feleségemmel, amikor egy apró foltot láttam a látóterem közepén, ami egy vízszintesen álló, fénylő, vibráló patkó alakot vett fel, majd bal felé, folyamatos növekedés közben kiúszott a látótérből. Aki ilyet még nem látott, annak írom, hogy a látvány egy közepén átlátható kaleidoszkóp látványához hasonlítható leginkább! Ez kb. 10 évig nem fordult elő ismételten. Jó 10 éve azonban évente 1-3 alkalommal, ebben az évben már háromszor láttam a fényes patkót, fejfájás nélkül. Egyik alkalommal amikor elkezdődött, beugrottam a kocsiba, és irány a szemészeti klinika. Addig kellett várnom, hogy mire sorra kerültem, elmúlt, és amikor az orvosnak elmeséltem az esetet, úgy láttam, ütődöttnek nézett! Később átmentem a neu-ra, ott mondta az orvos, hogy migrénes aurám van, ami jól hangzott, de nem tudom, mennyire biztató. EEG-t csináltak, negatív. Natív CT-n különösebb baj nem volt, szóval: békés együttélés! Remélem! Úgy vélem az a legjobb, hogy ha előjön, nem kell bepánikolni, és akkor nem jönnek a kísérő tünetek, úgy mint magas vérnyomás, stressz, egyéb kellemetlen élvezetek!

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok! Nekem beszédzavarral jött az aura, éppen mikor előadást tartottem jónéhány ember előtt. Maradandó élmény volt - egy darabig. Rendszeres meditációval tudtam megszabadulni a szorongástól és pánikrohamtól, amit okozott. A SOTE klinikán kiderült, hogy ez a teljesen "tipikus aurás migrén fejfájás nélkül". Gyógyítani nem lehet, és mivel viszonylag ritka (évente 1* vagy 2*), az a teendő, hogy meg kell várni olyankor, hogy elmúljon. A kollégáimnak szóltam, hogy ha ilyen előfordulna, ne kérdezzenek, mert nem tudok válaszolni (csak kusza és értelmetlen szavakat), és ilyenkor fél órát pihennem kell.

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!
    Eszméletlen ,hogy milyen sokan küszködünk ezzel a problémával. 48 éves koromra azt kellett megtanulnom,hogy hogyan nyugtassam meg magam a roham alatt, hogy ne kapjak hülyét attól , hogy megint cserbenhagy a testem, amikor annyi fontosabb dolgom lenne éppen.Valaki kérdezte, hogy ki mit csinál éppen, ha érzi a látótérkiesést? Ez kemény logisztika, én azonnal bedobok a túlélő készletemből 2db Halidort, ami olyan érgőrcsoldó szerűség, próbálok nyugodságot erőltetni magamra, a többi már helyzetfüggő.Amúgy minden hozzászólás rólam is szól, ez egy kicsit meggnyugtató, de a harcot sajnos magunkkal kell lejátszani. további szép napot!

    VálaszTörlés
  40. Sziasztok!
    Én 28 éves férfi vagyok, és nálam egy hete volt egy migrénes roham. Az egész úgy indult, hogy a bal szemeben láttam a fényeket, illetve egy idő után már nem is nagyon láttam semmit, csak sötétséget. aztán jött a beszédzavar, a szavak összefolytak, nem tudtam beszélni. Ez kb. 10 percig tartott, amit egy közepes fejfájás és végtag zsibbadás, gyengeség érzés követett.
    Nagyon ijesztő volt. utána kb 1 órára a gondolkodásom is lelassult, amiket láttam a szobában magam körül tárgyakat, nem tudtam nevüket, nem tudtam,hogy kell kimondani.

    Az orvos el is küldött a sürgősségire, CT-t csináltak, ami negatív lett. Azóta pánikolok egy újabb ilyen roham miatt. Félek attól is,hogy a szervezet mennyi ilyet visel el, nem lesz-e belőle stroke?
    Az háziorvosom a jobb szemeben szemtengely ferdülést vett észre, ez korábban nem volt. Lehetséges,hogy a migrén miatt alakult ez ki?

    Fejfájás ambulanciára csak ezután fogok menni, várom,hogy ott mit fognak mondani.
    Volt másnak is hasonló tünettel ilyen migrénje? (beszédzavar, látáskiesés, zsibbadás, fejfájás)
    Ti hogy viselitek ezt, nektek mit mondtak az orvosok?
    Köszi a válaszokat előre is.
    Üdv: Ákos

    VálaszTörlés
  41. Kedves Sorstarsak! Ez az auras migren valami nagyon szornyu dolog.En egy 35 eves no vagyok es nagyon elvagyok keseredve.A betegsegem kb.15 eve tart es eddig evente egyszer vagy ketszer volt migrenes rohamom,ez viszont ami most tortenik velem ez valami remalom.Az elmult heten haromszor volt auras migrenem .Eloszor kezdodott a szikras latassal,majd folytatodott a zsibbadassal ,azutan pedig beszedzavarral.egyszeruen ilyenkor nemjut eszembe a korulottem levo emberek,targyak neve.nagyon felek mert ezt ujra es ujra atelni rettenetes dolog.

    VálaszTörlés
  42. Kedves Ákos és az utána író hölgy! Ezek az egyszemes látászavarok és beszédzavaros tünetek nem feltétlenül, de akár agyérgörcsre (TIA), a retina vagy a látóidegpálya átmeneti keringési zavarára is utalhatnak, ami pár perc alatt elmúlhat, utána már akár negatív is lehet a vizsgálat eredménye. Az, hogy utána szemtengelyferdülés kezdődött (ha előtte biztosan nem volt), kissé TIA gyanús.

    Nem tudom, kedves Lilla mennyiben engedi, de ajánlhatnám tanulmányozásra a Wikipédia Migrénaura szócikkét, ami az egyik legalaposabb a migrénaura témájában, persze nem orvosok, hanem elsősorban ebben szenvedő betegek számára íródott. Én írtam, orvossal is átnézettem, ott a beteg szintjén minden le van írva, további orvosi linkekkel együtt.

    Nekem összesen két alkalommal volt egy szemre kiterjedő aurajelenségem, mindkettő egy napon belül, tavaly áprilisban. Pillanatok alatt általános kékes villódzás kezdődött, szikrák rohangásztak jobbra-balra, majd egy kinyújtott ökölnyi részen teljes látáskimaradás történt, benne villogó fényekkel. A másik szem látása változatlan maradt. Néhány perc alatt elmúlt, kisfokú, féloldali fejfájás követte. A szemész eltérést nem talált, de AZONNALI kardiológiai vizsgálatra küldött, pitvarfibrilláció és embólus kizárására. Az ideggyógyász semmi különöset nem csinált, néhány reflexvizsgálatot leszámítva.

    Ha valóban "csak" migrén okozza a panaszokat, az nem olyan vészes, de az esetleges egyéb érrendszer okokat nagyon alaposan ki kell zárni. Biztonság kedvéért Aszpirin protekt nem ártana (ha nincs ellenjavallat), embólus megelőzésére. Labor, szív UH, nyaki UH nem ártana, sőt kéne, ha eddig nem volt. Már régebben leírtam itt is a panaszaimat. Két év alatt cirka 30 esetben volt fejfájás nélküli kétszemes migrénaurám, aztán a fentebb leírt félszemes esetek után mindkettő megszűnt, utoljára tavaly áprilisban volt. Vagy végleg elmúlt, vagy csak erőt gyűjt, majd elválik. _G_

    VálaszTörlés
  43. Sziasztok!
    Én most 20 éves vagyok, nekem kb 10 évesen volt az első migrénes rohamom aurával, attól fogva pedig átlagban évi háromszor jön elő,bár az utóbbi két évben kicsit ritkultak, és enyhültek. Nagyjából egyforma lefolyásúak, szabályosan egymás után produkálok kb minden auratünetet. Az első az egyik kézfejem zsibbadása, és idegenérzése, aztán jönnek fényes foltok, néha fogaskerekek, utána a beszédzavar, és nyelvzsibbadás, ami ahogy megfigyeltem írászavart is produkál, értelmetlen szöveget írok, de olvashatóan. Ezek után jön a brutális fejfájás, ami hányingerig fokozódik, és hányással végződik, utána viszont általában jobban leszek. Én is voltam kivizsgáláson az első roham után, kaptam egy zárójelentést, hogy migrénem van típusos aurával, meg receptet megelőző gyógyszerre amiről viszont egy gyógyszerész ismerősöm a sok mellékhatás miatt lebeszélt. Én nagyjából megtanultam együtt élni a rohamokkal, igazából nem nagyon féltem tőle inkább érdekesnek találtam, és meglepődtem főleg a beszédzavaron, de mivel tudom hogy elmúlik (az aura tünetek összesen kb fél óra alatt mennek le, a fejfájást pedig ibuprofen tartalmú fejfájáscsillapító 2-3 órán belül elmulasztja)így nem félek tőle. Sőt igazából ha már a kézzsibbadás megjelenésekor beveszem a gyógyszert és lefekszem aludni, vagy legalábbis nem erőltetem meg magam, és kicsit kb szuggereálom az agyamat (tudom ez hülyén hangzik, de az agy nagyban szerepet játszik az egészben szóval talán ezért tényleg működik)Volt már, hogy fontos teendőm előtt kezdődött a roham, de én nem akartam kihagyni, úgyhogy gyorsan gyógyszer, meg amíg volt időm fekvés plusz "Jól vagyok, minden rendben..."-vagy valami ilyesmi ismételgetése, és nyugodt zene után megúsztam egy enyébb, egy óra után elmúló fejfájással.
    Amit még megfigyeltem, hogy többször kiváltotta a rohamot ha túlhajtottam magam futással.
    Én magnézium szedését tudom ajánlani, nekem azóta kevésbé vészesek, és ritkábban jelentkeznek a rohamok.

    Ákos! a beszédzavar és a zsibbadás is valószínű aura tünet, és mivel nálad is társult hozzá fejfájás asszem mi valami hasonló dologgal akadtunk össze.
    -KK-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves KK!

      Érdekesnek találom az írásodat, nagyon hasonló jelenséget éltünk át. Szerencsés vagy,hogy ilyen jó tudod kezelni, én pánikrohamot kaptam mikor ezek jelentkeztek, sőt utána is volt többször pánikroham, enyhe nyugtatókat szedtem.

      Szerencsére az elmúlt fél év során nem jelentkezett a migrén, és jól érzem magam. le is kopogom :)
      Nekem az orvos a Relpax nevű gyógyszert írta fel, egy darabot nem kellett szednem, de mindig nálam van, már fél éve.
      Engem az ijeszt(ett) meg az egészben,hogy nem tudtam beszélni a roham alatt, és utána nagyon nehezen jöttek a gondolatok, szavak, és a tárgyak neveit nem tudtam kimondani,nem jutott eszembe,hogy pl egy fogkefét látok. tudtam mire való, de nem ment hogy megmondjam,hogy mi az. Én is voltam CT-n, nyaki ultrahangon, és mind a két esetben negatív volt az eredmény.
      Én mindenesetre nem szeretném átélni többször ezt az egészet, vagy nagyon ritkán, ha lehet.

      További jó egészséget, szép napot :)
      Üdv: Ákos

      Törlés
  44. Üdvözlet kedves Sorstársak!

    Hosszú volt, de végigolvastam ezt a blogot. Véletlenül akadtam rá, a Google keresőjébe beírt Villózó szemkáprázásra kapott találatok közt.
    Nekem néhány hete jelentkezett először a bal látómezőben, középen kezdődően majd egyre tágulva, végül eltűnve egy félkör alakú, villódzó jelenség. Természetesen én is megijedtem, de mivel kb. 10 perc alatt elmúlt, és egy darabig nem jelentkezett, nem foglalkoztam vele tovább. Az azóta eltelt pár hétben viszont 2-3 alkalommal, legutóbb ma is jelentkezett ez a jelenség. Utánanéztem, és a sok helyen leírtak alapján migrén aurám van. 58 éves férfi vagyok. Soha életemben nem dohányoztam, nem ittam, kiegyensúlyozott, egészséges életet éltem - élek ma is. Minden laborleletem rendben. Nem vagyok sem magas vérnyomásos, sem cukorbeteg. A testsúlyom is ideális, aktívan sportolok.
    Tapasztalatom az, hogy mindig az után jelentkezik ez a villódzás, ha erős fénybe nézek hirtelen. Ma az ebédlőbe a szomszéd ház ablakáról erősen betükröződő napfény vágott a szemembe, az után jelentkezett. Soha életemben nem voltam fejfájós, ma sem vagyok az. Gyógyszert nem szedek. Előbb-utóbb el fogok menni orvoshoz, mert szerintem csak fájdalom nélküli migrénes aura, de nem árt a dolog végére járni már csak a saját megnyugtatásom végett is.

    VálaszTörlés
  45. Sziasztok. 27 éves férfi vagyok. Nekem 4-5 éve lehetett az első ilyen látványom. Fényesen vibrált, majd lefeküdtem, de amig tartott az félelmetes volt nagyon. Másnap jött rám a zsibbadás és pánikbeteg lettem. 1 bő év alatt normális életet tudtam élni. Majd évente kb 2x jött a roham, pánikbeteg már nem lettem jobban mert tudtam mi lesz. Volt hogy egy egész éven át semmi. Nekem általában nem fáj a fejem tőle utána csak egyszer volt ilyen. Volt egy kb 2 hete meg egy most egy órája kb. Láttam hogy volt aki beszámolt üvegtesti homály jelenségről is. Nos nekem az elmúlt 2 évben jelent meg az első. Azóta van vagy 10, pontok szálak. Lehet összefüggés? Az aura jelenség nekem is mindkét oldali és általában 15 30 percig tart.

    VálaszTörlés
  46. Kedves Sorstársaim.
    Több évtizede küzdök én is. Nektek mi a véleményetek arról, hogy akinek aurás migrénje van,annak nagyobb az esélye,hogy strókot kap.
    Mit tudtok erről?

    U.I.
    (a sajtok migrént válthatnak ki---én mindig rosszul lettem sajt fogyasztása után, elsősorban az érlelt sajtok, a kocka sajt ritkábban bűnös,persze ettől függetlenül is vannak rohamok,de a sajt után biztos---hátha ez valakinek segítség,figyelni kell,én hosszú éveken keresztül naplót vezettem: mi történt a roham előtt,így derült ki a sajt,és több infó is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A sajt nekem is kiváltotta!
      N. (Nusi)

      Törlés
  47. Sziasztok

    Tegnap késő délután estem túl egy aurás migrénen, amit nagyon enyhe fejfájás követett. Szépen elkezdtem keresgélni a neten és idetaláltam én is. :) 26 éves fiú vagyok. Az első ilyen valamikor 15 éve lehetett. Nagyon megijedtem én is. Eleinte az orvosok azt se tudták mitől van. Csak pár évvel ezelött kerültem egy olyan dokihoz aki egyből tudta mi ez és felvilágosított. Nekem nagyon ritkán jönnek elő, szerintem 15 év alatt kb. 8 alkalommal volt. A tegnapit leszámítva 4 évig panaszmentes voltam. Valamikor cikk-cakk, valamikor egy érme alakban nem látok, volt már hogy zsibbadt a karom, volt már hogy nehéz volt beszélni. Amit észrevettem hogy nálam megterhelő fizikai aktivitás után szokott előjönni, ha előtte nem ettem vagy ittam eleget, vagy ha stresszes időszakom van. De olyan is volt már, hogy teljesen nyugodalmi állapotban kezdődött. Pánikolni már nem szoktam rajta, csak kivárom amíg elmúlik. Az viszont nem nyugtat meg hogy ez növelheti az agyvérzés kockázatát. CT vizsgálatom volt pár éve, ott minden OK volt. Hamarosan felkeresek egy fejfájás szakrendelést is, talán sikerül egy MRI vizsgálatot is csináltatni. Jobb a békesség.
    Kitartást és jó egészséget mindenkinek!

    VálaszTörlés
  48. Üdv mindenkinek!

    Legutóbb december 12-én írtam, azóta eltelt néhány hónap, és szerencsére nem volt rohamom, azóta jobb a közérzetem, nincsenek pánikrohamaim.
    Az egyetlen dolog nyugtalanít, amit több helyen is olvastam,hogy ez a "betegség" növeli a stroke kockázatát. Néha fáj a fejem egy pontban, valamikor kevésbé, valamikor jobban. Akkor kezdek egy kicsit pánikolni, de aztán elmúlik.
    Több helyen olvastam,hogy akár nyaki érszűkület, csigolyák meszesedése is kiválthatja ezt, mivel kevesebb vér áramlik az adott területen. Én ülő munkát végzek, és a nyakam szokott fájni néha, illetve ropog, ha forgatom. Én erre gyanakszom, hogy ez (is) állhat a háttérben.
    Egyszer voltam fejfájás szakrendelésen, akkor az orvos azt mondta,hogy ő sem tudja mitől lehet a migrén. Kontrollra majd csak ezután megyek, és mivel panaszaim nem voltak, sztem nem fog mondani az égvilágon semmit.

    Az én meglátásom az,hogy ha emelkedik a vérnyomás, stresszes helyzetben, vagy erősebb fizikai aktivitásnál, akkor fordulhat elő az aura. Például az energiaital egyszer megdobta a vérnyomásom elég rendesen, és akkor láttam újra villódzást, de migrén nem volt. Úgyhogy ezekről a koffein tartalmú italokról le is szoktam azóta. De a kiváltó ok, szerintem mindenkinél más és más lehet.

    Én most jól érzem magam, és remélem, hogy nem fogok többé szembesülni ezzel a jelenséggel.
    Jó egészséget kívánok mindenkinek.
    Üdv: Ákos

    VálaszTörlés
  49. Üdvözlök mindenkit!
    Nagyon meglepődtem, hogy ennyi ember küzd ezzel a problémával.
    Nálam ez az állapot egyik pillanatról a másikra kezdődik (reggel ébredés után, délelőt.... bármikor):
    eleinte vibráló foltot látok majd ahogy ti is írtátok patko formát öt és fokozatosan elhagyja a látomezőt.
    Pont ma reggel estem át egy ilyenen a fejem még mindig fáj (szerencsére nem túl erősen).
    Nálam ez a probléma már gyerek koromban elkezdödött.Rettenetes volt.Jött a vibráló folt fejfájás émelygés, szédülis hányinger ritkán hányás.
    Akkoriban elég gyakori volt.
    Most 25 éves vagyok,volt egy pár év hogy egyáltalán nem jött elő,de most ma megint átéltem,szerencsére kb.20 perc alatt elmult most már csak a fejfájás van.
    Akkor Ti azt mondjátok ez migrén?Nagyon érdekes soha nem gondoltam volna.
    Említettétek a strok-ot,ettől nagyon megilyedtem mert édesapám tavaly agusztusban kapot.Azóta katasztrófa az életem sajnos egyedül ápolom ami lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő.Lehet a folyamotos stresz miatt jelentkezett ez most újra nálam?
    Köszönöm hogy meghallgatatok és mindenkinek jó egészséget kívánok.
    Üdv, :Edina

    VálaszTörlés
  50. Most a kánikula időszakban egymás után 3X is kijött rajtam az aura. Ti hogy voltatok vele?

    VálaszTörlés
  51. Én egy 46 éves nő vagyok, kb.28 éves korom óta az itt leírt tünetek mindegyikével találkoztam, de CT és MR felvételeken nálam sem találtak semmit.Mostanában talán inkább az a zavaró számomra, hogy hetekig minden nap illetve másnap 2-3 rohamom is van. Ezt kezelni munkahelyen, éjszaka, munkahelyi megbeszélések közben stb..nagyon nehéz. Mindenkinek kitartást kívánok ,a legmegfelelőbb viselkedés valóban "csendes nyugalommal" tűrni.

    VálaszTörlés
  52. Sziasztok, Lilla koszonom, hogy megirtad anno ezt a bejegyzest! Ugy latom, hogy sokaknak segitett megnyugodni. Velem sincs ez maskepp. :)
    35 eves vagyok, es eppen most leptunk a 4. honapba kicsi babucimmal a pocakomban.
    Tavaly oktoberben hagytam abba a fogamzasgatlo szedeset - csak 2 evig szedtem - es aztan novemberben bekoszontott nalam is az elso, igen ijeszto aurajelenseg. Hal' Istennek - ahogy olvasom a Tobbieket - nekem egesz enyhe volt, megis halalra remultem. Eloszor a fokuszalas kepessege szunt meg a bal szememben, majd egy sotet folt (nem tudtam olvasni, az arcom egy resze hianyzott a tukorkepembol) jelentkezett, vegul kb. 10 percig tarto, villogo cikk-cakk vonal jott, majd elmult. Elso alkalmakkor nem kiserte fejfajas, csak valami tompa luktetes. Intenziven jott, az elsot par nap utan kovette a masodik, majd egy het utan a harmadik, egeszen az otodikig. Rettentoen megijedtem, de kulfoldon elek, igy csak a haziorvosig jutottam. O csak legyintett, es kozolte, hogy aura migren. Es hogy a fogamzasgatlo abbahagyasa utan ez normalis.
    Kicsit megnyugodtam, de allando keszultsegben eltem ezutan, bucsuleveleket irtam a csaladomnak. A nagyim annak idejen 34 evesen kapott agyverzest, es en kozvetlenul ezzel hoztam osszefuggesbe.
    Ekkor olvastam el a blogodat, es hatalmas ko esett le a szivemrol, latvan, hogy nem vagyok egyedul.
    Azert irom ilyen reszletesen, mert szeretnem elmondani a sajat korulmenyeimet, hatha kozelebb jutunk a megfejteshez - mi okozza?
    Azidotajt tehat a hormonok, stressz, szorongas, egesz napos szamitogepezes, elore hajtott fej - ezaltal iszonyatosan merev es fajdalmas, ropogo nyak volt a lehetseges kivalto ok, erre jutottam.
    Aztan elmult, meg egyszer jelentkezett januarban, akkor az anyukameknal voltam otthon, es egy iszonyatosan faraszto nap utan nyakkorzeseket vegeztem. Hirtelen mintha meghuzodott volna vmi hatul a nyakamban, es rogton utana jott az aurajelenseg.

    Aztan elkoltoztunk, uj tervek, nagy lendulet, egeszsegesebb eletmod, multivitaminok stb. A regi fogamzasgatlo mar kiurult, es ugy tunt, hogy tenyleg az lehetett az oka.
    Aztan par honapja eletem legszebb idoszakat elem, itt van velunk Picurka.
    Par napja mosolyogva gondoltam vissza a legutolso januari rosszulletre, boldogan, hogy vegleg eltunt. Masnap is eszembe jutott, szamolgattam, hany honapja is ennek... 9. Remek.
    Es tessek, tegnap egyedul voltam itthon, es ujra jelentkezett. :S
    Probaltam higgadt maradni, a baba miatt, de eppen ezert lettem nagyon ijedt is. Kerdesek, sulyosak: mi van, ha a hormonrendszerem miatt most ujbol jonnek majd a rohamok? Mi van, ha ez nem is migren? Mi tortenik, ha orokoltem a nagyikam errendszeret, es en is agyverzest kapok fiatalon? Mi lesz, ha mostanaban, es Picurka is velem hal, vagy kesobb, es akkor anya nelkul marad...
    Istenem.
    Nem szabad ilyenekre gondolnom. Rajottem, hogy igenis letezik "egyszeru" migren, es egyaltalan nem torvenyszeru, hogy a legrosszabb tortenik meg.

    Azert irtam le, hogy elmondhassam: en is kozetek tartozom, nekem is rettento megelni ezeket es felni, mi lesz, ha... Talan segit a tudat, ha igy virtualisan is, de megfogjuk egy percre egymas kezet.

    4 het mulva hazakoltozunk. Es akkor elmegyek egy rendes orvoshoz, bar nem tudom, hogy ebben az allapotban lehet-e nagyon kivizsgalasra menni. De legalabb megnez.
    Addig meg remenykedem, hogy ne jojjon gyakran.
    Es hogy Nektek se jojjon gyakran! :)
    Csodas napot mindenkinek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kedves Hanna! Sajnos állapotosan nem sok vizsgálat van amit megcsinálnak, de mindenképpen menj el természetesen. Én is megpróbáltam, de csak a kisbabám születése után csinálták meg a vizsgálatokat, viszont megnyugodtam tőle, és ez is fontos!Együtt élni egy ilyen ijesztő jelenséggel nem egyszerű, és ahogy látom elég sokan vagyunk már itt is akik átélték, és megszenvedték ezt a betegséget. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, és azt is, hogy ezzel segítséget adtatok másoknak akik hasonlóan meg voltak, vannak rémülve mint mi. Jó egészséget kívánok mindenkinek, Hanna sok boldogságot, és egészséget a kisbabával!

      Törlés
  53. Sziasztok! Én 35 éves vagyok és én is évek óta szenvedek az aura látástól.Amíg nem olvastam ezt a blogot addig nem tudtam, hogy ez a neve, csak körül tudtam írni, hogy valamilyen vibráló fény.Nem tudom fejfájáshoz kötni,mert nélküle is tapasztalom.Húsz éves koromtól gyakran fájt a fejem és mindig azon a tájékon, valamint aura látásom volt és egy enyhe látótér kiesésem.Én is arra gondoltam agydaganatom van.Orvosok vizsgáltak és csak annyit mondtak, hogy alacsony a vérnyomásom emiatt nem kap elég vért a szemem és amiatt produkálom a tüneteket.Pár év múlva megszűntek a fejfájások és nem törődtem tovább vele.Megint eltelt pár év és egy nagyon szeles nap után lebénult a fél arcom.Rohanás az ügyeletre, mert azt hittem agyvérzésem van! Közölték semmi gond menjek majd a fül-orr-gégészetre rendelési időben.Megjelentem, megvizsgáltak és átküldtek az ideggyógyászatra.Kiderült ez csak arc ideg zsába, elektromos kezeléssel gyógyítható de elküldtek MR vizsgálatra is.Hát mit ad ég kiderült, hogy évek óta agydaganatom van ami akkor növekedett amikor fájt a fejem.Ez jóindulatú hypophysis adenoma ami nagyon sok embernek / főleg nőknek / van de nem okoz tüneteket vagy olyan pici, hogy nem kell műteni és gyógyszerrel kezelhető.Hát az enyém nagy volt és műteni kellett. Ennek 5 éve.Azóta nem jelentkezett aura látás csak az utóbbi időben ami betudható a magánéleti stressz miatt.Nem aggódom, mert nem gyakori és csak max 20 percig tart. Nincs jogsim sem, mert nem mernék így vezetni.Ezeket csak azért írtam le, okuljanak belőle páran.Néha tényleg csak stressz, alacsony vérnyomás, cukorbetegség miatt van de vannak kivételek is.Néha nem árt egy CT.

    VálaszTörlés
  54. Sziasztok!

    Az első (és remélem utolsó) ilyet most szept 10--én éltem át.
    Munka után beültem a kocsiba és indultam a szokásos bevásárló túrára. Ahogy vezettem arra figyeltem fel, hogy a bal szememmel óra számlapjára gondolva 6 óránál cikkcakkos vonalat látok, ami elég fényes. Mint egy W betű. Ha behunytam a fél szemem akkor is láttam. Gondoltam hogy biztos a napba néztem és annak az utóhatása. A boltnál azt tűnt fel hogy a hosszabb cikk-cakk, az egyik szára már elérte a 8órát. Akkor egy kicsit megijedtem, ugyanis egy éve volt egy retinaszakadásom (baleset), amit ugyan lézerrel helyrehoztak, de az első gondolatom az volt, hogy biztos válik le a retina.

    A boltban már még nagyobb volt a cikk-cakk, a bal szemem külső látóterében és már nagyon fényes és volt, és mintha pulzált volna. Félelmetes élmény volt, hogy pl. na bevásárlókocsi egy része mintha eltűnt volna, ha a pillantásom egy bizonyos szögből esett rá.

    Ekkor már nagyon megijedtem és egy gondolatom volt, hogy befejezem a vásárlást és majd a kocsiban kicsit összeszedem magam.
    Már a pénztárnál álltam, amikor a villogás nagyon erős lett és pedig éreztem, hogy jön a pánik is, amit hiába próbáltam elnyomni. Végül elájultam, ott a sorban a pénztár előtt és arra tértem magamhoz hogy emberek hajolnak felém. A boltosok nagyon rendesek voltak, azonnal széket hoztak, vizet hoztak, kérdezték, hogy hívjanak-e mentőt. Aztán abba maradtunk, hogy inkább a férjemnek telefonálunk, de addigra már összeszedtem magam és nagyon örültem, hogy normálisan látok ismét. Szóval nem szakadt le a retinám.

    Kimentem a kocsihoz beültem, akkor jött rám egy hányingeres rosszullét, de a fejem nem igazán fájt. Végül lenyugodtam annyira, hogy hazamentem. Otthon aztán aludtam egy nagyot, utána pedig felmentem a hálóra és nagyjából a retinális migrént azonosítottam be. Persze kivizsgálás nyilván kell majd, megyek a szemészetre és hát gondolom egy agyi keringést célzó vizsgálatra is.

    Nem volt jó, de az ájulást szerintem a pánik okozta...

    Köszönet ezért a blogért, azért ha nem is megnyugtató, de reményt ad, hogy mások számára is ismerős ez a jelenség és mégis élnek :-)

    Üdv,
    Gabi

    VálaszTörlés
  55. Hello!

    Tizenöt leszek és fiú vagyok, már háromszor éltem át ilyen migrénaura "borzalmat". Egyszer nyáron, június végén, vagy júlis elején valahogy. Aztán egészen szeptember közepéig nem volt ilyen. Majd tegnap is előjött. Mindig akkor jött elő amikor álltam/mozogtam. Szóval szükségesnek éreztem, hogy megnézzem, mi ez az egész. Először még azt hittem hogy zöldhályogom van, de aztán megtaláltam ezt a lehetőséget, és akkor rájöttem, hogy csak ez lehet.

    Nekem az egész úgy zajlik le, hogy valahol jobb oldalon észreveszem egy apró pontban, hogy kisebb dolgokat nem látok. Pont úgy mintha ott lenne a vakfoltom. Egy kis idő elteltével már megnagyobbodik ez a vakfolt. Tegnap amikor a tükörbe néztem ilyenkor, és a szememet néztem, az egész számat nem láttam. Aztán fokozódik a helyzet, és egy egyre hosszabbodó, szivárványszínű/fehéres vonallá alakul át a folt, ami egyre csak nő. Aztán elkezd elsötétülni a vonal és már olyan nagy, fekete folttá változik, hogy a látóterem kb. három hetede kiesik. ilyenkor eljutottam mindhárom esetben oda, hogy hideg vízzel kezdtem el mosni az arcom, a csapból egyenesen a lecsukott szememre engedtem a hideg vizet. És ha ezt csinálom vagy 5-10 percig, elmúlik. Mondjuk tanóráról elég rossz volt kimenni ezért a mosdóba, de legalább a tanár vette észre, hogy valami bajom van, gondolom elég furcsán pisloghattam. Nem tudom, hogy mi történik ha nem mosakszok meg, de semmiképp sem akarom megtudni.
    És amikor véget ér ez a látótérkiesés, jön a fejfájás, amit kifejezetten jobban szeretek a 15-20 perces auránál. A fejfájás nagyon sokáig tart, de elég gyenge.

    Egyébként ez az egész azért olyan ijesztő, mert az ember szinte minden alkalomnál azt hiszi hogy, megvakul. Persze az egy dolog, hogy azt hisszük, mert aztán mindig elmúlik. De hát gyerekként mi másra gondolna az ember, ha felnőttként is gondolom ilyen gondolatok merülnek fel az emberekben.

    Örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, és itt sokan leírták, hogy nekik is van ilyen problémájuk. Sokat könnyített a lelkemen.

    Üdvözletem,

    és látáskiesés/vibrálás nélküli napokat kívánok mindenkinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves ismeretlen :) ! Nagyon örülök neki, hogy sikerült kicsit megnyugodnod, erre valóban tökéletes az ha hasonló problémával küzdők történetét is elolvasod DE! Nagyon kérlek ha még nem tetted volna meg, ne csak az interneten olvasottakra építsd a megfejtést, amint látod itt is a legtöbben túl vannak egy alapos, vagy majdnem alapos kivizsgáláson. Ezek a bejegyzések nem pótolhatják az orvosi vizsgálatot, és elég sok betegségnek van hasonló tünete. Kérlek ha még nem tetted volna meg szólj erről a szüleidnek, vagy orvosnak, mert a fejfájós problémákat soha nem szabad félvállról venni. Ne érezd ezt kioktatásnak, nem az, sokan vannak akik addig kutatnak az interneten míg egy tünetnek megtalálják a számukra legkedvezőbb magyarázatát. Így egyszerűbb, struccpolitika. De hidd el jobb ha biztosabban tudod amúgy minden rendben van veled. Jó egészséget , és jobbulást kívánok neked! Lilla

      Törlés
  56. Sziasztok!

    Örülök nagyon, hogy rátaláltam erre a blogra, és le szeretném írni az én történetemet is. Kb. 10 éve az apukámnál tettem-vettem, a tv. be volt kapcsolva, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy Stahl Juditnak nem látom a fél arcát. Először azt hittem, hogy rossz a tv, vagy az adással van valami probléma. Aztán ránéztem a mobilomra, s a városunk nevének csak a végét láttam, az eleje elveszett. Ja, az még hozzá tartozik, hogy apukám 11 éve kapott agyvérzést, anyukám rá egy évre meghalt, s apámat azóta gyakorlatilag én gondozom. Hazavezettem valahogy, (kb. egy km) és otthon már a férjemmel gyakorlatilag nem tudtam beszélni, csak a nevét bírtam hajtogatni, és 100 %-ig biztos voltam benne, hogy agyvérzést kaptam. Aztán elmúlt, és irány az ideggyógyász, ahova amúgy korábban is jártam, pánikbetegséggel. Ő azt mondta, tutira nem agyvérzés, hogy mi, azt nem mondta, de elküldött ct-re. Ott megállapították, hogy minden rendben. Ezt követően még olyan 5-6-szor jött ez a szörnyűség. Először a cikk-cakk, a villódzás, a látótérkiesés,majd a "nemtudokbeszélni" időszak, utána pedig iszonyatos fáradtság érzés,és tompa fejfájás, ami amúgy kibírható. Kb. négy éve volt megint egy roham, irány a sürgősségi, ahol ismét nem esett pánikba az orvos, ellentétben velem, szerinte ezt az időjárási front okozhatta. Kb. ezzel egyidőben a neten találtam rá erre a fogalomra, hogy aurás migrén. Minden klappolt. Úgy éreztem, tőlem most már nyugodtan jöhet, mindent tudok, tudom kezelni, stb... Tehát kb 4 évvel ezelőtt volt utoljára ilyenem, már el is felejtettem, aztán most júliusban megint támadott, majd három hete, és egy hete:((( Most megint ott tartok, hogy totál kétségbe vagyok esve. Utoljára egy bevásárló központban voltam este, egyedül. Cikk-cakkos villódzás, azt sem tudom, hogy fizettem a pénztárnál. Bedobáltam a kocsiba a dolgokat, és nem mertem elindulni. Néztem a kocsik rendszámát, és nem tudtam elolvasni őket. Valahogy hazavezettem, itthon aztán sírógörcsöt kaptam. Ja, és utoljára csak egész kicsit fájt a fejem. Azóta csak rettegek, hogy mikor jön a következő. Nem tudom, mit csináljak. Lementem az üzemorvoshoz, aki szerint nincs értelme a további vizsgálatoknak... De így nem lehet élni. Minden percben attól rettegek, hogy mikor jön megint. A férjem szerint ez ugyanaz, mint a pánikbetegségem, hogy csak "beképzelem":((( Igazából nem is tudom, mitől tudnék megnyugodni... Attól, ha soha az életben nem jönne elő többet...Üdv. E.

    VálaszTörlés
  57. Kedves Lilla és sorstársak!

    Egészen meglepődtem azon, hogy ennyien vagyunk. Talán azért nem tudtam rólatok, mert azt sem tudtam, mit keressek. Ma hallottam először az aurás migrénről...
    Nem nagyon emlékszem, hogy mikor volt az első rohamom -talán a középiskolát kezdtem-, arra azonban emlékszem, hogy mennyire ijesztő volt, mert minden tünet megjelent. Először sorba egymás után elzsibbadtak az ujjaim, majd a karom is egészen a könyökömig... Csak egy ponton láttam élesen, a látóterem többi részében havazott... Nagyon megijedtem és segítséget akartam kérni az anyutól, de össze-vissza kezdtem beszélni, teljesen értelmetlen dolgokat, amivel sikerült a környezetemet is pánikba ejteni, hiszen senki sem tudta, mi történik velem. Anyu azt mondta, próbáljam meg lógatni a fejem és emeljem magasra alábam, hátha valami vérnyomás probléma... Na így kezdődött... Azóta eltelt majdnem 25 év és végigjártam az összes orvost, az összes vizsgálatot elvégezték, kaptam egy halom gyógyszert... Semmi... Tulajdonképpen hála Istennek... De az átvirrasztott éjszakák, a hajnalig hányás, a kirándulások elmaradása, a nehéz órák, a bizonytalanság, a pánik, azok az érzéki csalódások,amelyek stressz hatására fokozódnak és amelyekről azt hiszem valóságosak... Senkinek nem kívánom. Amikor az autóban egyszer csak azt veszem észre, hogy annyira sem látok, hogy egy rendszámtáblát elovassak... Mégis azt hiszem, valahogy megtanultam együtt élni ezzel. Nem írtátok, hogy mit tesztek vagy vesztek be, ha jön a roham. Nekem egyetlen gyógyszer az Algopyrin vált be, ami nélkül egyetlen lépést sem teszek az utóbbi években. A bevétel után 20-25 perc múlva oldódik a roham (e nélkül órákig tart, kipróbáltam, mert mondták, hogy az Algo sok problémát okoz). Ajánlom, hogy próbáljátok ki. Én megelőzni nem tudom. 25 év kevés volt, hogy valamilyen összefüggést találjak ételek, italok, időjárás és a fejfájásaim között, bár talán a melegfront gyakrabban kiváltja... Egyetlen dolgot tudok, ahogy érzem, hogy rosszabbul látok, vagy zsibbadnak az ujjaim, vagy kezd fájni a fejem (mert a sorrend is változó), azonnal Algopyrin (ma már a sima, amit szedek receptköteles,de csak ez jó)... Nem hinni abban, hogy ez most mintha nem olyan lenne..., majd egy óra múlva, ha nem múlik beveszek valamit, vagy kipróbálok mást, hátha az is jó... Azonnal egy Algopyrin... 20-25 perc múlva ember vagyok újra... Kicsit lemerült, kicsit lassúbb, de fájdalom és vibrálás nélkül. Elvégeztem a főiskolát, az egyetemet, mindennap dolgozom szakadásig, amikor pedig jön a roham gyógyszer és legyőzöm!
    Kívánok mindannyiotoknak győzelmet a betegség felett!
    Szeretettel: Orsi

    VálaszTörlés
  58. Kedves "Sorstársaim"!

    Én is, oly sokatokhoz hasonlóan megosztanám Veletek történetemet, támogatást, segítséget nyújtva Mindenkinek, aki ettől a szörnyű migréntől szenved, illetve azokkal, akik - mint egy korábbi hozzászóló írta - csak "beképzelés"-nek titulálják hozzátartozójuk (férjük, feleségük, gyerekük....) migrénjét.

    40 éves nő vagyok, és én is már kamaszkorom óta szenvedek fejfájástól. Akkoriban persze fogalmam sem volt még a migrénről sem, nem hogy az auráról, de az egészen biztos, hogy az ivarérett kortól jelentkezett és a mai napig is a menstruációs ciklushoz köthetőek a legdurvább rohamok. (Egyébként az meglepett, hogy mennyi férfi társunk is szenved ettől a "betegésg"-től). Én azóta is produkálom a migrént, mind aurával, mind anélkül. Amiben talán eltérek a korábbi hozzászólóktól az, hogy aura tünetem kimerül a szikra látásban és fél testre kiterjedő bizsergető érzésben, amit fejfájás követ. Ezek mellett igen gyakran "csak" erős migrénes fejfájásom van, ami mindig féloldali, lüktető, zavar a fény, hangok, stb.
    Én már átestem egy alapos ideggyógyászati kivizsgáláson, és háromszori MR vizsgálaton is, de hála az égnek negatív lett minden eredmény, tehát ez "csak" migrén. Nálam gyenge, vagy közepes fejfájás esetén segít a Panadol, Algopyrin, de erős rohamnál, ami gyakran 2-3 napon keresztül is kínoz a Relpax nevezetű gyógyszer segít csak. Ez orvosi rendelvényre receptköteles, kimondottan migrénes fejfájásra való gyógyszer. Ezek mellett kerülöm az alkoholt, nem dohányzom, de sajnos az időjárási frontok meghozzák a migrént.

    Esetemben a migrén a terhesség és szoptatás alatt sem múlt el teljesen, talán a terhesség közepén, a második trimeszter alatt nem fájt a fejem, de egyébként voltak fejfájások végig, amiket csak sima fájdalomcsillapítókkal lehetett átvészelni.

    Én is szeretném felhívni figyelmeteket a kivizsgálás fontosságára, ideggyógyász felkeresésére, hiszen ez kifejezetten az ő szakterületük. De sajnálatos tény az, hogy maga a migrén nem gyógyítható, csak tünetileg kezelhető, hiszen a mai napig nem tudják pontosan mitől is alakul ki.

    Mindenkinek kívánok jobbulást, sok erőt, kitartást!

    Üdvözlettel: Szilvia

    VálaszTörlés
  59. Hello Mindenki,

    sikerült átélnem életem - valószínűleg - első, - valószínűleg - aurás migrénjét. Rettenetesen örülök neki, gondolhatjátok. Csak a miheztartás végett: soha nem volt migrénem, nem vagyok fejfájós (csak legénybúcsúk után), viszont dohányzom és a koleszterinem sem az igazi. Mivel nekem is segítettek az itt olvasottak, tartozom annyival, hogy én is leírom a tapasztalataimat. Hirtelen kezdődött, egy kis színes (több színben villódzó)fordított C-alakban, ha becsuktam a szemem, akkor is láttam. Aztán egyre nagyobb teret hódított egy a perifériás látásomból a bal oldalamon és ekkor már ez a színes, vibráló félhold-alak is sokkal nagyobb lett. Tompa fejfájás követte, alig-alig érzem. De ami jobban zavar, hogy levertnek, csüggedtnek, kedvtelennek érzem magam, egyfajta gyengeség fogott el. Kicsit ijedt érzés, mint amikor amikor rájön az ember, hogy közel sem olyan erős, mint gondolná. Szóval nem kellemes. Ráadásul folyamatosan motoszkál az is bennem, hogy mi van, ha nem is aurás migrén ez, hanem valami más. Mindenesetre köszönöm az előttem szólóknak az információkat.
    Még valami: Épp egy kolléganőm mesélte, hogy ő is ismert valakit uezzel a problémával, és neki azt mondták, hogy a táplálkozással van összefüggésben. Emésztési zavarral, vagy allergiával is kapcsolatban lehet. Ti hallottatok ilyesmit?
    Sziasztok, Márk

    VálaszTörlés
  60. Sziasztok !
    Bemásolom a problémámat ( egy doktornőtől kérve tanácsot ):
    Kedves Doktornő !
    A problémám kb. 1 éve jelentkezett először, jobb szemem külső részében félkör alakú cikk-cakkos villámok jelentek meg, először 1-2,majd egyre több és több, majd a szemzug felé haladva kb. 10 perc után eltűntek. Ez a jelenség azóta már többször is jelentkezett, van hogy egy-két hónapig semmi, utána 1 héten kétszer is. Egyszer a fodrásznál hajmosáskor- amikor hátra kellett hajtani a fejemet, legutóbb, amikor erővel húztam fel a csizmámat, néhányszor számítógépezéskor, egyszer vasaláskor jött elő, egyszer ébredéskor, ahogyan kinyitottam a szemem.
    Eddig csak a jobb szemem volt érintve, legutóbb már a bal szemben jelentkezett ugyanez. A szemészeten pupillatágítással semmi rendellenességet nem találtak. Azt mondták, ne törődjek vele, ez gyakori. Ez a dolog mégis megijeszt, nyitott és zárt szemmel is látom a fényes cikázásokat ilyenkor és homályossá is válik egy foltnyi terület , ami aztán kitisztul, ahogyan elmúlnak a villanások. Ilyenkor le szoktam feküdni, vizet iszom, sokat és várom, hogy elmúljon. Mi lehet a baj és tényleg nem kell törődni vele ?
    Nyaki UH is készült, de ott sem volt eltérés.
    Köszönöm előre is megtisztelő válaszát !
    Kovácsné Éva

    Kedves Kovácsné Éva!


    73. gyakori kérdés válasza: Praxisom során találkoztam néhány ilyen esettel. Jómagamnak is volt életemben 2x ilyen élményem. Mindenki 10-15 percig tartó színes cikk-cakkos alakzat látásáról számolt be, mely csukott szemmel is látható volt és spontán elmúlt. Nem tartom valószínűnek, hogy bármi szervi elváltozást ki lehetne mutatni a jelenség hátterében. Átmeneti funkcionális zavar, a migrén fejfájás nélküli változata. Nem kell vele foglalkozni, nincs semmi jelentősége. Üdvözlettel: Dr. Vártok Éva



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

    VálaszTörlés
  61. Kedves Éva!

    Nehéz nem foglalkozni valamivel ami ennyire rémisztő mint a migrénes aura. Attól, hogy nincs rá konkrét magyarázat még szerintem nem kell lerúgni a problémát! A ne foglalkozz vele mindig csak addig lehetséges míg épp nem jelentkezik a "betegség" , illetve a tünet. Bár azzal egyet értek, hogy az aggodalom meglehetősen fokozhatja a fejfájásos tüneteket. Ahogy a migrén aura is valójában egyfajta migrén. Még ha fájdalom nélküli is. Talán pont ettől sokkal ijesztőbb mint a hagyományosnak mondott fájdalmas verziója. Olvasva a bejegyzésed eszembe jutott valami , a tüneteid két dologgal is össze egyeztethetőek: érszűkület, illetve magas vérnyomás. Kérlek ezt ne vedd diagnózisnak , nem vagyok orvos, csak az érdeklődési körömben szerepelnek az efféle dolgok. Viszont azt mondom, hogy ne az interneten kérj tanácsot, ebben a problémában az ideggyógyász szakorvos a megfelelő tanácsadó! Vigyázz magadra, és jobbulást kívánok!

    VálaszTörlés
  62. Köszönöm Lilla ! Elindulok ilyen irányban és kivizsgáltatom magam.
    Jelentkezni fogok az eredményekkel ! Addig is a legjobbakat kívánom mindenkinek !
    Éva

    VálaszTörlés
  63. Nincs mit, remélem mindent rendben találnak! Vigyázz magadra, és jobbulást neked! Várom az eredményeket!
    Addig is kívánok miden jót: Lilla

    VálaszTörlés
  64. Nahát, én is meglepődtem, hogy ennyien tapasztalják ugyanazt, mint én. 20 éve, a szülészet folyosóján történt meg először, hogy a doki fél arcát egyszer csak már nem láttam. Utána 10 perccel pedig csak makogtam a telefonban a férjemnek, nem tudtam értelmesen beszélni.. Azóta hol gyakrabban, hol évekig egyáltalán nem jelentkezik. Fejfájás utána nem nagyon van, illetve csak egy kicsi tompaság, de az napokig. A fogamzásgátló abbahagyása után évekig nem volt. Aztán visszamentem dolgozni, és volt olyan nap, hogy háromszor is! Mivel matektanár vagyok, azért ez nem zökkenőmentes. Megvan a jelenet? A tanár először nem lát, éppen ott nem lát leginkább, ahova nézni akar, a könyvben a feladatot sem látja, na jó, ennek 10-15 perc alatt vége, de akkor meg jön, hogy nem tud beszélni. Illetve ha nagyon koncentrál, akkor szép lassan azért valamit tud. Persze, volt, amikor kimentem óráról és segítséget hívtam, de volt, amikor végigcsináltam.
    Meggyőződésem, hogy életmóddal és főleg táplálkozással javíthatunk rajta, nekem is sikerült minden gyógyszer nélkül tünetmentes éveket produkálni. (tudom, elsősorban munkát kéne változtatnom)
    Viszont most találtam egy cikket, olvassátok, én kipróbálom, hátha más is kedvet kap:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-migren-kezelese.htm

    Minden jót, frontmentes szép tavaszi napokat!!!
    Gy.

    VálaszTörlés
  65. Hihetetlen, mennyien kuzdenek ezzel.
    Nalam 23 evesen jott az elso auras migren, fejfajas nelkul, a klasszikus valtozat, ami fel ora alatt elveszi a latoter 80%-at, majd elmulik. Halalfelelem erzesem volt! Rettegtem, h meghalok, panik, szorongas utana, h mikor ter vissza. Visszatert, es valoszulinu ez inditott el a generalizalt szorongas utjan. Fel evvel kesobb gyakorlatilag annyira szorongtam. h keptelen voltam elni, pszichiater es gyogykezeles kellett. Fel ev alatt jottem rendbe, se azota is szedek egy szintentarto gyogyszert.
    Mar nem felek a rohamtol, felteszem a napszemuveget, es nem csinalok addig semmit.
    Ket kisgyerekem kicsit megneheziti ezt :) De mar csak evente-ket evente jon elo. Egyszer terhesen, akkor beszedzavarral tarsult. Nem ertettem mit mondanak es nem tudtam magam sem osszetenni a szavakat. Szornyu volt, ilyenkor nehez arra koncentralni, h elmulik. Kitartast kivanok mindenkinek.

    VálaszTörlés
  66. Üdvözlöm a sorstársakat!
    Nekem gyermekkorban kb. 8-16 éves korszakban voltak a fejfájások, de akkor még egy Aspirin segített. Majd 30 éves korban kezdtek újra jelentkezni, egyre erőteljesebben. Kb. 15 évig normál fájdalomcsillapítókkal (Kalmopirin, Quarelin) meg tudtam fogni, de aztán már nem hatottak. Én is túl vagyok 3 MRI vizsgálaton. A vizsgálatok szerint nincs semmi bajom csak a migrén nem akar erről tudomást venni. Korábban Imigran-t, most Cinie-t szedek, de előfordul, hogy ezek sem hatnak. Mindíg féloldalas a fejfájás (ha nagyon erős akkor a tarkóig is elhúzódik). Ha egyik nap az egyik oldal fáj, akkor másnap a másik. Van valakinek tapasztalata a "Migrén nélkül boldogan" módszerről?
    Üdvözlettel: Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ételek amik nem eheted azok fontosak és a fájdalomcsillapitok azok migrént okoznak pl: lidokain novokain és a társai nekem azok borzalmas erős migrént okoznak föleg ha a fogamba kapom foghuzáskor és a banán a csoki a sonka a füstölthusok érlelt husok sajtok. Borzalmas.

      Törlés
    2. Migrén nélkül boldogan egy átverés!
      (Neten kutattam ki.)

      Törlés
  67. Hibás a migrénesek fehérállománya
    • MTI
    2013. augusztus 29., csütörtök 16:00
    Szerkezeti különbségek mutathatók ki a migrénes betegek és az egészséges emberek agya között, állítja a Neurology című szaklapban megjelent dán tanulmány, amely húsz különböző kutatás adatait összegzi. A migrénesek agyának fehérállományában elváltozásokat, apró károsodásokat fedeztek fel, azonban az eltérések okai és hatásai egyelőre nem ismertek. A tudósok szerint újabb kutatások szükségesek a felfedezés magyarázatához.
    A tanulmányok mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) eljárással készült agyi felvételeit Messoud Ashina, a Koppenhágai Egyetem ideggyógyásza elemezte. Az egészséges személyekhez képest a migrénesek leletein gyakoribbak voltak a fehérállomány rendellenességei és a szélütésszerű károsodások, mindenekelőtt azoknál a betegeknél, akik migrénaurát, azaz káprázásjellegű látási zavart is tapasztaltak.
    Ashina szerint a migrén összefüggést mutat az agy szerkezeti eltéréseivel, de még nem tudjuk, hogyan és miért. "Hosszú távú kutatások híján túl korai lenne azt állítani, hogy a migréneseknél magas lenne agyszerkezeti és -működési zavarok későbbi kialakulásának kockázata" – kommentálta a tanulmányt Fayyaz Ahmed, a brit Fejfájás-kutatási Társaság elnöke.



    VálaszTörlés
  68. Sziasztok! Kinyomtatom a teljes blogot és viszem magammal, hátha akkor nem néznek hülyének az orvosnál./vagy mind a holdról jöttünk/ Három évvel ezelőttig kisiskolás koromtól rendszeresen fájt a fejem.Általában estére, vagy időjárás változásra, légnyomás különbségre pl:repülés, véradás után, meg bármikor. Erős fényérzékenységgel, szemüregi fájdalommal járt. Saridon hatására 99%-ban 15-20 perc alatt nyomtalanul elmúlt és kész. Három éve fülzúgással jártam gégészeten, ahol cavinton fortét és betaserc értágítót adtak. A cavintonon jót röhögtem 37 évesen és elkezttem szedni. A fülzúgásra semmi hatásuk nem volt, viszont hat hónapon keresztül feltűnően egyáltalán nem fájt a fejem. Na így se rossz, gondoltam. Majdpedig egy szép áprilisi délelőtt egyszercsak a világ összes csillaga leszakadt a szemem elé, és másfél-két hónapig ott is maradtak kergetőzni. Mindig átlátok rajta, látótér kiesést egyszer vettem talán észre, fájdalommal sose jár, viszont kerülgeti egy leírhatatlan eltompulás, belassulás, agyzsibbadás,tér-érzékelés romlás, hogy néha benyúlnék a fejembe kitépni a vattatömést.Az első alkalommal legalább egy hónapig hullámzott, aztán szép lassan elmúlt, de tisztán ragyogó csillagos eget azóta sose láttam és csak éjszaka nincs rajtam napszemüveg.Cserébe a fejem talán kevesebbet fáj, viszont akkor sokkal bizonytalanabbul reagál a gyógyszerre. Három évig viszonylag nyugi volt,csak hidegfrontok előtt jött egy kis tompulás. Idén tavasszal megint belehúzott, folyamatos látásromlással, ami hetente akár több óráig is elmúlik.Most talán kicsit csillapodik, de vidám hat hónap volt,olyan vibráló fehér csempékkel, mind egy neongyár ellenreklámja. Igazából befolyásolni nem tudom, próbálkoztam rengeteg ivással, talán jobb tőle...vagy nem.Fejfájás ambulancián kívül mindenhol jártam, minden negatív, és mindenhol furcsán néztek rám.Egy típusos migrénnel élő doki barátommal már beszéltünk róla, hogy ilyesmi lehet, de a tüneteket együtt olvasva most kezdem sejteni, hogy permanens aurám lett. Azért írtam csak le, mert eddig inkább típusos eseteket olvastam, hátha valaki tőlem tudja meg, hogy nincs egyedül, és -legalábbis még- nem bolondult meg, ha a körzeti doki ezt is sugallja.
    Tünetmentes túlélést mindenkinek!

    VálaszTörlés
  69. 25 éves vagyok, nálam egy-két hónapja jelent meg először a vibrálás. Azóta ötször volt már ilyenben részem. Mindig ugyanúgy indul: kis foltban vibrálás, majd patkó alakúvá szélesedik. Most a jobb szememmel érzékeltem, de igazából ha becsukom egyik illetve másik szemem, akkor is látom, szóval olyan, mintha ténylegesen nem is a szememen lenne, hanem az agyamban, csak így vetülne ki.
    Életmódomat tekintve mindent lehet rám mondani, csak azt nem, hogy egészségtelenül élnék. Pár évig eléggé gázos életmódot folytattam (heti rendszeres alkoholizálás, fogamzásgátló, rendszertelen evés, junk food, kevés normális folyadék), de most már fél éve lassan jógázom és egyéb sportokat is végzek, második hónapja Candida-diétázom, sok zöldséget, gyümölcsöt eszek. Szedek rendszeresen vitaminokat is (multi, C, stb.). Mióta áttértem egészségesre, nyugodt vagyok, semmin sem stresszelek, azóta vannak a tünetek. :D
    Egy-egy "roham" változó időtartamú, volt fél órás is, volt tíz perces is és sohasem követi fejfájás. Olyan volt, hogy előbb fájt a fejem, utána jött migrénaura.
    A legutóbbi alkalommal próbálkoztam a frisslevegő-folyadék kombinációval, de ami segített: ülve lehajoltam, lefelé lógattam a fejemet, és úgy tartottam egy darabig. Attól pár percen belül eltűnt. El fogok menni valamikor orvoshoz, bár a fent leírtakból csak azt látom, hogy szinte teljesen fölösleges. Ez a neurológia "Candidája", sokaknak van, mégse tudnak vele mit kezdeni. :D De az kicsit vigasztal, hogy másokkal is megesik ez, és van kitől a tapasztalatokról olvasni, nem vagyok egyedül vele.

    VálaszTörlés
  70. 45 éves vagyok kb 16 éves korom óta van migrén aurám, bár én azok közé tartozom, akiknek nincs semmilyen fejfájás utána. eddig kb évente egyszer jelentkezett, de mostanság kb negyedévente rendszeresen. gyógyíthatatlan, kezelhetetlen és én azt hallottam, hogy nálunk majdnem biztos stroke.

    a fenébe... :-(

    VálaszTörlés
  71. Sziasztok.

    Nekem évek óta van migrénem ez a látáskieséses aurás migrén aztán jön a fejfájás.
    Megfigyeltem hogy bizonyos ételektől van elmondom mit nem eszek és azóta ritkábban jön elő. Amit én nem ehetek: Füstölt vagy érlelt husok sajtok. BANÁN . Édesitőszeres üditők is kihozzák. Aztán a csokoládé a fehér csoki is ugyszintén aztán a fahéj. A legrosszabb migrénem akkor van amikor elmegyek a fogorvoshoz és érzéstelenitőt szur belém a lidokaintól a novokaintól és öszinte leszek eddig mindegyik fájdalomcsillapitótol nagyon durva migrénem volt olyan erős hogy már remegtem és a vérnyomásom 150 re fölment és nagyon erősen szédültem ha le akartam feküdni még jobban szédültem ülve lehet valahogy kibirni de borzalmas. A doki azt mondta tulérzékenység de én tudom hogy ez migrén hiszen ugyan ugy kezdődött és nagyon durva lefojása volt. Az étel amit bevisztek az okozza és a sok tv monitor nézés, ha lehet sötétitsétek le a monitort vagy a tv és ugy nézzétek vagy napszemüvegben aminek kék az üvege sötét kék az segit nekem . lehet nektek is segit és sört se vörös bort se igyatok mert az is előhozza. A pidzse@freemail.hu emailcimre irjatok ha gondoljátok bár akarok egy facebook oldalt nyitni ezzel kapcsolatban hogy ott megosszuk a tapasztalatokat.

    VálaszTörlés
  72. Egy érdekes tapasztalatot szeretnék megosztani. Régebben már írtam ide aura ügyben. Másfél év alatt közel harminc fejfájás nélküli aurám volt. Három évvel ezelőtt jött egy addig ismeretlen, csúnya félszemes aura, ami után azonnal kivizsgálás történt, majd aszpirin szedést írt elő az orvos. Érdekes módon az aurák abbamaradtak, három év alatt mindössze egyszer volt, tavaly. Nade. Tíz napja egy csúnya gyomorpanasz miatt az orvos azonnali hatállyal leállíttatta a szedését. Egy hét múlva jött az első aura, álmomból ébredtem rá hajnali négykor. Rá három napra, azaz ma reggel megint arra ébredek, hogy itt a cikkcakk. Tehát 2009-2011 között több, mint húsz alkalommal volt aurám, ami szerintem nagyon sok. Utána aszpirin mellett három év alatt volt egy. Az aszpirin leállítása után tíz nap alatt ismét kettő. Mivel az aszpirin vérhígító, kénytelen vagyok arra gondolni, hogy ezek az aurák valójában apró agyi keringési zavarok, melyeket a szedése megelőzött. Most nem tudom mit tegyek. -Gábor-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon érdekes!

      Érdekelne, azóta mi van veled?

      Törlés
  73. Sziasztok!
    Már 4 éve nem írtam ide semmit, de most beszámolót tartok, hátha valakinek valamire választ adok.
    Az akkori MR eredménye negatív lett, bár szerintem az orvosok nem is olyan alaposak. A gyógyszerek vagy nem hatottak, vagy rosszabb lett csak. Fejfájás naplót is vezettem, míg jártam a neuróra, azóta csak magamnak írom az aurákat. Azt vettem észre, hogy általában hideg időből melegbe váltáskor illetve tavaszi-nyári időszakban jön elő, de sajnos tavaly év végén és most idén is előjött a téli időszak alatt. Sőt, alvás közben is előjön, általában ekkor fel is ébredek. 3 hónapja egészségesebb ételekre váltottam, de igaz ami igaz, a dohányzást még nem hagytam el, és nem sportolok, helyette 12 óra állómunkát végzek. Azonban, amikor nem dohányoztam, akkor is volt aura. A szemészeti vizsgálatok szintén negatívak voltak, és fogamzásgátlót is szedek.

    VálaszTörlés
  74. Azt kihagytam, hogy 27 vagyok és még nem szültem gyermeket sem. Valamint olyan 10 éves korom óta vannak auráim.

    VálaszTörlés
  75. Sziasztok, 34 eves no vagyok, tavaly augusztusota migren auram van... Migrenem mindigis volt, kamasz koromtol... De ezekhez a cikk cakkokhoz nem birok hozza szokni, logika h mikor jonnek nincs... Talan a legrosszabb a stressz es idoszak, allig kezdodott az ev de nekem mar 4-5alkalommal volt... MRIn voltam- negativ, neurologushoz meg most is jarok... Megtanultam vele elni. Mar nem panikolok ha jon, mindent tudok csinalni mellette... Ez van, egy doki sem fogja neked mondani h kapsze sztroke- ot v nem, nemtudni!! Kitartas mindenkinek:) ja, ma is vot egy...

    VálaszTörlés
  76. Sziasztok!

    Nekem ma reggel jelentkezett ez a cikkcakk jelenség, rá is kerestem rögtön az interneten, és kicsit megnyugtatott, h más is tapasztalt hasonlót.
    Vegetáriánus vagyok, halat eszem. 28 éves nő vagyok. A nyakam két napja fáj, mert elfeküdtem, arra gondoltam, h nem e elnyom valami látóideget :) Becsukott szemmel is láttam a cikkcakkot, ami idővel nőtt. Ittam egy kv-t reggel, lehet vérnyomás probléma, megmérni nem tudtam. Esős idő van, lehet időjárás? Fejem nem fájt.
    Gondoltam ilyen spirituális dologra is, harmadik szemmel kapcsolatos? Előző éjjel hegyikristály karkötőben aludtam. Viszont, mindennap látok felvillanni egy pöttyöt becsukott szemmel, nyitva is néha, mintha pixel hibás lenne a szemem.

    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, látom, hogy ez már egy éve volt, de ha olvasod, szeretnék érdeklődni, hogy mi lett, hogy vagy, mert pontosan ezek a tüneteim voltak/vannak. Elaludt nyak (nagyon fájt 3 hétig, aztán csontkovács tette helyre, migrén aura fejfájással és nélküle is, és most ez a naponta jelentkező felvillanó fekete pont a látótérben - pixel hiba) Voltam egyèbként neurológusnál még akkor ez a pötty nem jelentkezett, ő azt mondta ez még nem aura migrén, csak a vérnyomás-szemnyomás-nyakmerevség-stressz csinálja. Nemsoká megyek kontrollra, lehet hogy csinàl nyaki röntgent és mri-t. Kicsit félek.

      Törlés
  77. Látogassatok el a face aura migén oldalra ott sok okosság le van irva és ti magatok is irhattok tapasztalatot cserélhettek igy lehet kevesebbszer lesz migrénetek.

    https://www.facebook.com/pages/AURA-Migr%C3%A9n-Magyarul/245184115643856

    VálaszTörlés
  78. A mi kislányunknak 2012 augusztus közepén jelenkezett elösször ez a jelenség.Akkor volt 5 és fél éves.Ma már betöltötte a 7. évét.Szinte minden héten lemerevedve szol nekünk- remem a szemem és a látása tökéletessen eltünik.Elösször jönnek a fények majd un hangyaháboru van.Látjuk rajta a pánikot néha remeg a félelemtöl.
    2012 decemberében korházba kerültünk vele mert akkor egyszer megfájdult a feje és hányt.Megcsinálták az EKG meg EEG.
    Azt mondták epilepszia hajlama van!Hajlam csak! Akkor elkezdett folyékony gyogyszert szedni reggel és este.A tünetek nem tüntek el söt tavaly decemberére egy év után már naponta többszöri "érzései " voltak.A fény...de csak pillanatokra.
    A mult év folyamán CT is meg MR is voltunk,hál isten minden rendben volt.Ez oldal olvasása után én megemlitettem az orvosnak a migrén aurát.Nem fogadta el hogy az gyerekeknek nincs és föleg nem minden héten.Ez van gondoltam.
    Végül ez év februárjában tablettára cseréltük a folyékony epilepszia gyogyszert.
    Hamarossan éjjel furcsa rángatozásba kezdett remegett a lába és néha rándult a teste.Azonnal orvoshoz fordultunk,hogy szerintem a gyogyszer mellék hatása miatt volt ez vagy pedig mivel keztük csökkenteni a gyogyszert a test hiányt érzékelt mint aki függö valamitöl.
    Majd egy egész napos video EEG-re kerültünk .Az orvos közölte utánna hogy még a hajlama az epilepsziára is elmult....Elmult?Nem igen értünk semmit.Ma nem szedi a gyogyszert lassan május van a remegések nagyon picit mutatkoznak minden éjjel de a szem jelensége ugyanugy minden héten jelentkezik.
    Nem tudom hogy meg tudja-e szokni valaha hogy hetente pár percre levakul az egyik szemére.èn remélem hogy ki fogja nöni.
    Azt még hozzá teszem hogy mi Göteborgban lakunk és az ország legjobb gyerek ideggyogyászához tartozunk.De nincs semmi amit tudnak tenni.Rendszeressen találkozunk az orvossal de most csak várunk.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad itt a blogomban, teljesen ledöbbentem a történetedtől, és rendkívül sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagytok! Én sem ismertem még senkit akinél gyermek korban jelentkeztek volna ezek a tünetek, de az én orvosom szerint ez nem kizárt. Nekem az első migrénem kb 10 éves koromban volt, és bár laikus vagyok ezen a téren de nem tudnék magyarázatot rá miért ne lehetne. Tudomásom szerint, ez pedig rengeteg érdeklődés olvasás utánajárás eredménye, még odáig sem jutott el az orvostudomány, hogy kiderülhetne valójában mi okozza a migrén. Honnan gondolhatnák, hogy ez korfüggő lehet? Persze tévedhetek, ismétlem nem vagyok szakember ebben a témában. Én is csak mint áldozata a dolognak tudok hozzá szólni. Nagyon sajnálom a gyermeked, és jobbulást, teljes gyógyulást kívánok tiszta szívből a kicsinek!
      Üdvözöllek : Lilla

      Törlés
  79. Sziasztok!
    Köszönöm, hogy van ez a blog!
    43 éves férfi vagyok. Boldog, kiegyensúlyozott családi életet élek, 2 gyönyörű nagy gyermekem van. 20-22 éves korom környékén jött az első ilyenem. Akkor még nem tudtam, hogy mi ez. Akkoriban évente 1-2 rohamom volt általában olyankor, ha valami belecsillant a szemembe (jeges úttestről visszaverődő napfény, szembejövő autó erős reflektora, belenéztem egy világító izzóba, megcsillant a nap egy lemeztetőn). Amikor világosból sötétbe, vagy sötétből világosba hirtelen átmentem, lényegesen több időbe került a szememnek átállnia a megváltozott fényviszonyokhoz, mint a többieknek.
    Mivel a napszemüveg segítségével megoldható volt a fények elkerülése, így nem is nagyon foglalkoztatott az az évi 1-2 eset.
    30-32 éves koromban kezdődött az alvászavar problémám valamint állandó szédülés-bizonytalanság érzés, ami reggel még elviselhető, de estére már teljesen rossz.

    Orvoshoz fordultam. Nyaki és koponya MRI, teljes szemészeti kivizsgálás. Az MRI teljesen negatív, a szemész orvos azt mondta, hogy a fényérzékenységem a világos szemem miatt van, és írt hozzá egy 0,25-0,5 szemüveget, ami ugye csak azért van, hogy a por ne menjen a szemembe.
    A nyaki és vállövi fájdalmaim miatt reumatológiára is küldtek, ahol megállapították, hogy gerincferdülésem van (ezt tudtam addig is), ami a nyaki izmokat állandó görcsben tartja, és a görcsök csökkentik az agyba vezető erek keresztmetszetét ezáltal az agy vérellátását is. A rossz keringés okozza a szédüléseket és alvászavarokat, a kipihenetlen és rossz vérellátású agy pedig okozhatja az aurás rohamokat.
    Fejfájás soha nem kísérte nálam a rohamot... Ahogy jött- úgy múlt el 30 perc után.
    Nincs túlsúlyom (180 cm/ 79 kg), minden laborértékem normális, vérnyomásom tökéletes. 35 éves koromig sportoltam, a focizás abbahagyása után gyakrabban jöttek a rohamok. Eddig ez az év a rekord, kb minden hónapban volt egy eddig. Általában fizikai terhelésre, vagy stresszre esetleg erős fény hatására.
    Az alvásom máig pocsék, a nyaki merevségem is fokozódik, úgyhogy valami gerincspecialistát fogok keresni, aki remélhetőleg rendberakja a nyakamat és ezáltal hátha elmúlik minden panaszom. Ezt a diagnózist nem orvos mondta, hanem én raktam össze az apró mozaikokból.
    Ezentúl beszámolok a tapasztalataimról a továbbiakban is.

    Jobbulást kívánok Mindenkinek: MIKI :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok!

      Azért Miki bejegyzésére válaszolok, mert hasonlóságot vélek felfedezni kettőnk problémájában. Nem csak a fejfájás nélküli villódzásban (ami éppen most is van :( ), hanem a nyaki merevségben, a nyak és vállöv fájdalmában. Én is magam raktam össze a dolgokat... és ami még érdekes, az aura alatt görcsösen fáj a csuklyásom... A tartásom rossz, a nyakam állandóan fáj, kicsit össze is vannak csúszva a csigolyáim.
      A neurológus szerint nincs összefüggésben a kettő, szerintem igen. Kitartás Mindeninek!!!!

      Törlés
    2. Sziasztok!
      Miki, remélem, olvasod ezt a pár sort. Azért neked válaszolok, mert eddig te írtad le azokat a tüneteket, amelyekkel nekem is nap mint nap meg kell birkóznom, pl. a szembejövő autó fénye vagy bármilyen felületről visszacsillanó napfény okozta látótérkiesés. Ezek nálam nem klasszikus aurás rohamot váltanak ki, hanem fénypöttyöket, fényszilánkokat okoznak a látóteremben, amik aztán a fényerősségtől, illetve a behatás idejétől függően szépen, lassan eltünedeznek a szememből. Ilyen tünetem még a sárgás, villódzó pötty bármelyik szememben, amihez nem szükséges kívülről jövő fény, hanem - valószínűleg a légnyomásváltozásra - "csak" kialakul, és jellemzően az égboltra vagy bármilyen fényesebb felületre tekintve látható, pislogáskor. Ezek a zavaró tünetek az 5. aurás roham után jelentkeztek, és végigkísérik a mindennapjaimat. (Ja, és aztán elkezdtek zavarni a csíkos, pöttyös dolgok is.) Voltam szemésznél, neurológusnál, a diagnózis a migrén aura, nekem is van CD-m, amin megbámulhatom az agyamat. :-) Hajlamom erre a betegségre édesanyám révén van, de egy huzamosabb ideig fennálló stresszállapot hívta elő. Miki, neked elmúlt/csökkent a túlzott fényérzékenységed? Azt sejtem, hogy a klasszikus rohamot igazából nem tudom kivédeni, de vajon amikről írtam fentebb, ki lehet? Üdv, Tamás (38)

      Törlés
  80. Sziasztok!
    Nekem egy kérdéseml lenne!Akiknél csinàltak MR illetve CT vizsgálatot, az sima vizsgàlat volt, vagy kontraszanyagos???Nekem a neurológus kontrasztanyagos vizsgálatot kért, de nagyon tartok tőle.
    Andi

    VálaszTörlés
  81. Sziasztok! 29 éves, 37 hetes várandós kismama vagyok. Terhességem elején megszűntek a tünetek, rettentő boldog voltam, hogy azok közé a kismamák közé tartozom, akiknek a terhesség alatt lecsökkennek majd a hatalmas pacák, és a lüktető fejfájás. Sajnos tévedtem :( 4-5 hónaposan jelentkezett az első....hányással, iszonyú fájdalommal a látótér kiesés után. Nem mertem gyógyszert bevenni, gondolva a babámra. Egy hónapja sűrűsödnek, most már 2-3 naponta jelentkezik kiesés után hol erősebb, hol enyhébb fejfájással. Panadol a jóbarátom. Mikor mondtam az orvosomnak, annyit mondott csak, hogy ha ez a gyógyszer segített, akkor nem is volt az igazi migrén. Hát köszönöm szépen! A sok cikázó fény már untig elég számomra hogy migrénről beszéljünk....Terhességem előtt segített a Gingko biloba, de nem lehet szedni. Most hogy egyre többször jelentkeznek a rohamok, gondolva a picire, aki nem reagál másként a roham alatt szerencsére, elgondolkodtam, hogy biztos árt e. Valami megoldást találnom kellene, vagy marad a kibírjuk, már nincs sok hátra című jelenet :( Senki sem hiszi el a családomban hogy ez milyen szörnyű dolog. Szerencsére ők nem ismerik ezt, nem is kívánom nekik. Olvasva a hozzászólásotokat, bár gondolkodtam szakrendelésen, nem látom értelmét, mert az orvostudomány nem tud mit kezdeni ezzel. Általános iskolás korom óta van egyébként, akkoriban három fázisból állt: látótérkiesés, fejfájás, hányás. Az orvos gyomorsavat állapított meg, mint okozót, igaz volt is. De kb egy éve jöttem rá, hogy ez bizony nem attól van. Sokan írjátok a szénsavmentes bő folyadék bevitelt, és a bilobát is. Gyógyszeresen tönkre megy a gyomrunk.....Ha meg lesz a pici Jázminunk, mindenképp jelentkezem, és beszámolok a tapasztalatokról, miként változik a helyzet terhesség után. Ragyogás, és fájdalommentes napot kívánok Mindannyitoknak! Üdv: Andi

    VálaszTörlés
  82. SZiasztok ! 39 eves no vagyok, en is latom a fenyt kb 3 eve, ugyanis volt egy szivbillentyu mutetem(mitralis). Eloszor ott lattam a villogo fenyeket ami lassan eltont a latoterembol. Nem tudtam mi tortenik velem , a jelenseget az alacsony vercukorszinttel hoztam kapcsolatba mert tobbszor mondtak, hogy ragcsaljak el valamit mert alacsony a vercukrom. Nem szoltam errol senkinek, azutan itthon is elojott a vibralas es a latoterkieses, elobb ritkabban mostanaban hetente 2xis. Szemeszet MRI minden rendben.Megemlitenem hogy veralvadasgatlot(varfarint) es metoprololt szedek. Elejeben en is panikoltam rendesen de most mar probalom nyugodtan elviselni a migren aurat vagyis nalam nem lett megallapitva mivel az MRI jo volt tehat semmi bajom a doktor szerint. Eloszor megjelenik egy fenyes kis pont ami villog azutan vagy jobbra vagy balra kezd huzodni a latoteremen (ott nem latok) lassan eltunik nalam is kb 15-20 perc, aztan jon egy lukteto jellegu tompa fejfajas ami kibirhato, hanyagolhato. Kiegyeznek csak a fejfajassal villogo pontok nelkul. Nem is gondoltam volna,hogy ennyi embernek van ezzel problemaja a kornyezetemben nem igazan talalkoztam senkivel akinek ez lenne ezert most egy kicsit jobban vagyok nem vagyok egyedul.olvasom sok mindennel hozzatok osszefuggesbe a csillogo fenyt en a valtozo idojarasra fogom a dolgot., jo lenne tudni mi okozza deez tovabbra is egy nagy ? marad. Udv mindenkinek Andi

    VálaszTörlés
  83. Sziasztok!
    Februárban írtam, az azóta történt változások:
    már nem szedek fogamzás gátlót, és máshogyan étkezem a refluxom miatt (reggelizz úgy mint egy király, ebédelj úgy mint egy polgár, vacsorázz úgy mint egy koldus). Az akkor megkezdett diétával és ezzel az ,,új" étkezési szokással 8 kilót fogytam (júliusban kiderült: laktóz érzékeny vagyok, azóta lactosolv-ot szedek, ha tejeset eszek). A cigarettát elektromos cigarettára cseréltem (tudom, hogy le kellene szoknom, de egyelőre nem akarok). A sima fejfájásaim (aura nélküliek) ebben a változékony időben (amikor egyik nap 16 a másik nap 24 fok van) rendesen megsűrűsödtek. Van, hogy napi szintűvé vált 3-4 hétig is, amíg ez az időjárás jelen volt most augusztus szeptember végén. Tegnap este pedig újra volt egy aurám is (feljegyzéseim szerint 2-3 hónapja volt utoljára). Ezt 2 dolognak tulajdonítom, a hamarosan esedékes menstruációnak és az időjárásnak (ma teljesen napos, meleg idő várható, de tegnap vagy azelőtt esősebb, borúsabb volt). Olvastam itt a blogon, hogy valaki a banán evésre fogta. Nos nekem az a személyes véleményem, szerintem attól nem lehet aura. Az aura jön amikor akar. Én azt állapítottam meg, hogy hormonális és idő változásnál gyakoribb, bár nem vagyok orvos (de ők is minek vannak ebben a témában, ha nem tudnak vagy akarnak érdemit tenni?).
    És még mindig nagyon foglalkoztat, hogy miért van aura. Miért van nőknél és férfiaknál is, és miért titkolóznak az orvosok, hogy nem tudják? Pedig szerintem nagyobb körökben biztosan tudják miért van. csak egyszerűbb a mérgeket felírni rá (gyógyszereket).

    VálaszTörlés
  84. Sziasztok! 39 eves no vagyok.En is latom a fenyt! Mindez 3eve tortent szivbillentyu mutet utan a korhazban, egyszer csak eszrevettem a latoteremben a villodzo fenyeket, nem tudtam mi az gondoltam a szervezetem megviselt a mutet miatt majd jobb lesz. Azota rendszeresen(egyre surubben )latom a csillogast hetente 2-3 alkalommal. Tuzijatek szeru fenypontok repkedese nalam minden napos dolog. Voltam MRI vizsgalaton is minden rendben van. Metoprololt es varfarint szedek a szivemre. Az orvosok nem tudnak ezzel mit kezdeni olyanokat mondanak, hogy pihenjek , legyen hobbim ne idegeskedjek de ha jon a feny akkor akaratom ellenere ideges leszek nem tudok vele nem foglalkozni. A dolgot az idojarasingadozasra fogom valami okot kell keresni. A napokban pedig egy teljesen uj dolgot vettem eszre es nagyon megijedtem. elsotetult a jobb szememre nem lattam semmit par masodpercig. Utana egy nagy fekete folt es a jol ismert villodzo fenyek jelentek meg a latoterben kb1-2 percig tartott az egesz .Azutan mintha misem tortent volna minden normalis lett. Tapasztalt valaki ilyesmit? Virag

    VálaszTörlés
  85. Sziasztok! Ennek az oldalnak köszönhetően azonosítottam be hogy nekem is aurás migrénem van, amit ma a neurológus meg is erősített. Szóval köszönöm, erősen megnyugodtam. Hagyományos migrénjeim is előfordultak korábban, általában ciklushoz köthetően, de aurás tünetek a 2. és 3. terhességem alatt jöttek elő, középen fénnyel, kiesett a látótér nagy része, majd vagy elmúlt, vagy rosszabbodott: beszédzavar, koncentrációs zavar, a lecsengéskor pedig zsibbadás. Csakhogy ezek után nem fájt a fejem, emiatt nemhogy a szülészemben, de 2 neurológusban sem merült fel, hogy mindez migrén lenne, vércukorszint leesésre gondoltak. Az elmúlt fél évben jöttek elő megint a fények, összesen 3x, és most már fejfájással is kísérve. Így szépen összehoztam hogy ez aurás migrén lesz, aminek a létezéséről egy héttel ezelőttig nem is hallottam. Egy Cinie nevű gyógyszert kaptam rá, meglátjuk hat-e az aurás tünetekre. Amúgy nekem magára a fejfájásra egy egyszerű Saridon használ. Nem tudom, hogy a tudat, hogy most már tudom mi okozza a tüneteket, enyhít-e a pánikon, ami rám szokott törni. Betti

    VálaszTörlés
  86. Sziasztok!
    Ne tudom ,hogy amit az elöbb irtam megjelent e de azért leirom mégegyszer :)
    42 éves nö vagyok és idén április óta én is aurás migrénben szenvedek.
    Hirtelen jött nem tudtam mi ez föleg ,hogy a fél oldalam is lezsibadt,eleinte bepánikolta . Mostmár jobban kezelem és nekem nem fáj annyira a fejem inkább olyan érzés mintha az agyamban hátul görcsölne egy ér ,a zsibbadás után egyhuzamba alszok négy órát mint akit fejbevágtak.Azota voltam milio kivizsgálson semmi bajom,de depis lettem nem mertem utcára menni mivel hetente jött ez a valami (mostmár csak kéthetente jön).Nem tudtam mi lesz velem,még most sem tudom. Kaptam rá betalock.zok -ot meg antidepreszánst de nem használ.Sok cikket és tanulmánt elolvastam erröl a betegségrö és igazán nem is tudják mi okozhatja nekem azt mondtáka stressztöl van. de okozhatja korai klimaksz is.lehet,..viszont ami elég ijesztö ,hogy a nöknél szivinfarktust és az agyban vérrögöt is okozhat.Nekem pokollá tette az életem ,dolgozni is csak pár orát tudok naponta .Segitsetek van e valakinek valami ötlete..elkezdtem jógázni ,probálok sok zöldséget enni és kevesebb hust ...méregteleniteni ,relaxálni álitólag ez segit..bocsi az irásjelek hiánya miatt de én németországbol irok uj a laptopom és még nem igen találok rajta meg mindent :) Minden megoldás érdekel !!!! Szép estét neketek!

    VálaszTörlés
  87. sziasztok! 17 eves lany vagyok.kb. 2 eve kezdodott nalam az "aura" latas.az a kulombseg az itt olvasottakban,hogy nekem nem szokta ezt fejfajas kovetni.vagy ha megeis akkor nagyon gyenge,mondhatni nem zavaro. Nem voltam meg orvosnal,sot a szuleimnek sem szoltam eddig mivel azt hittem hogy ezt csak a faradtsag okozza,es csak nagyon ritkan jott elo.eszembe sem jutott hogy ez betegseg lehet,vagy hogy egyaltalan tapassztalt ilyent mar mas is.a napokban kezdtem el keresgelni az interneten,nem is tudtam mire keressek ra, "kaprazik a szemem" peldaul:)). nem tudom hogy most mihez kezdjek.ezen a heten ketszer is megjelent ez a vibralo,villodzo feny..az egyik pont irodalom oran,felolvasas kozben.szerencsere beszedzavar sem jelentkezett,csak eppen nem lattam amit olvasok.nekem is 15-20 percen belul elmulik,es minden megy tovabb rendesen. azt szeretem megtudni,valaki probalkozott mar a betegseg lelki okanak felfedezesevel? itt egy link:http://szellemgyogyasz.mindenkilapja.hu/html/22230602/render/betegsegek-lelki-okai ; http://drinfo.hu/alternativ/betegsegek-lelki-hattere...en itt keresgeltem,de egyre tobb ilyen jellegu oldal talalhato. en mar evek ota igy probalok kigyogyulni egyszeru hulesekbol is,es alltalaban bevalt..azthiszem. elore is koszonom valaszotok.minden jot:)

    VálaszTörlés
  88. Nekem ma fordult elő először életemben ez a jelenség és nagyon megijedtem. Kb. 15 percet tartott, utána tompa fejfájás követte. Amit még meg tudok emliteni, kb 2 hónapja nyaki fájdalmaim vannak, lehet összefügg.

    VálaszTörlés
  89. Kedves "Fenylatok"! Sikerult 5 ev hozzaszolasait vegigolvasnom, ugy, hogy ittam a szavakat, hiszen vegre, valahol megertenek, s tudjak mirol beszelek... :) 10 eves voltam, mikor szerencsem volt megismerkedni aurammal. Gyermekkoromban sokkal hosszabb volt a lefolyasa, mint most 37 evesen. Igazabol mai napig nem tudom mi okozza, hiszen barhol, barmikor elotor. De altalanossagban azert vontam le kovetkezteteseket. Az esetek tulnyomo tobbsegeben kothetem a sporthoz. Gyermekkoromban testneveles orak utan jelentkezett. Jelenleg is napi rendszeressegel sportolok, s leginkabb futas, vagy valamilyen kardio tevekenyseg utan jelentkezik. Arra mar nem emlekszem, hogy miert, s mikor, de beprobaltam a Calcium bevetelet egy-egy roham kezdetekor, s lenyegesen lecsokkentette az idotartamat. Sot sokszor a zsibbadas, fejfajas mar ki sem jott. Aztan nemregiben arrol olvastam, hogy az izomepiteshez kalcium vonodik el a szervezettol, megnovekedik a kalcium igeny... S igy osszeraktam a kepet, hogy lehet ez a kalciumhiany okozza az aura, es a migren letrejottet. Ugyhogy rendszeresen szedem, bar igy is kijon felevente, de akkor tuti nem ettem rendesen, vagy valami tisztito kurat vegeztem. A Szendi Gabor ir a melatonin jelentosegerol. Biztos vagyok benne, hogy a pihenteto mely alvas is segit. Kalcium, Magnezium, Cink, Vitaminok, Melatonin, Gyonber. Ja, es van valakinek e mellett pajzsmirigy alulmukodese? Mert nekem van. Hoztak mar osszefuggesbe oket, allitolag van koze a ket betegsegnek egymashoz. Ez csak egy kis segitseg, szerintem orokre nem fog elmulni senkinek, de egyutt kell vele elni. Utalom, el sem tudom mondani mennyire, de ha kijon, mar nem esek abszolut panikba, csak kiiktatom magamat 30 percre a vilagbol. Ez kell. Ellazulni bekesen, s nem gondolni ra. Elmulik ugyis, folosleges az idegeskedes, mert akkor meg jobban kijon, s hosszabb az idotartama, az tuti. Ez tapasztalat. Minnel jobban panikoltam, annal jobban elhuzodott.
    Nagyon szeretnem ha egyszer minden aurasnak eltunne az aura az eletebol, de vegulis a rosszban annyi a jo, hogy nekunk azt valaszoljak az orvosok a nagy ilyedtseg utan, hogy semmiseg ne foglalkozzunk vele.

    VálaszTörlés
  90. Friss tapasztalatom (tegnapi), hogy ha elkezdődnek a tünetek és beveszek az elején egy Cinie-t, nekem legalábbis elég hatásosan elmulasztotta. 17 perc volt amíg teljesen elmúlt a látótérkiesés és ismét normálisan láttam. A legrosszabb, leghosszabb rohamom 2 éve volt, másfél óra és összeakadt beszéd, koncentrációs zavar is jelentkezett.

    VálaszTörlés
  91. Sziasztok! Nagyon jó, hogy van ez a blog, ahogy már többen meg is jegyeztétek.
    Egy dolog fura nekem: Nem sok kérdésre érkezik válasz vagy hozzászólás, inkább mindenki csak mondja a magáét.... Ez miért van?

    Nekem migrénem van jó néhány éve (évtizede) és nemrég jött elő ez a fejfájás nélküli aura. A migrénem aura nélkül volt.
    Eddig összesen háromszor tapasztaltam ezt az aurát.

    Az segített, ha a "tenyerezést" alkalmaztam, amit Meir Schneider a szemproblémákra és a feszültségre javasol sok sikerrel!
    Ezt ajánlom mindenkinek.

    Auramentes napokat mindenkinek!
    N.

    VálaszTörlés
  92. Sziasztok, nekem először tavaly történt meg ez a jelenség, nagyon megijedtem, szerencsére nem tartott sokáig. Most 8 hetes terhes vagyok és az utobbi napokban naponta vagy kétnaponta megjelenik a fény, van, hogy csak az egyik szemembe vagy mindkettöbe. Meg szeretném kérdezni, ha esetleg nem tudtok valami készítményt ajánlani amit terhesség alatt is lehet szedni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  93. Szia! Nekem is terhesen jött elő ez a jelenség először. Sajnos semmit nem lehet rá beszedni terhesség alatt, csak paracetamolt (pl Rubophent vagy Ben-u-ront) de ezek meg állítólag nem használnak migrén esetén. Szóval próbáld átvészelni a rohamot valami nyugodt helyen. Ja, és magnéziumot szabad szedni megelőzésképpen dögivel.

    VálaszTörlés
  94. Sziasztok!
    Az aurás migrénes blogokból sok erőt merítettem rossz napjaimon, ezért írom le az én aura történetemet.
    - Most 38 éves vagyok. Ez egy kritikus év nekem.
    - Először 24 éves koromban jelentkezett az aurás migrén, akkor még fogalmam sem volt, hogy az. Zsibbadással, súlyos beszédzavarral, erős fejfájással.
    - Nálam ez öröklött dolog, apám 60 éves, a mai napig előfordul nála. Nagyapámnak fiatal korában volt aurás migrénje, ahogy ő hívta, szélütése :)
    - A következő 3 évvel később jött, hasonlóan ijesztően. Akkor kivizsgáltattam magam, nyaki ultrahang, mr, stb. Mindent rendben találtak. Az idegorvos Imigran-t írt, amit nem kellett bevennem. Évekig nem fordult elő.
    - A következő években kb. évente egyszer, tavasz környékén jött rám.
    - Tavaly októberben volt egy nagyon erős rohamom, extra kínos szituban, szavazatszámláló voltam a helyi választáson, este 7 után kezdtük számolni a voksokat, akkor jött a látászavar, nem sokkal később már beszélni is alig tudtam, majd a fejem is csillapíthatatlanul fájt.
    - Tavasszal pedig 2 hét alatt 5-ször, 6-szor is volt. Ekkorra már olvastam a blogokat, és nálam is bevált, amit többen javasoltak: Az első tünet után rögtön beveszem a gyógyszert, ha időben sikerül és nem stresszelek, nincs beszédzavar, és a fejfájás is enyhe. Marad utána a kótyagos állapot, sokszor még másnap is.
    - Ebben az időben kötöttem barátságot egy svájci " Heilpraktikerin"-nel. (Ahol nagy a szükség, közel a segítség. :) ) Tőle hallottam először a hisztaminról, ami generálja a migrént. Addig én szinte kizárólag magas hisztamintartalmú ételeket fogyasztottam ( sajt, szalámi, csoki, kávé, vörösbor, PARADICSOM! ). A kávét letettem, mert addig mindig reggel jött a migrén az első órámon, ami különösen kínos volt, elsős osztályfőnök létemre. Már rettegtem. Egész nyáron nem volt semmi bajom. Lehet, hogy a stressz is hozzájárul ? Most ősszel 3x volt, legutóbb tegnap. Mindháromszor valami magas hisztamintartalmú étel-ital generálta szerintem. Tegnap sajtot reggeliztem, legutóbb két pohár kóla után fordult elő, szerencsére este, otthonomban.
    - Szerintem is szemét dolog, én is jobbulást, sőt teljes gyógyulást kívánok Mindenkinek! A további tapasztalataimat is szeretném megosztani, bár az lenne a legjobb, ha nem lenne mit! Kitartást kívánok: Sz. Gerda

    VálaszTörlés
  95. Üdv Mindenkinek!
    30 éves férfi vagyok, egészségügyi problémáim nincsenek. 10 éve próbálok magyarázatot találni hasonló tüneteimre, a fórumot olvasva, mintha csak én írtam volna az összeset..borzalmas mindig úgy kelni, hogy mikor jön a következő. Elég stabil vagyok, de pánikolós lettem, gyakorlatilag majdnem kirúgattam a munkahelyemről magam, amikor állandóan hazarohangáltam emiatt. A tünetek: bal vagy jobb szem, 20 perc pötty, azután kitágul, mielőtt vége lenne,az a legrosszabb, mert a szem szélén felerősödnek, színes. Szemüveg fel, pánik a szobában vagy a taxiban, kaparászás agyvérzésem van..stb...Én utána rögtön beverek egy sört, nem vagyok alkesz, de azt olvastam, hogy az értágító. Mindig az ellentétes oldalon jelentkezik a fájdalom, inkább másnap hasít igazán. Volt már olyan is, mintha begörcsölne a szemizmom...de az elmúlik egy perc alatt. A roham után aludni akarok és nem látok élesen.
    Az alábbiak hozták nálam elő: cigi( szinte mindig utána), fahéj, tejtermék, alkohol(nagyobb mennyiségű), stressz, kimerültség.
    Próbálom ezeket kerülni, gyakorlatilag vegán lettem, nagyon utálom. Vérnyomásom normális, nem drogozom. Köszönöm a végigolvasást, tényleg kellemetlen...kitartást...
    Bence

    VálaszTörlés
  96. Sziasztok! 35 éves nő vagyok. Nekem is aurás migrénem van. Akár álmomban is. Érzem, h pszihésen nem vagyok rendben.

    Előszőr 30 éves koromban jött elő. Kb negyed évente, havonta, mikor hogy. Aztán volt egy teljes év, amikor békén hagyott. Abban az évben fogyókúráztam és emiatt nem ettem szénhidrátot és sokat edzettem. Ezenkívül a beteg kutyámat ápoltam, aki miatt rettenetesen aggódtam. Lehet, h az étkezés miatt múlt el - nem tudom. Vagy a kutyám ápolása teljesen lekötött. Ki tudja... Mostanában sokkal sűrűbben jön elő, de van amikor a kezdődő látászavart el tudom múlasztani. Becsukom a szemem és nézem a ,fényt, és közben simogatom a hasam (ez így tudom elég hülyén hangzik) Így van amikor 5 perc alatt feloszlik. Azt gondolom, h ezek a görcsök nem csak a fejben szoktak lenni, hanem a testünkben bárhol, csak annak nem ilyen látványos a tünete. Pl én szoktam érezni a gyomromban vagy a máshol valamiféle feszülést, görcsöt, van amikor pl ráz a hideg. De ezeket az ember szinte észre sem veszi magán. Hát ennyi...

    Andi

    VálaszTörlés
  97. Sziasztok!
    Aura migrén fejfájás nélkül. Ugyanazok a tünetek amiket itt leírtatok. Hirtelen mintha valami nem stimmelne a látásommal, pl. Olvasásnál mintha szakaszosan látnék. Ilyenkor még reménykedek, hogy talán nem..., de pár pillanat, és jön középen a kis folt, ami kifényesedik, pulzál, kiteljesedik, és a periféria felé haladva eltűnik. Voltam szemészeten, minden rendben, neurológián és ct-n, mindenhol minden rendben.
    És én egyre csak gondolkodom, hogy mitől, és miért, és hogy tudnám elkerülni?! De nincs válasz, mert felidézve az eseményeket, szinte mindegyik más körülmények között jött.
    Mondjuk arra szoktam gondolni, hogy nekem a két szememen más-más a dioptria, az egyik szemem közelre szinte jó, messzire rossz, a másik szemem fordítva. És szemtengelyferdülésem is van.
    Nektek nincs? Mert olyankor úgy érzem, mintha egy szem ideg berezonálna, nem tud a kettő együtt fókuszálni.
    Persze lehet, hogy ez butaság, de így szoktam érezni!
    Üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  98. Sziasztok! 27eves nő vagyok, nekem 8eve kezdődtek aura migreneim:aura látás ter kieses, kéz idegenedes zsibbadas fejfájás hányás. MRI-lagyresz duzzanatot találtak, amire azt mondták az nem gond :/ aztán tünetmentes voltam 2evig és most a napokban megint elő jött a munka helyen, szerencsere a beszedzavar most elmaradt viszont új tunetkent lezsibbant a szám (mint a fogorvosnal szuri után)Észrevettem magamon hogy stresszes időszak, kevés étel, sok agyalas váltja ki nálam, jelezven hogy stop! Raleltem erre a blogra amit köszönök a szerkesztőnek :) úgy látom nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, minthogy sajnos azzal sem hogy nincs konkrét kezelési mód csak az orvosi vallvonogatas vagy gyogyszerszedes (én alapból kissé gyogyszer ellenes vagyok édes anyam fuggosege miatt is! Ezért ugy gondoltam megosztom veletek amit találtam, remélem segít valamit http://logoszvilag.blog.hu/2014/09/03/a_fejfajas_es_migren_lelki_okai.

    VálaszTörlés
  99. Kedves
    2011 július 19-én írtam le itt a tapasztalataimat fejfájás nélküli migrénemmel kapcsolatban. Akkor még úgy gondoltam, hogy erős összefüggés van az aktuális hormonális állapotom és a rohamok előfordulási gyakorisága között. Vagyis serdülő koromban és mindkét terhességem alatt is rendszeres vendég volt az aura. Mondjuk havonta egyszer, aztán eltűnt évekre. Három évvel ezelőtt jött elő megint és akkor kb évente három-négy esetben boldogított. Aztán valami történhetett tavaly decemberben, mert azóta kb hetente négyszer van. Beparáztam természetesen, elmentem neurológushoz. MR. Majdnem tök jó, de van két apró úgynevezett fehérállományi jelzavar. Az orvos szerint ez a migréneseknél-különösen az aurásoknál- nagyon jellemző, éljek boldogan! Javasolta, hogy szedjek riboflavint 200mg/nap dózisban.
    Utánaolvastam tényleg van, akinek csökkenti az aura előfordulási gyakoriságát (sajnos nálam nem) és igen, valóban nagy számban előfordulnak ezek az úgynevezett WMA-k a fehérállományban.Pl ez is egy cikk erről, de nagyon sok van, angol nyelven is.
    http://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/ideggyogyaszati_szemle/feherallomanyi_jelzavar_elofordulasa_migrenben-723/
    A roppant kínos az egészben, hogy gyakorlatilag fogalmuk nincs, hogy mitől alakulnak ki, mitől jön egy ilyen kérgi gátlás és, hogy mi ennek a hosszútávú következménye, bár azt kiemelik mindenhol, hogy mérföldekkel nagyobb esélyünk van a stroke kialakulására. Ami viszont végtelenül elkeserít, hogy ez független attól, hogy elhízott vagy-e, dohányzol-e, sportolsz-e, szedsz-e fogamzásgátlót, hogy áll a koleszterined.Szóval az aura önálló stroke- faktornak tekintendő. Mivel nálam a fent felsoroltak közül minden rendben van és úgy érezem, hogy teljesen tehetetlenül ülök egy puskaporos hordón felvetettem az orvosomnak, hogy mégis mit tegyek? Ő széttárta a karját és annyit mondott, hogy sportoljak tovább és éljek boldogan. Na, most itt tartok. És közben szorongok és boldog vagyok, ha másfél hétig nincs aurám.
    Hát ezt csak azért írtam le, mert nagyon kíváncsi lennék, hogy van-e olyan sorstársam, akinek hasonlóan besűrűsödtek a látászavarai és van-e valaki, aki kapott bármi épkézláb tanácsot.
    Én akár privátban is szívesen leveleznék.....molnarcs&mail.battanet.hu
    Szép napot mindenkinek,
    Csilla

    VálaszTörlés
  100. Sziasztok!
    Volt már valakivel olyan, hogy hosszú "kihagyás" után egyszer csak besűrűsödött az aura megjelenése? Arra gondolok, hogy nekem pl kamaszkorom óta vannak (akkor kezdődött), aztán terhességeim során előfordult havonta egyszer,majd elmúlt és sok-sok évig nem volt. Most 48 vagyok és előkerült, ijesztően gyakran, hetente 2-3 alkalommal. Fél óra, nem követi fejfájás. Az orvos szerint éljek boldogan....Szóval van-e tapasztalata valakinek? Van-e valaki akinek segített a riboflavin? Szintén az orvosom javasolta, mert klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy ritkítja az aura előfordulását. É kb másfél hónapig szedtem, nekem nem használt.
    Üdvözlettel:
    Csilla

    VálaszTörlés
  101. Már régebben is írtam ide. Noha a migrénaura inkább női betegség, minden jel szerint én vagyoik a kivétel... Cirka 15 éve kezdődtek a fejfájás nélküli auráim. Akkor csak elvétve voltak, aztán 2007 körül szabadult el a dolog. A maximum az évi harminc eset volt, mostanában beállt az évi néhányra. Az idén ma hajnalban volt a harmadik. Tegnap tartottunk egy jó kis napot. Könnyű, nem fárasztó kirándulás, ettünk, ittunk (én csak üdítőt), este egy ingyenkoncert, éjfél fele értünk haza hulla fáradtan. Egy óra fele egyszerre csak elfújták a fáradtságot, totál felvillanyozott lettem, kettőkor még nekiálltam koncertvideókat nézni. Végül n4-kor aludtam el. Egy óra múlva arra ébredek, hogy azt álmodom (!), cikkcakkos fényeket látok. Hát nem csak álmodtam, tényleg az volt. Húsz percet tartott, visszaaludtam, most meg noha nem fáj a fejem, olyan vagyok, mint akit mozsárban törtek össze. Nyomás a jobb halántékban mindjárt a szem mellett, enyhe émelygés és pocsék közérzet. Ezek szerint az éjszakai felvillanyozottságom egy tipikus "prodrome" megelőző tünet volt.

    Noha cikkcakk csak ritkán van, szinte naponta tapasztalok néhány másodperces "hullócsillagot", meg csak egy szemen jelentkező, néhány percig tartó, nem mozduló, egészen apró fénylő foltokat.

    Hogy mi okozhatja, arról csak tippeim vannak. A vérnyomásemelkedésre, átmeneti szöveti folyadékfelhalmozódásra, bizonyos ételekre (pl.só, liszt, aszpartámos diétás üdítők), erős fényre, túl sok monitornézésre, no meg a stresszre gyanakszom. Annyit már régebben észrevettem, hogy a lisztmentes és erősen sószegény táplálkozás hatására általánosan jobb a közérzetem és sokkal ritkábban fáj a fejem. Több orvosnál is jártam, csak legyintgettek. A magán, fizetős migrénambulancián hat percet voltam bent, alapos és érdemi kivizsgálás nélkül kezembe nyomtak egy receptet oszt jónapot.

    E.G.

    VálaszTörlés
  102. Még csak annyi az előzőekhez, nagyon fontos némi alvadásgátló szedése a fokozott strokeveszély miatt. Legalább egy Aszpirin protekt naponta. Meg ahogy az egyik orvos mondta: vérnyomásra, koleszterinre, vércukorra kínosan ügyelni, egészséges táplálkozás, minimális só, cukor és lisztesáru, semmi koffein és aszpartám, naponta két liter víz, rendszeresen könnyű testmozgás, kiadós alvás, no stressz.

    E.G.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mostanaban én is sűrűbben kapkodom be az Aspirint. Azóta nincs is olyan sűrűn aurám.

      Törlés
  103. Kedves Csilla! Kérdezted, hogy van-e valaki, akinek hosszú kihagyás után jelentkezett újból? Igen, én jelentkezem! Szülésem előtti estén jelentkezett először, sok szám nézés után, fáradtan. Utána még párszor, de akkor 30 évesen még egyáltalán nem ijedtem meg ettől a fénylátástól. Talán 20 év is eltelt mikor újra jelentkezett, és most meghatározza az életemet az ettől való félekem, teljesen kiakaszt!
    Valaki írta a szemtengelyferdülést, nekem is van, és erősen gyanakodom erre, ugyanis teljesen különböző helyzetekben, napszakban, körülmények között jelentkezik, szerintem az étkezéssel, de még az idegállapottal sincs kapcsolatban, de még a monitorral sem!
    Egyszer nyaralás alatt úgy jött, hogy 2 hete sem monitort, sem TV-t nem néztem, és teljesen kiegyensúlyozott voltam.
    Szemészet, neurológia, CT rendben, a doki a hormonális változást gondolta, de látom vannak itt fiatal férfiak is, meg akiknél ez egyáltalán nem játszhat!
    Annyit gondolkodom, hogy miért? és ha akkor mást csinálok vajon jött volna??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi, most látom csak, hogy válaszoltál...
      Nekem most már egy éve van elég sűrűn a néma migrénem, mert ilyen szép névvel illetik a fejfájás nélküli aurát. Egy éve naplózom, hogy mikor jön és két dolog tűnik biztosnak, ami provokálja. Az egyik a markáns hidegfront, erős lehűlés, a másik pedig egyértelműen a ciklusomhoz, a "nagylányságomhoz" köthető, mert előtte pár nappal és ritkábban ugyan de utána pár nappal is jelentkezik. Szóval női fronton a hormonális változások biztos, hogy előidézik.
      Ja, és nálam egyértelmű a családi halmozódás, mert az anyai nagymamám és anyám húga is ismeri a dolgot....
      Csilla

      Törlés
  104. Sáfár László2016. július 22. 9:57

    Sziasztok.

    LÁSZLÓ VAGYOK

    Énis küzdöm az aura migrénel . Ez egy nagyon zavaró és idegesitö
    betegség. nekem 13-sen jött elő először 2008-ban .
    teljesen maig . 21 vagyok és soha nemtudom mikor jöhet elő ez az iszunyu betegség .

    Egyszerüen ez már klasszikus . csillogó fények cik-cak homájjal keverve meg egy kis szédülés is rá segit 20-30-percig utána jön,
    a kinzó fejfájás,DE CSAK AZ EGYIK OLDALT . rittka amikor mind kétt oldalt .

    utána jön az iszunyu hányinger legaláb 1-2-óráig tart vagy tovább.

    Ez alat FÉNY- HANG- SZAG- ÉRZÉKENYSÉG GYÖTÖR.
    Énnekem ugy kb 3-4-óráig tart. pánik beteg lettem ezért az egészért ellegem van az egészböl .
    néha azon gondolkodok hogyan legyek öngyilkos mert ez igy nem mehet tovább valaki csinálhatna valamit már ez ellen mert nem
    hiszem ell hogy ez ellen nincs gyógy mód.

    köszönöm

    VálaszTörlés
  105. Sziasztok. Kb 10 perce múlt el az aurám és szétszakad a fejem...
    Bringázás illetve vásárlás közben jött rám és azon gondolkodtam, hogy gyerekkoromban volt évente max kétévente egy. Mostanában meg örülök, ha havonta csak egy van....Egy budapesti éttermet vezetek és tényleg unom már, hogy le kell lépnem egy zárt raktárba vagy bezárkóznom egy irodába, amíg el nem múlik. Gondolom, hogy most az életmódomat kérdőjelezi meg mindenki, de annyira nem megy a "rocksztárkodás" . Elkezdtem kerülni az általatok nem javasolt ételeket, iszonyat mennyiségű zöldség, sok víz, sok hal..viszonylag sokat is mozgok. Tejet, pácolt húsokat, komoly sajtokat kiiktattam, gondolhatjátok mennyire hazavág....elkezdtem aspirint szedni, viszont a dohányzást és a hazaérés utani egy-két sört nem tudtam még elhagyni. 181cm és 85kg vagyok, kereken 30 éves...nem voltam soha beteges...de amióta küzdök ezzel a szarral, jönnek sorban a dolgok....agorafóbia, pánikbetegség...elég nehezen tudom ezt kezelni lelkileg....Van ennek vmi magyar specialistája, akit érdemes lenne felkeresnem? Köszi a végigolvasást. Nincs kedvetek kimozdulni kicsit?..tapasztalatcsere v ilyesmi...kirándulni a közelben, vagy parkban....akit érdekel írjon...

    VálaszTörlés
  106. Sziasztok!Két hete volt életem első aurája majd négy napra rá mégegy.A fejfájás nem erős.Mivel azonnal rástresszelek amúgy is minden betegségre hát mit ne mondjak...totál bepánikolás!!Rákerestem mert nem is hallottam még ilyet.Voltam CTn, neurológusnál,szemészeten.Kaptam Divascant most azt szedem.Annyit tanácsolt az amúgy tündéri szemész hogy próbáljak nyugodt maradni ha jön.Azóta roham nem volt de "hullócsillagok"néha.A kérdésem az lenne hogy mióta volt az első ugyan tisztán látok de mégis mintha "kótyagos"lenne a fejem.Nem tudom valakinél volt már ilyen maradvány tünet vagy ez inkább a szorongástól van?Nem tudom.Köszönöm előre is ha jön válasz!És tényleg sokat segìt az oldal kicsit megnyugtatott.Köszönöm!��

    VálaszTörlés
  107. Sziasztok!Két hete volt életem első aurája majd négy napra rá mégegy.Az aura rémisztő volt a fejfájás nem erős.Amúgy is rástresszelek a betegségekre hát mit ne mondjak...totál szorongás!!!Azonnal utánanéztem és köszönöm ezt az oldalt!!!Voltam CTn,neurológusnál,szemészeten.Sehol semmi hála istennek.Pajzsmurugy alulműködésem van nem tudom köze lehet e hozzá?Kaptam Divascant most azt szedem elmondták mit ehetek és mit nem.Egyenlőre "hullócsillagok vannak néha.A tündéri szemész doktornő azt mondta a legtöbb amit tehetek hogy nyugodt maradok.Amit kérdeznék hogy az első óta ugyan tisztán látok de olyan kótyagos a fejem.Nem szédülök de mintha nem lenne fix amit látok.Valami ilyesmi.Nem tudom hogy ez maradványtünet vagy inkább a stressz/szorongástól van?Köszönönöm ha valaki esetleg válaszol.Szép napot!

    VálaszTörlés
  108. Sziasztok!

    Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, végre tudom, hogy nem egyedül vagyok... Nálam minden 9 hónapos kismamaként kezdődött... Mindenhol voltam én is, szemészet, CT, MRI vizsgálat, viszont nem találtak semmit... Egy darabig tünetmentes voltam, a napokban viszont már 2 rohamom is volt. Kezdődik a vibráló kis körrel, ami a szemem sarkából a másik szemem sarkáig kúszik, mögötte semmit nem látok, majd folytatódik zsibbadással, és fejfájással fejeződik be..
    Nálatok a front is előidézi? Van olyan módszer, ami segít a megakadályozásában? Egy helyen a zöld teát ajánlották, most megpróbálom azt...

    VálaszTörlés
  109. Sziasztok!

    Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, végre tudom, hogy nem egyedül vagyok... Nálam minden 9 hónapos kismamaként kezdődött... Mindenhol voltam én is, szemészet, CT, MRI vizsgálat, viszont nem találtak semmit... Egy darabig tünetmentes voltam, a napokban viszont már 2 rohamom is volt. Kezdődik a vibráló kis körrel, ami a szemem sarkából a másik szemem sarkáig kúszik, mögötte semmit nem látok, majd folytatódik zsibbadással, és fejfájással fejeződik be..
    Nálatok a front is előidézi? Van olyan módszer, ami segít a megakadályozásában? Egy helyen a zöld teát ajánlották, most megpróbálom azt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok én is ebben a betegégben szenvedek és én is csak nemrég tudtam meg,hogy ez a bajom.
      Egyenessen a háziorvosom hülyére vett.
      Próbáljátok ki az Éft-t http://humanharmony.hu/
      Mivel tegnap volt 3év után ez jutott eszsembe,hogy ismerem ezt a technikát mától alkalmazom.Előtte a gyógyithatatlannak hitt pánikbetegségemet kezeltem ki
      ha kérdésetek van irjatok ide

      Törlés
    2. Szia en a frontra szavazok a napokban tobbszor is volt rohamom,

      Törlés
  110. Sziasztok én is ebben a betegégben szenvedek és én is csak nemrég tudtam meg,hogy ez a bajom.
    Egyenessen a háziorvosom hülyére vett.
    Próbáljátok ki az Éft-t http://humanharmony.hu/
    Mivel tegnap volt 3év után ez jutott eszsembe,hogy ismerem ezt a technikát mától alkalmazom.Előtte a gyógyithatatlannak hitt pánikbetegségemet kezeltem ki
    ha kérdésetek van irjatok ide

    VálaszTörlés
  111. Sziasztok! 25 éves vagyok, kb. 10 éve vannak rohamaim. Minden előzmény nélkül jön a cikk-cakk, ami bal oldalra helyeződik át folyamatosan, majd az aura vége előtt úgy 10 perccel kezdődik a görcsös fejfájás és a kb.2 órán át tartó hányinger. Az aura úgy 35-40 percig tart, azután már "csak" a fejfájás és a hányinger marad. A rohamok kezdetekor sokszor bepánikoltam, de már probálok nyugodt maradni. Van olyan, hogy fél évig nem jelentkezik az aura ( az aura nélküli mirén igen ), majd aztán kéthetente kétszer. Kiszámíthatatlan, de hidegfront érkezésekor gyakoribb a migrénes aura. Benzinkutas vagyok, heten vagyunk kollégák és mit hoz a sors, az egyik munkatársam is pont ilyen betegségben szenved. Megértjük egymást, ha nekem van rohamom ő tartja a frontot, ha pedig neki van, akkor én.

    Természetfotós vagyok, sokat járom a prérit, szóval a mozgáshiány nem állhat a migrén mögött.

    Igyekszem együtt élni a betegséggel, mást nem tehetek.

    Vettem nemrég antifront tablettát, majd meglátom, hogy használ-e.

    VálaszTörlés
  112. Sziasztok! 25 éves vagyok, kb. 10 éve vannak rohamaim. Minden előzmény nélkül jön a cikk-cakk, ami bal oldalra helyeződik át folyamatosan, majd az aura vége előtt úgy 10 perccel kezdődik a görcsös fejfájás és a kb.2 órán át tartó hányinger. Az aura úgy 35-40 percig tart, azután már "csak" a fejfájás és a hányinger marad. A rohamok kezdetekor sokszor bepánikoltam, de már probálok nyugodt maradni. Van olyan, hogy fél évig nem jelentkezik az aura ( az aura nélküli mirén igen ), majd aztán kéthetente kétszer. Kiszámíthatatlan, de hidegfront érkezésekor gyakoribb a migrénes aura. Benzinkutas vagyok, heten vagyunk kollégák és mit hoz a sors, az egyik munkatársam is pont ilyen betegségben szenved. Megértjük egymást, ha nekem van rohamom ő tartja a frontot, ha pedig neki van, akkor én.

    Természetfotós vagyok, sokat járom a prérit, szóval a mozgáshiány nem állhat a migrén mögött.

    Igyekszem együtt élni a betegséggel, mást nem tehetek.

    Vettem nemrég antifront tablettát, majd meglátom, hogy használ-e.

    VálaszTörlés
  113. Sziasztok! Én már tinikoromban migrénes volta. Miután két gyermeket szültem, évekig nem jelentkezett. Most idősebb koromban ismét szenvedek tőle, heti több alkalommal. A szokásos aura jelenséggel kezdődik, látáskieséssel, majd fejfájással, rossz közérzettel, ami sajnos egész nap meg is marad. Ha időben beveszek fájdalom csillapítót, a fejfájás elviselhető. MR. re kaptam beutalót, de nem hiszem, hogy bár mit is ki fog mutatni. Sajnos a roham bárhol, bármely időszakban előjöhet, ezért mindig van nálam gyógyszer. Kitartást kívánok mindenkinek. Sajnos még a neurológus doki is azt mondta, hogy ezzel együtt kell élni. Hát ez nem olyan egyszerű, amikor a legváratlanabb helyzetben tőr rá az emberre. Nálam valószínű öröklött dolog is lehet, mert az anyukám is migrénes volt, de a fiamnak is tipikus tünetei vannak, ő tőlem örökölte sajnos.Mindenkinek jobbulást kívánok.

    VálaszTörlés
  114. Sziasztok, nem vagyok biztos benne ez at ment, lehet,hogy2x fog. Köszönet Lillának és mindenkinek aki ide beírt, nagyon hasznos ez a blog. En 40 éves férfi vagyok,182cm 79kg átlagos, kávé cigi es alkohol nélkül éltem mindig is. Szeretek mozogni is, szóval semmi különös.Kb. 8-9 éve latom én is ezeket a cikcakkokat, Migrén aura fejfájás nélkül. Hala istennek én a szerencsésebbek köze tartozom nekem semmi más tünetem nincs csak a villódzó cikk-cakk. Kezdetben évente pár alkalommal jött, az utóbbi időben sűrűsödtek be hetente többször majd naponta. Elkezdtem agyalni kutatni, kísérletezni magamon. MI segít és mi nem.Voltam mar szemorvosnál és MR-en is de semmi.
    En kipróbáltam az Aszkorbinsavat por alakban napi megadott mennyiség es a szedése alatt csak ritkán jelentkezett a cikk-cakk de abahagyasa után újra jött. Ez után Citromos fokhagyma 2x3 hetes kúrába kezdtem elég rossz es mások is érzik rajtam de nem érdekel ha ez segít akkor semmi nem számít. Most erek az első 3het végére. A 3 het alatt csak 1x jelentkezett. Különben ez a kúra nagyon jó fittebb vagyok jobban birom a hideget, jobban erzem magam.

    Jobbulast Mindenkinek az erö legyen veletek...

    VálaszTörlés
  115. Sziasztok,

    Hälas köszönet Lillanak es mindenkinek aki beirt. Bocsi az ekezetek miatt de nemet klaviaturam van. En Peter vagyok 40 eves. Nekem fejfäjas nelküli Auram volt, vagy van mometan tünetmentes vagyok. Megosztom veletek a tapasztalatom. Az Aszkorbinsav nekem segitett amig szettem nem volt cikk-cakk, de utana elkezdtem 2x3hetes fokhagyma kurat ez aztan kipucolja az errendszert. Jellenleg tünetmentes vagyok. Jobbulast es kitartast kivanok mindenkinek

    VálaszTörlés
  116. Sziasztok szeretnem kerdezni volt valakinek olyan, hogy a roham 2x ment le egymas utan? Tehat jon a fenyes pont atmegy lassan a latoteremen, meg el sem mult es jon megegy mondjuk a masik iranyba es utana a luktetes

    VálaszTörlés
  117. Üdv! 25 éves srác vagyok. Migrénaurában szenvedek. Kb. fél évente 1x jelentkezik a roham (régebben több volt), de ma pl 2x is volt, rám jött, elmúlott egy óra múlva, majd megint rám jött. Nálam úgy zajlik le egy roham, hogy kezdődik a látótér kieséssel (pl. belenézek atükörbe és nem látom saját arcomat), aztán jön a cikk-cakk, ami a szemem jobb oldala felé lassanként eltávolodik, majd amikor elmúlott az aura, akkor jön a borzasztóan görcsös fejfájás. Az egész látásromlás úgy 35-45 percig tart, utána egész napos fejfájás jellemző. Nagyon kellemetlen tud lenni, mivel emberekkel dolgozok, embereket szolgálok ki, így rettegek, hogy mikor jön rám. Hála a JóIstennek mostanában nem igazán volt rohamom (csak ma, érdekes, nagyon front sincs), talán azért nem, mert szedem a Béres AntiFront tablettát. Amióta szedem, azóta ritkábban van migrénem és a sima fejfájás is ritkábban jön rám. Amúgy a migrénaura úgy 10 éve jelentkezett elsőnek nálam, nagyon megijedtem, azt hittem meg fogok vakulni. Nekem mind a két szememen látótérkiesés+cikkcakk alakul ki a rohamkor. Orvosnál még nem voltam vele, de lehet idővel majd elmegyek.

    VálaszTörlés
  118. Sziasztok. Nekem olyan 10 eve van auras migrenem.eleinte tipikus látás probléma, zsibbadas, beazedzavar,stb s fejfájás. Majd mar a maradt csak az aura fejfájÁs nélkül. Van h évente egy, volt h kethetente. Tavaly volt h egymás után két aura zajlott le, bar akkor nagOn megijedtem. Na harom volt bar az elsőnél nem.ijedten meg. Jartatok mar igy??

    VálaszTörlés
  119. Sziasztok,
    Nekem 13 évesen jött először elő, pontosan emlékszem hogy hol és mikor és hogyan. Minden évben 1-2 alkalommal előjött onnantól kezdve körülbelül 20 éves koromig, majd volt 6-7 év szünet, mikor semmi nem történt. Aztán sajnos minden előjel nélkül újra kezdődött, volt mikor egy évben 4-5 alkalommal is. Közben kiderült, hogy trombózisra hajlamos vagyok, talán az is okozhatja, hogy egy kis hajszálér eltömítődik egy ilyen roham folytán. Az is lehet, hogy begörcsöl egy agyi ér. Nem tudom, de mivel mondják, hogy növeli a stroke kockázatát, ezért azért jó lenne, ha megtalálnák, hogy mi az oka. Én gyerekkoromban MRI-n is voltam, de persze engem is mindenki bolondnak nézet, hogy az előbb még nevettél most mi bajod lett ilyen hirtelen...pfff, jó volt, a tanárok is azt gondolták szimulálok. Most 31 éves vagyok, tavaly sikerült rátalálnom a neten hogy ez pontosan mi is. Most szeptemberre kaptam időpontot fejfájás szakrendelésre. Hátha ott tudnak segíteni. Legutóbb pár napja jött elő, előtte már egy éve nem, mióta folsavat szedek. Van olyan akinek esetleg terhesség alatt jött elő? Babát tervezünk, kicsit idegesít, hogy ha előjönne kismamaság alatt veszélyt jelenthet-e a babára vagy rám nézve? Amúgy a trombózis hajlamot nem árt vizsgáltatni, mert nem kizárt hogy ez áll a hátterében.

    VálaszTörlés
  120. Hisztamin és aura?
    Már többször írtam ide, megosztom újabb tapasztalataimat, hátha segítek vele másnak. Még tavaly volt, hogy a népszerű láncolatban bevezettek egy új, ízesített szójaterméket, olyan mint a sajt, le is volt árazva, hát vettem ötöt. Az elsőt még este megettem, nagyon finom volt, még aznap hajnalban jött az aura. Nem gondoltam az összefüggésre, nyugodtam eszegettem, a héten még két aura volt. Később jöttem rá, hogy a tofu az egyik leginkább hisztaminos étel, a hisztamin meg a migréanura egyik fő kiváltója.

    Tegnap este egy darázs jól megcsípte a kézfejemet, közvetlenl az egyik kézfej vénánál. Nem lett baj, de aztán éjfélkor jött egy aura. Hajnali négykor meg jött egy újabb, pár óra alatt kettő még sosem volt. Reggel utánanéztem, a darázscsípés a szervezetben nagy adag hisztaminfelszabadulást eredményez, a hisztamin meg ugye migrénanurát okozhat. Persze ez csak spekuláció, próbálok valami rendszert találni a dologban, mindenesetre a tofu és darázscsípés és a hisztamin, valamint a hisztamin és a migrén kapcsolata ismert tény.

    Én mindig a nátrium-glutamátra gyanakodtam, de múltkoriban valaki elmagyarázta, hogy az újabb vizsgálatok szerint a glutamát nem okoz ilyet, ám a glutamátos ételek legtöbbjében nagy adag hisztamin is van, az viszont igen.

    - Gábor -

    VálaszTörlés
  121. Nekem öt éve folyamatos migrénem van s elmegy a látásom minden nap fáj a fejem s huzza a görcs a szemem s nem látok élesen de nálam sem találtak az agyban semmit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Velem sibelium 10 mg tablettat szedet a doki, bar nekem vestibularis migrenem van. Fejfajas specialista neurologust keress fel.

      Törlés
  122. 26, F
    Volt egy elég durva évem kb 30x volt és egyértelműen össze lehetett kötni a frontváltozásokkal. Szerencsére azóta már csak évi pár alkalommal van jelen az életemben (Pl ma éppen megmentett egy nemzetközi számvitel vizsgától:p). Napi kettő a (negatív) rekordom. CT MRI szintén nem mutatott semmit :)
    Rendszeres sport esetén még nem tapasztaltam rohamot, hátha másnak is segíthet

    Szerencsére nekem eléggé "élhető", erős fejfájás ritkán jelentkezik, inkább a látótérkiesés a jellemző. Aura után fényérzékenység és fáradékonyság kíséri napjaim, de napszemüveggel és kávéval valamennyire kezelhető :)

    VálaszTörlés
  123. Sziasztok!
    Nahát de sokan vagyunk:))
    Végig olvastam az egészet.Nekem is van-kár vona ugyanazt leírni, amit olvastam. Tudjátok, furának találom, hogy senki sem írt arról,hogy lélekben hogyan érzi magát.Nekem ugyanis mindig akkor van, ha valami szorult helyzetben vagyok, kimerültség, stb.Mintha az agyunk idegpályái tiltakoznának:ne csinálj valamit így tovább, ahogyan eddig.Stresszesek vagytok?Munkahely, válás, mit tudom én?Szó szerint amit nem látunk világosan, nem látunk tisztán. MIt gondoltok?

    VálaszTörlés
  124. Sziasztok! Nekem vestibularis migrent diagnosztizaltak. Allando szedules, ajulaserzes, remeges, szapora pulzus, szemkaprazas, hanyinger, kezzsibbadas. Fejfajas nagyon ritkan. Ez kb fel evig minden nap. Aztan diagnosztizaltak a vestibularis migrent. Most sibelium tablettat szedek. Ti szedtetek mar ilyet? A 3. Hete fejehzem be. Este 5-tol iszonyu faradtsag tor ram. A szedulesen es mas tuneteken rengeteget segitett, de a szemem nincs kontaktba az agyammal. Mintha faziskeses lenne. Minden napomon jelen van, neha felerosodnek a tunetek neha jobb. Ugy erzem soha nem szabadulok meg ettol az agyremtol....

    VálaszTörlés
  125. Sziasztok! Nekem vestibularis migrent diagnosztizaltak. Allando szedules, ajulaserzes, remeges, szapora pulzus, szemkaprazas, hanyinger, kezzsibbadas. Fejfajas nagyon ritkan. Ez kb fel evig minden nap. Aztan diagnosztizaltak a vestibularis migrent. Most sibelium tablettat szedek. Ti szedtetek mar ilyet? A 3. Hete fejehzem be. Este 5-tol iszonyu faradtsag tor ram. A szedulesen es mas tuneteken rengeteget segitett, de a szemem nincs kontaktba az agyammal. Mintha faziskeses lenne. Minden napomon jelen van, neha felerosodnek a tunetek neha jobb. Ugy erzem soha nem szabadulok meg ettol az agyremtol....

    VálaszTörlés
  126. Üdvözlök mindenkit!

    Én Dániel vagyok, 39 éves férfi. Először kb. 12-13 éves koromban jelentkezett a migrénaura jelenség, miután a hátamra estem egy mászókáról a Városligetben, és a tarkómat is beütöttem. A látóterem közepe tájékáról indult egy kis villódzó pont, majd folt, és az egyik oldalra aperiféria irányába fokozatosan tágulva C vagy V alakban terjed kifelé, a nyomában pedig szkotóma, azaz egyfajta vakfolt alakul ki. Ez 26-27 éve volt, azóta rendszeresen előfordul. Kezdetben ritkán, félévente egyszer, az utóbbi években azonban már minden hónapban többször is. Érdekességek, amit tapasztaltam:

    - álmomban is láttam már többször is, tehát biztosan a látóteret érintő agyi jelenség, nem a szememben zajlik
    - mindig kb. 40-45 percig telik el addig, ameddig nyom nélkül el nem tűnik az egész
    - többször fordult elő egymás után több is, a rekord eddig talán 4 volt, de ez csak egyszer történt (meg is ijedtem rendesen)
    - a látóteremnek mindig csak az egyik oldalát érinti, sosem terjed át a túloldalra
    - azonban mindkét látótérben előfordul
    - az utóbbi időben kezd variálódni a dolog, és néha nem fejlődik ki, csak elkezdődik, aztán abbamarad villódzás
    - volt, hogy el tudtam mulasztani azáltal, hogy a vállkörzésekkel segtettem a nyaki vérkeringést (de általában ez nem sikerül)
    - vannak agresszívebb esetek, amikor azonnal villódzik, és vannak alattomosabbak, amikor először csak egy szkotóma jelenik meg, majd utána a széterejdő villódzás, amelynek nyomában látótérkiesés van egy ideig
    - sosem tudtam megfejteni, hogy mi okozza, de az tuti, hogy a kialvatlanság hozzájárul
    - általában nem külső inger hatására váltódik ki, de egy alkalommal a számítógép képrnyőjén villódzó karakterek miatt alakult ki kis szkotóma enyhe villódzással, de ez nem fejlődött ki, gyorsan elmúlt
    - teljesen össze-vissza van, van úgy, hogy egy héten többször is, aztán másfél hónapig nem, majd két napra rá megint, nyolc nap múlva újra, aztán két hétig semmi, aztán egy hónap szünet, majd tíz nap alatt három, stb. De egy évben átlagosan most már szokott lenni kb. havi kettő.

    Ami segteni a szoktt az, ha nyugodt környezetben vagyok, pl. otthon, és le tudok pihenni. Munkahelyen sokkal nehezebb, akkor még ennyi évvel a hátam mögött is sokszor nagyon ideges leszek tőle.

    Mindnekinek ajánlom a zuhanyt avgy fürdőt, az segít ellazítani. És hunyje le a szemét, ne gondoljon a rohamra. Ha eltereljük a gondolatainkat, az segít abba, hogy hamarabb elmúljon.

    Jó egészséget mindekinek!

    VálaszTörlés
  127. Én is üdvözlök mindenkit.
    Olvasgattam a különböző hozzászólásokat, és meglepődve látom, hogy hozzám hasonlóan többen is érintettek a problémában.
    Nekem 2002 óta van meg ez a tünet, atipikus, annyiban, hogy a "vibárálást" nem követi semmilyen fejfájás. Viszont az itt leírtakhoz képes sokkal gyakoribb. Havonta átlag kétszer háromszor fordul elő, de például előző héten háromszor volt. Mindig az egyik szemben érzem dominánsabban, de ez csalóka, mert ha becsukom, a másikban is érzékelhető. Átlag 30-40 perc, ha a balon érzem, akkor valamivel hosszabb. Többféle képpen indul: van amikor egy kis vibráló pontot látok középen, ami szélre tolódik, sarló alakban. Leggyakrabban a kezdetén semmilyen jelenséget nem észlelek, csak annyit, hogy nem tudok rendesen olvasni, mintha egy-egy betü kimaradna. A vibráló szakasz általában ezután 10-15 perccel később kezdődik, majd a végén egy pontba koncentrál, és nyom nélkül elmúlik. Ritkán az is előfordul, hogy a látómező közepébe áll be a vibrálás, ilyenkor gyakorlatilag nem tudok olvasni. A látás élességére abszolút nincs hatással, az elmúlt 15 évben fikarcnyit sem tompult a látásom. Sajnos előfordult többször (évente 2-3 alkalommal), hogy az aura elmúlása után kb. fél órával a beszédkészségem is romlik, ez elsősorban memóriazavarban nyilvánul meg (pl. nem jutnak eszembe használati tárgyak nevei, volt olyan, hogy a szüleim keresztneve sem...). Zsibbadás szintén követő tünete, de ez is nagyon ritka: ilyenkor döntően az egyik karom, vagy lábam, illetve a lábam, vagy a szám zsibbad le.
    A vérnyomásom jó, erősportot végzek, tehát a mozgás hiánya sem lehet az oka. Az én esetbemben döntően pszichés okai lehetnek, ugyanis 2000. óta kényszerbetegségem van, amire gyógyszert nem szedek, megtanultam urlakodni felette, de valószínűleg az idegrendszerem jelentősen túlterhelt. Az első időkben nagyon féltem ettől a jelenségtől, szinte pánikba estem miatta. Idővel ez változott, rájöttem, minnél idegesebb vagyok annál tovább tart. Amikor nem gondoltam rá, vagy éppen más jelentősebb problémáim-prioritásaim voltak, akkor akár hónapokra is kimaradt (a rekord kb 70 nap).
    Egy szó mint száz: kétségkivül félelmetes jelenség, de mivel alapvetően ártalmatlan, maradandó károsodást nem okoz, nem kell túldimenzionálni, meg lehet tanulni együttélni vele (amellett, hogy természtesen meg akarok szabadulni tőle).

    VálaszTörlés
  128. Üdvözlök mindenkit:)
    Szerintem én vagyok itt a legfiatalabb hozzászóló, 15 éves vagyok. Legelső migrénaurás rohamom 10 éves koromban volt, utána fél évente jelentkezett ez a tünet, aztán 13 éves koromban abbamaradt. Ámbár az elmúlt két évbe egyre gyakoribb lett. Tegnapelőtt is volt egy, aztán tegnap este 11 órakor is előjött.

    Orvosnál voltunk, ő azt mondta biztos kálcium hiányom - folyton ezt mondja, mert gyakran ájulok el, vagy hasonlók. Fél hónapig használt is, de utána csak rosszabb lett. Csak remélni tudom, hogy kinővöm és többé nem fog zavarni és pánikot kelteni bennem:)

    VálaszTörlés
  129. Kedves Lilla és kommentelő Sorstársak!

    Nekem néhány nappal ezelőtt volt egy komolyabb aurás migrénem. Elolvastam a kommentjeiteket, nagyon sok jó ötletet találtam, pl. a táplálkozással és a lefolyásával kapcsolatban. Nekem is van számos gondolatom, nálam mi okozhatja, de most azért írok, mert a blog régen keletkezett, régóta fennáll (hála Lillának), de az idén (2018.)és tavaly frissebben megjelent cikkekben orvosok által mindenhol a veszélyére hívják fel a figyelmet.
    Tudatosan kell élnünk, táplálkoznunk, stresszt kezelni (pihenni, boldognak lenni, örülni, aludni), el kell járni szűrésekre, orvoshoz, s beszélni kell erről a családunkkal is.
    Mivel itt többen is arról számoltatok be, hogy évek óta fennáll nálatok, s hogy nem veszélyes és nem kell tőle megijedni, azért én orvosommal konzultálva a tünetek okát, az egyénre jellemző eltéréseket emelném ki és azt, hogy mind mások vagyunk, másképp élünk és az egészségi és lelki állapotunk is más és más. Ezért szeretném a figyelmetekbe ajánlani az alábbi cikkeket:
    1. https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/auras_migren_agyi_karosodasokat_okozhat/20090709000202
    2. Itt egy HOXA-lapon lévő fórum: http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=31709
    3. Vedd komolyan az aurás migrént...:https://lajk.startlap.hu/2018/01/17/vedd-komolyan-az-auras-migrent-mert-kiderult-noveli-az-agyverzes-kockazatat/
    4. Az aurás migrén növeli a stroke kockázatát: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/25629/az_auras_migren_noveli_a_stroke_kockazatat

    Jó egészséget kívánok mindannyiótoknak és köszönöm a hozzászólásokat és a blogot!

    Üdv:
    Hanna

    VálaszTörlés
  130. Nekem az első aurás migrének voltak olyanok amiket követett zsibbadás, memóriazavar, összeakadt beszéd, és nekem is atipikus, nem volt fejfájás, ráadásul terhes is voltam, mire orvoshoz kerültem már semmi bajom nem volt, többször is vércukorszint leesésre gondoltak. Végül a családban valaki elküldött neurológushoz aki már a tünetekből megmondta, hogy mi ez. A Cinnie nekem használ, 5 perc alatt múlni kezd az aurás jelenség.

    VálaszTörlés
  131. Sziasztok!

    Kárörvendőnek tűnik (nem az), de jó látni, hogy nem vagyok egyedül.
    34 éves vagyok és nekem a fejfájás nélküli migrén aurám van. Ahogy a többiekét is olvastam gyanús, hogy nekem is mint sokan másoknak a stressz ami kihozta. Először még a főiskola idején jelentkezett 2-szer de nagyon nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Eltelt 10 év és egyszerű lebetegedést olyan szinten félrekezeltek (köszi antibiotikum), hogy mellékhatásként állandó fülzúgás, illetve egyéb gyomorpanaszok jelentkeztek. Teljesen rákattantam az internetre, ahol mindig azt olvastam, hogy akkor nekem most végem. Annyira rágöcsöltem a témára (1 hónapig, egész nap csak a netet bújtam, hogy ha itt és itt fáj mi lehet), hogy pánikrohamaim lettek. Az addig sportosan kiegyensúlyozottan betegség nélküli életem 3 hónap alatt romokba dőlt. A lényeg, hogy a ebben a 3 hónapban 1 hónap alatt 3-szor is volt migrén aurám. Mivel az idegtől rendszeresen fájt a fejem, így nem tudom, konrétan a migrén után volt-e, de ami az utolsó kettőnél nem. Voltam MRI-n minden rendben. Nyaki ultrahang, minden rendben. Eltelt 1-2 hónap kezdtem szakemberek segítségével jobban érezni magam és mikor már minden rendben bumm aura...majd utána 1 héttel (ma) szintén. A lényeg a lényeg amit én észrevettem ami előidézte az a nagy stressz, kialvatlanság és leginkább akkor jön ha stresszes fárasztó (kialvatlan) napok után megnyugszom. Mivel 10 évig nem volt és akkor is a fősuli utolsó évében, ezért sajnos közhely,de tényleg a (BELSŐ) feszültség az ami előidézheti. Javaslom szakember(kineziológus, pszichológus, oszteopátia, akupunktúra) felkeresését. Egyik sem vagyok mielőtt...,de rá kellett jönnöm, hiába nem vagyok ideges attól még belül vannak bajok és nekem egyértelműen a stressztől és a kialvatlanságtól jött elő. Szóval kitartást mindenkinek!

    VálaszTörlés
  132. Nekem kb 30 évesen kezdődött.Akkor kb havonta jelentkezett. Nem ijedtem meg, inkább viccesnek találtam a fényes kígyót a látóteremben.Most 64 évesen még mindig előfordul, mindig a bal oldalon látom, 20 percig tart, lassan vonul ki oldalra,enyhe csőlátással párosul, majd eltűnik. Fejfájás nincs. Ami aggaszt, hogy mi lesz, ha éppen autóvezetés közben jön rám?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi... vezettem már aura közben. Rosszabbul látsz, de nem rosszabb, mint egy erősebb eső. :)

      Törlés
  133. Kedves olvasói! Elnézéseteket kérem, hogy kissé megkésve osztottam meg a bejegyzéseket, sajnos az utóbbi időben kevesebb idő jutott , hogy a bloggal foglalkozzam. Ígérem rendszeresen figyelni fogok arra, hogy időben meg legyen osztva minden, hiszen én is pontosan tudom, hogy egymást támogatva lesz az ember erősebb, és bátrabb. Mi itt így segítünk egymásnak. Ismét köszöntök tehát mindenkit, és várom a hozzászólásokat. Lilla

    VálaszTörlés
  134. Sziasztok!
    Nekem kb 20 éves koromban jelentkezett először a migrén aurám, a fejem nem szokott fájni utána.
    Voltam 5 éve szemészeten, semmit nem találtak, idén is voltam, most is minden rendben. Elmentem egy magán neurológushoz, aki megállapította, hogy migrén aura.
    Abban biztos vagyok, hogy nálam kiváltó ok a kávé. Ha csak egy kortyot iszok, vagy kávés cukorkát eszek biztosan jelentkezik 3 órán belül.
    Ha sokáig ülök monitor előtt akkor is megjelentkezik.
    Ami nekem még kiváltja, ha idegeskedek, aggódok, vagy megijedek.
    Volt olyan munkahelyem, ahol felmondtam miatta (áruház volt, én pénztáros voltam, egy kasszát hagytak nyitva, én bepánikoltam mikor sokan álltak a sorba, amitől előjött az aura, amitől jobban pánikoltam, szóval a végére csak egy pici résen át láttam csak a monitort. Ez az utolsó két hetemben minden napos lett, sőt egy nap akár többször is, és egyre hosszabb ideig (a rekord 40 perc volt).
    Az utóbbi időbe zavarnak az erős fények, és fényvisszaverős tárgyak.
    Most MR vizsgálatra várok.
    A neurológus szerint ne akarjak mindenben mindenkinek megfelelni, és nagyon aprólékos lenni, ne görcsöljek.
    Üdv:
    Heni

    VálaszTörlés
  135. Sziasztok.
    Nekem körülbelül 5 éve kezdődőtt. Tavaly egyre sűrúbben jött, akkor olvastam valahol, hogy a B2 vitamin segíthet. Patikában kapható b komplex vitamin. 100 darabos kis lágy kapszulás készítmény. Kb 1000 forintba kerül napi egy szem kell. Nekem azóta egy alkalommal jött és az is sokkal gyengébb volt. De hónapok óta már nem jön. Remélem segíthet ez másnak is.

    VálaszTörlés
  136. Üdvözlet Mindenkinek!

    Pár évvel ezelőtt találtam a blogra és nagyon megörültem,mert azelőtt sehol nem találtam információt arról,mi is lehet a bajom. A háziorvosom és az ideggyógyász is furin nézett ,mikor közöltem,hogy aurás migrénem van. Akkor ijedtem meg először igazán ,amikor beszédzavarom is kialakult az egyik villódzás után.Megijedtem,nehogy sztrókom legyen! Akkor mentem el kivizsgálásokra: CT,neurológus A CT kontrasztanyagos volt (nem viseltem vmi jól ), ott találtak vmilyen rendellenes kacskaringót az agyamban ,amivel nem tudnak mit kezdeni. Annyit tudtak tanácsolni,hogy tartsam 140 alatt a vérnyomásomat. Próbáltam figyelni ,van - e összefüggés a vérnyomás emelkedése és a tünetek között,de normál értékeknél is jöttek villódzások. Tegnap viszont újra volt ijedezés... Furin jöttek a cikkcakkok ,kb . fél óra után el is múltak aztán lefekvés előtt megint a beszédzavar ...Nekem nagyon félelmetes,hogy nem tudom azt mondani ,amit szeretnék,félelem a sztróktól... Vérnyomásmérés: 180/100 Szerencsére sikerült lejjebb vinni,reggelre kis fejfájás maradt.
    Sajna,még nem sikerült rájönnöm,mi lehet a kiváltó oka,de ha időközben vki talált rá jó megoldást,szívesen venném ,ha megosztaná!
    Tünetmentes szép napokat kívánok! Judit

    VálaszTörlés
  137. Üdvözlet Mindenkinek! Ha még jár erre valaki,én is elmondanám a történetemet. Nekem 13 évesen jött először, látászavarral,egy oldalra fényes "villámok", ami beteríti szép lassan egy oldalra az egész látóteret, majd fokozatosan megy kifelé. Teljesen változó intenzitású,volt hogy órákig tartott és miután "kitisztult" a látásom,olyan üres volt a fejem.Bocsi,jobb kifejezést nem tudok.Semmi nem jutott eszembe,még saját nevem sem.Aztán volt olyan, hogy miután elmúlt az aura,jött a beszédzavar,konkrétan nem azt mondtam amit,akartam. A gondolataim ekkor tiszták,csak felcserélem a szavakat,betűket,szótagokat.Érthetetlenné válik a beszédem. 14 éve méheltávolításom és jobb oldali petefészek eltávolításom volt, akkor azt mondták,a hormonműködés csökkenésével elmúlik,illetve a változó korral.Hát egy ideig kevesebbszer volt,volt olyan év,amikor csak 2-3 alkalommal volt.Most 56 éves vagyok, és az ide évben szinte napra pontosan 2 hetente jelentkezik,igaz csak fél órára az aura, fejfájás utána jelentéktelen.(Azt már föl sem veszem.)Két hete is volt egy beszédzavarral társuló, tegnap csak egy "sima".Amikor beszédzavarom van, nagyon meg tudok rémülni,pedig már "hozzászokhattam " volna. Ct, MR nálam is meg volt, fejfájás ambulanciát is végig jártam,sehol semmi.Anyai nagyapám és édesanyám is erős migrénes volt,tehát az öröklődésben van valami.Szedtem divascant,nem használt, a relpax csak fölerősítette a tüneteket.Szedek B komplex vitamint, semmi változás.Próbálok figyelni a kiváltó okra,de konkrétan azt sem tudom megnevezni. Pl. hideg-meleg front, van amikor még a front Spanyolországban van, én már rosszul vagyok, és van mikor a fejünk felett és semmi bajom.Ételekkel pont így.És ez azért nagyon rossz,mert nem tudom,mit tehetnék, hogy megelőzzem.Kicsit hosszúra sikeredett, de olyan jó kibeszélni magamból.Sajnos az orvosok is csak széttárják a kezüket, hogy nem tudnak mit tenni.De hát csak tőlük várja az ember lánya a segítséget.Bár mostanában már nem megyek, úgy érzem fölösleges.Köszönöm,ha elolvastátok! Ha valakinek van még jó ötlete, szívesen meghallgatom,kipróbálom.Migrén nélküli szép életet mindenkinek! Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Tudod, mi ebben a pozitívum? Az, hogy több mint 40 év alatt sem haltál bele, és valószínűleg akkor nem is ebbe fogsz! :) De komolyan. Ez nagyon fontos tény. Nekem csak 2 éve van (42 vagyok most), de nagyon be voltam tojva tőle az elején, mert azért valljuk be: ilyet nem mindennap lát az ember. Aztán negatív lett az MR-em, nagyjából-egészéből megnyugtattak, hogy úgy tűnik: agyi elváltozást nem okoz a dolog. Én már meg sem tippelem a kiváltó okokat, akármi lehet. Szerintem ez gyógyíthatatlan, ezzel kell együtt élnünk. :(((

      Törlés
  138. Sziasztok!

    Kb egy éve kezdődőtt fejfájás nélküli migrénaura. Diagnoztizáltam magam a wikipédia alapján. Persze az első alkalmak nagyon megviseltek. Azóta én is mindent bejártam. Szemész, neuro, CT, masszázs, vitaminok. Semmi nem segít. mostanában már kétnaponta van aura. 15-60perces. Naplót vezetek. Sokáig azt hittem a kávé váltja ki, de nem. Többnyire számítógép elött a munkahelyen, de volt már futás után, takarítás közben. És szinte sose ideges állapotban. Van valaki aki rájött mi váltja ki?

    Nagyon kivagyok. :(
    Gergely (32éves, szemüveges)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Akármi és semmi is kiválthatja... sajnos én sem találom az okát. 2017 óta szenvedek ettől, hol gyakrabban van, hol ritkábban. A legnagyobb szünet 99 nap volt. :) Én is naplózom, a csoki, a front, és esetleg érösszehúzó típusú orrcseppek a legnagyobb gyanúim, de igazából tökmindegy. Sem magnézium, sem vérnyomáscsökkentők nem segítenek, mindkét fajta kúra alatt többször is előfordult. Legutóbb épp ma reggel. MR-em negatív, én már nem foglalkozom ezzel az egésszel. Végigvárom, egyéb életfunkcióimat nem befolyásolja, csak a villódzás van. Utána mintha mi sem történt volna. Szerintem ennek, ahogy a migrénnek is, nincs semmilyen gyógymódja. Valamiben meg kell halni... :)

      Szabolcs, 42 éves

      Törlés
  139. Sziasztok!
    Én pár napja találtam rá online véletlenszeruűen az aura migrénre, végre! Néhány évtizede éltem át először a villanásokat és a látáskiesést. Sajna mostanra el sem merek indulni itthonról fájdalomcsillapító nélkül. Nálam az igazán félelmetes a különös szag, fülcsengés, zsibbadás, szédülés, gyengeség és hidegrázás testszerte, Nekem is kattog, dobog a fülem éjszakánként, de időnként abbamarad, főként az arcom, orrom zsibbad. Amit megállapították nemrég, hogy szaruhártya disztrófiám van, felthetőleg genetikai eredetű, örökletes. A családban a nagyszülők részéről volt agyvérzés, anyai nagymamámnál, apai nagypapámnál agyérgörcs.
    Amire gondolok, azok alapján amit eddig találtam, olvastam, láttam, hogy attól függően alakulnak a tünetek, hogy az adott agyi léziók hol helyezkednek el és azok mely részét érintik az agyunknak, a stressz, a fő kiváltó ok, illetve nálam is a hidegfront idején tetőzik. Ezt a videót feltétlen nézzétek meg! https://youtu.be/N6aX_1bZDJ4
    GAndi

    VálaszTörlés
  140. Sziasztok!
    Nézzétek meg ezt a videót. https://youtu.be/N6aX_1bZDJ4

    VálaszTörlés
  141. Talán a Q10 segített mintha akkor nem lett volna kb egy hónapig (30db-ot vettem) majd mikor elfogyott visszatért. Most újra venni fogok és megírom nektek. Egypróbát megér...

    VálaszTörlés
  142. Sziasztok! Nekem tegnapelőtt volt először, tehát meglehetősen friss az élmény. Eddig nem is hallottam róla. Meglehetősen hipohonder lévén egyből hívtam a háziorvosomat, aki egyből beküldött a sürgősségire, ahol CT-t is csináltak, semmi. Nem meghatározott idegrendszeri rendellenességet diagnosztizáltak. Aztán tegnap este asszony mesélte barátnőjének, aki kikérdezeþ, majd közölte, hogy ilyen neki is szokott lenni, és szerinte ez MA. Most kezdtem jobban utánanézni, így találtam ezt a blogot. Még nem is olvastam végig az összes hozzászólást, majd csak ezután fogom. Egy gyors kérdés: kialakulhat ebből stroke? Minden jót mindenkinek. Üdv: Balázs

    VálaszTörlés
  143. Sziasztok! Számomra most megnyugtató, hogy eddigi heti kettőről havi egyre sikerült csökkenteni. A következőkkel: Q10 napi egy szem + B vitamin komplex az ajánlott érték 200-300 szorosa. Nem kell aggodni normális vitaminok így tartalmazzák. Én most a BiotechUSA férfi vitaminjából eszek napi egy szemet. DM-ben kapható mindkettő 60DB-os így havi 3000ft. Próbáljátok meg! Nekem eddig egyedóül ez segített.

    VálaszTörlés
  144. Sziasztok! Nekem kb.2éva van ilyen Migrén Aurám, de a fejfájás elmarad utánna. Kb.fél óra amig nem látok, mindkét szemem előtt ott ragyog ez a cikk cakkos szélü homályos, de mégis nagyon fényes valami...MR évente...negativ. Igazábol minden leletem negativ. Egy néhány hónapos konkrétan minden mentes diéta hozott változást, akkor "csak" havonta egyszer volt! Amint lazitottam ezen a diétán, mert az hittem "szabad"...na most ujra van naponta...jo esetben csak egyszer, de akár egymás után többször is. Ha figyelek tudom, hogy jönni fog...megvannak a tipikus tüneteim...borzaszto rossz ezt megélni folyton...lelkileg padlón vagyok, már már depresszio közeli állapotban. Hiába probálom a családnak elmondani nem értik...örülök, hogy találtam ezt a blogot...itt le tudtam irni és ugy érzem ti legalább tudjátok miröl beszélek! Köszönöm, hogy leirhattam!!

    VálaszTörlés
  145. Sziasztok! Nekem kb.2éva van ilyen Migrén Aurám, de a fejfájás elmarad utánna. Kb.fél óra amig nem látok, mindkét szemem előtt ott ragyog ez a cikk cakkos szélü homályos, de mégis nagyon fényes valami...MR évente...negativ. Igazábol minden leletem negativ. Egy néhány hónapos konkrétan minden mentes diéta hozott változást, akkor "csak" havonta egyszer volt! Amint lazitottam ezen a diétán, mert az hittem "szabad"...na most ujra van naponta...jo esetben csak egyszer, de akár egymás után többször is. Ha figyelek tudom, hogy jönni fog...megvannak a tipikus tüneteim...borzaszto rossz ezt megélni folyton...lelkileg padlón vagyok, már már depresszio közeli állapotban. Hiába probálom a családnak elmondani nem értik...örülök, hogy találtam ezt a blogot...itt le tudtam irni és ugy érzem ti legalább tudjátok miröl beszélek! Köszönöm, hogy leirhattam!! Üdv Éva

    VálaszTörlés
  146. Sziasztok...Épp tisztul ki a látásom, húzódik jobbra a kis patkócskám, és közben akadtam a történeteitekre. Nekem valamikor felsős koromban kezdődött, nevet csak néhány éve kapott, egyszer rákerestem neten, mi is lehet ez. Addig csak úgy hívtam, fényesen látok :-) Arra emlékszem, hogy iskolás koromban a karamellás tejjel kötöttem össze, mindig az után jött, ha ilyet kaptunk tízóraira. Azóta is velem van az aurás migrén, ritkán, évente 2-3 alkalommal, és nem kíséri nagy fejfájás, soha gyógyszert nem vettem be miatta. Egyvalami, amit szinte mindenkinél olvasok, engem elkerült...ez a félelem...soha nem gondoltam rá így, jön, megy, ezer éve vele élek, eszembe nem jutott aggódni, hogy valmi nagy bajom lehet tőle :-)

    VálaszTörlés
  147. Sziasztok! Nekem pont ma volt két "rohamom". Régebben is volt már de igen csak ijjesztő a dolog. Egy bankban dolgozok, pénzzel, számokkal bánok, nem kicsi a tét. Igy ahogy olvasgatlak benneteket, még sem vagyok benne boutos, hogy ugyan az-e az én " bajom". Én ahoz tudnám hasonlítani mint amikor sokáig kint vagyunk a napon bejövünk a szobába és csak foltokban látjuk a tárgyakat, arcokat, szóval mindent. Nagyon rossz. Pépldául ha a monitort nézem, minden kb második szám helyén fehér foltot latok, az emberek arca is csak foszlányos. Szemészeten már jártam régebben, csináltak szemnyomás mérést, szemfenék vizsgálatot, de rendben volt minden. Szerintetek nekem is migrén aurám van? Még most olvadok erről először. A mai két roham megijjesztett, persze, hogy én is agyi történéstől tartok. Van erre megoldás?

    VálaszTörlés
  148. Bizony migrén aurád van. Nekem sokszor igy jön, amit leírtál, mintha a napról bejönnel és homályosan látsz. Valamikor meg cikázik minden a szememben.

    VálaszTörlés
  149. Sziasztok! Én egy 51 éves nő vagyok. Nekem 14 évesen kezdődött az aurás migrén,egy órán.Attól fogva stesszes helyzetekben,fizikai megterhelés során mindig előjött...így teltek az évek és persze a fóbia is kialakult,a félelem. Nem tudtam mi lehet ez. Mivel kezdetben nem vettem be gyógyszert,végigmentem a szokásos tüneteken,zsibbadás beszédzavar hányás. Terhességek alatt is,sőt a szülés közben is kijött. Kivizsgálva is voltam emiatt 25 éve,negatív volt minden lelet. Voltak tünetmentes évek,hónapok. Azonban pár hónapja a szüleimet kezdtem ápolni és a dolgok nagyon rosszra fordultak. Egy hét alatt kétszer lett szokásos aurás migrénem,ami aztán elmúlt gyógyszerrel meg sem éreztem. Anyukám állapota azonban romlott és visszeres vérzése lett kétszer is amit én állítottam el. Később rosszabbul lett és félrebeszélt. Akkor hívtam az ügyeletet,és lezsibbadtam,pánikrohamom lett . Ekkor elkezdődött egy aurához hasonló látászavar ami aztán nem múlt el.Ennek már több,mint egy hónapja. Azóta őt és aput is én ápoltam lefogytam,mert alapból beteg is vagyok,és diétázom. Később felváltottak az ápolók és hazajöttem,de az aurához hasonló tünetek nem múlnak el...Nem teljesen olyan,inkább már csak árnyék szerű hullámzás de körbe alátótérben van és középen is bizonytalanul látok. Ez változó,hol jobb,hol majdnem eltűnik,aztán előjön. Főleg,ha nem alszom jól,vagy feszült vagyok. Sajnos anyu egy hete súlyos agyvérzést is kapott,így ezek a látászavarok rosszabbodtak. Fejfájás már hol van,hol nincs. Nyaki UH ,szemészet negatív,de azt írták oda fokozott magreflex. Az vajon mi? egyébként régebben sokszor volt,hogy az erős fényben hullámzást láttam,vagy mozgó virágformákat,az elmúlt időnként a szívverésem látom erős fényben. Nagyon kimerítő ez az állandó látásprobléma,de sajnos most a sok gond ezt fenntartja. Neurológia két hét múlva. Vajon lehet e mögött még agyi keringési zavar? Hisztamin diétát tartok,van érzékenység.Maga a magasabb hisztaminszint okozhat migrént. Ételek,sport,stressz miatt megemelkedhet,ha valaki érzékeny esetleg. Szedek vitaminokat,magnéziumot c vitamint Omega 3 olajat ,de a kimerültség a fogyás valószínű rásegít.

    VálaszTörlés
  150. Kb. 6 éves korom óta tart az aurás migrénem, ma 44 vagyok. Látási és beszédzavar, korábban kéz zsibbadás és erős fejfájás, ma ez utóbbi szinte egyáltalán nem jelentkezik, de az agyi kapacitásom megszűnése, a kommunikációképtelenség a roham alatt magától értetődő. Rengeteg fájdalomcsillapítót szedtem be, minden évben 10-20 alkalom is van, hogy támad a szörny. Érdekes, hogy a fájdalomcsillapítók akkor is használnak, ha konkrét fejfájásom nincs, amiből arra következtetek, hogy a már többször említett steril agyi érgyulladásról lehet szó, amelyre ezek hatni képesek. Jelenleg az Algoflex fortét használom, két darabot alkalmanként. Egy órás roham után így két órával kb. mintha semmi bajom nem lett volna, úgy elmúlik, de enélkül nem múlik el a jelenség sosem, és ki tudja meddig tartana. Azt olvastam, hogy a tiramin tartalmú ételek okozzák egyértelműen: sajt, kolbászok, füstölt sonka, kávé, kakaó, vörösbor, szardínia, savanyú képoszta stb., a legjobb ételek. A tiramin a minél állottabb, azaz a minél kevésbé friss, pl. fermentált élelmiszerekben van a legnagyobb mennyiségben jelen. Emellett próbálkoztam a cukor és a tejtermékek teljes elhagyásával, valamint a minél több nyers zöldség, Omega3, lecitin, b vitaminok, magnézium, Q10 fogyasztásával. Mikor ezek mind megvoltak együtt, és a cukrot, tejtermékeket sikerült elhagynom, tényleg, mintha nem lettek volna migrénes eseteim - kb. 2-4 hónapig. Bár ezt nehéz tartani, megérhet egy próbát.

    Ma feketeerdei füstölt sonkát ettem savanyú káposztával, előtte fél órával forró csokit ittam. Garantált siker, újra rohamom volt. Zoltán

    VálaszTörlés
  151. Hello Lilla. A "Fényeske" ahogy a nőverem hívja nálam is szokott jelentkezni. Erről bővebben szeretnék tereferélni ha még aktuális... kérlek válaszolj.

    VálaszTörlés
  152. Hello Lilla. A Fényeskével kapcsolatban szeretnék tereferélni, ha még aktuális. Zoltan

    VálaszTörlés